Työeläkekuntoutus

Työeläkekuntoutus, joka tunnetaan myös nimellä ammatillinen kuntoutus, voi olla vaihtoehto sinulle, jos et sairauden tai vamman vuoksi enää selviä työtehtävistäsi. Työeläkekuntoutuksen avulla voit myös palata takaisin työelämään silloin, kun saat määräaikaista työkyvyttömyyseläkettä eli kuntoutustukea.

Keskustele työeläkekuntoutuksesta aina ensin oma työterveyshuoltosi tai muun terveydenhuollon ammattilaisen kanssa ja pyydä hakemusta varten B-lääkärinlausunto. Sähköisen hakemuksen työeläkekuntoutuksesta voit täyttää sähköisessä hakemuspalvelussamme.

Hae työeläkekuntoutusta

Oikeus työeläkekuntoutukseen

Sinulla on oikeus työeläkekuntoutukseen, jos

  • riski työkyvyn menettämiseen on suuri ja työkyvyttömyyden uhka johtuu diagnostisoidusta sairaudesta
  • työansiosi tai YEL-työtulosi viideltä edelliseltä kalenterivuodelta on vähintään 41 143,38 euroa (2024)
  • sinulla on kuntoutuksen hakemista edeltävien 36 kuukauden aikana työansioita tai olet ollut poissa töistä alle 3-vuotiaan lapsen tai yli 3-vuotiaan adoptiolapsen hoidon vuoksi 
  • työeläkekuntoutuksella voidaan todennäköisesti estää työkyvyttömyys
  • kuntoutuksen arvioidaan säästävän eläkekustannuksia
  • et ole vielä ikäluokkasi alimmassa vanhuuseläkeiässä

Kuntoutusta varten tarvitset kuntoutussuunnitelman

Kuntoutuksen käynnistymiseen tarvitaan aina kuntoutussuunnitelma. Mikäli sinulle on alusta asti selvää, kuinka haluat edetä, voit kirjata suunnitelmasi jo kuntoutuksen hakemuslomakkeeseen. Vaihtoehtoisesti voit odottaa, että saat päätöksen oikeudestasi ja tehdä suunnitelmaasi niiden yhdeksän kuukauden aikana, jonka päätös on voimassa.

Suunnitelman sisältö

Hyvä kuntoutussuunnitelma on tärkeä osa onnistunutta kuntoutusta. Kuntoutussuunnitelman laatiminen kannattaakin aloittaa mahdollisimman pian ennakkopäätöksen saamisesta. Suunnitelma vaatii sinulta omaa aktiivisuutta. Kuntoutussuunnitelmasta tulee käydä ilmi, millaisiin kuntoutustoimiin olet valmis ryhtymään ja mitä työtehtäviä jatkossa tavoittelet. Kirjaa suunnitelmaasi siis ainakin seuraavat asiat:

  • kuntoutuksen toteutustapa
  • aikataulu
  • kustannukset
  • työllistymismahdollisuudet

Voit tehdä suunnitelman joko kuntoutuksen suunnitelmalomakkeelle tai kirjoittaa vapaamuotoisen selvityksen. Lähetä suunnitelma meille verkkopalvelumme kautta tai postitse.

Jos et tiedä miten edetä, ota yhteyttä kuntoutussuunnittelijaasi, jonka yhteystiedot löydät oikeuspäätöksestäsi. Hän auttaa sinua suunnitelman tekemisessä. Tarvittaessa voimme ohjata sinut myös yksityisen palveluntuottajan juttusille miettimään vaihtoehtoja, jotta juuri sinulle sopiva, henkilökohtainen suunnitelma saadaan tehtyä.

Palveluntuottajan apua suunnitelman laadintaan

Tarvittaessa voimme ohjata sinut myös yksityisen palveluntuottajan juttusille, miettimään eri vaihtoehtoja jotta juuri sinulle henkilökohtainen suunnitelma saadaan tehtyä. Jos et tiedä miten edetä, ota yhteyttä kuntoutusasiantuntijaamme.

Kuntoutuksen vaihtoehdot

Kuntoutuksen vaihtoehtoja ovat työkokeilu, työhönvalmennus, jatko- tai uudelleenkoulutus sekä yrittäjyys. Tarvittaessa saat meidän tukemana kuntoutussuunnittelijan apua eri vaihtoehtojen selvittämiseen.

Työkokemuksesi, opiskeluhistoriasi, ammattisi ja terveydentilasi ratkaisevat, mikä vaihtoehdoista sopii sinulle parhaiten.

Lue lisää kuntoutuksen vaihtoehdoista.

Toimeentulo kuntoutuksen aikana

Kun työeläkekuntoutus alkaa, saat kuntoutusetuutta. Sinulla on mahdollisuus anoa korvausta kuntoutuksen aikana aiheutuvista matka- ja opiskelukustannuksista. Näin toimeentulosi pysyy turvattuna kuntoutuksen aikana. Kuntoutusetuuksia on kahta lajia: kuntoutusraha ja kuntoutuskorotus. Kuntoutuksen alkamista odottaessasi sinulla voi olla myös oikeus kuntoutusavustukseen.

Kuntoutusetuudet ovat verotettavaa tuloa. Muista siis hankkia ja toimittaa uusi verokortti, kun olet saanut kuntoutuspäätöksen.

Lue lisää toimeentulosta kuntoutuksen aikana.

Näin haet työeläkekuntoutusta

Voit hakea työeläkekuntoutusta kätevästi verkkopalvelumme kautta. Hakemuksen täyttämistä varten tarvitset henkilökohtaiset verkkopankkitunnuksesi.

Halutessasi voit täyttää paperilomakkeen ja lähettää sen meille postitse. Tarkemmat ohjeet löydät Lomakkeet-sivulta.

Toimita hakemuksen liitteeksi

  • Työterveyslääkärisi tai hoitavan lääkärisi kirjoittama B-lääkärinlausunto.
  • Tarvittaessa pyydämme muita liitteitä, kuten työkykyneuvottelumuistiota tai työnantajan kuvausta työtehtävistäsi.

Lähetä lausunnot ja liitteet meille verkkopalvelussamme.

Katso tarkemmat ohjeet liitteiden lähettämiseen.