Kuntoutuksen hakeminen

Halutessasi ammatillista kuntoutusta, sinun tulee itse hakea sitä erillisellä hakemuslomakkeella.

Poikkeuksena on tilanne, jossa olet hakenut työkyvyttömyyseläkettä ja samassa yhteydessä saanut automaattisesti päätöksen oikeudestasi ammatilliseen kuntoutukseen. Tällöin  voit siirtyä suoraan kuntoutussuunnitelman laatimiseen. 

Näin haet kuntoutusta

 1. Kartoita tilanne

  Ota heikentynyt työkykysi puheeksi esimiehesi ja työterveyshuollon kanssa. Yrittäjänä voit myös ottaa yhteyttä suoraan meihin.

 2. Lähetä hakemus

  Täytä ja allekirjoita kuntoutushakemus ja  lähetä se meille. Liitä mukaan myös työterveyslääkärin tai hoitavan lääkärin B-lääkärinlausunto. Tarvittaessa pyydämme muita liitteitä, kuten työkykyneuvottelumuistiota tai työnantajan kuvausta työtehtävistäsi.

 3. Saat päätöksen

  Noin kuukauden kuluessa saat meiltä päätöksen oikeudestasi ammatilliseen kuntoutukseen ja myönteisen päätöksen kohdalla arvion kuntoutusrahasi määrästä. Päätöksen yhteydessä kerrotaan myös oman kuntoutusasiantuntijasi yhteystiedot.

 4. Laadi kuntoutussuunnitelma

  Päätös on voimassa 9 kuukautta. Sinä aikana sinun tulee tehdä kuntoutussuunnitelma, jossa kerrot, miten aiot palata takaisin töihin. Voit pyytää omaa kuntoutusasiantuntijaasi auttamaan suunnitelman laatimisessa.

 5. Hyväksytä suunnitelma

  Kuntoutusasiantuntijamme punnitsevat, onko suunnitelmasi realistinen ja tuettavissa ammatillisena kuntoutuksena. Mikäli suunnitelma on hyvä ja sisältää kaikki tarvittavat tiedot, saat siitä kirjallisen päätöksen. Jos taas suunnitelma ei sellaisenaan kelpaa, kuntoutusasiantuntijamme ottaa sinuun yhteyttä.

 6. Aloita kuntoutus

  Kun suunnitelmallesi on näytetty vihreää valoa, voit aloittaa kuntoutuksen työkokeilun, työhönvalmennuksen, lisäkoulutuksen tai uudelleenkoulutuksen merkeissä. Toimeentulosi turvaksi saat kuntoutusrahaa tai kuntoutuskorotusta.

 7. Palaa töihin

  Onnistuneen kuntoutusjakson jälkeen voit jatkaa työelämässä uusin eväin, toivottavasti vielä monen vuoden ajan.