Eläkkeen hakeminen

Eläkettä haetaan yleensä vain kerran elämässä. Siksi on selvää, että varsinaista rutiinia hakemiseen ei ehdi syntyä ja olo voi olla vähän epävarma.

Alla olevien ohjeiden avulla saat kuvan siitä, mistä kannattaa aloittaa ja millä tavalla hakuprosessi etenee. Toivottavasti niistä on sinulle apua! 

Näin haet eläkettä

 1. Suunnittele ja sovi

  Mieti sopiva ajankohta eläkkeelle jäämiselle. Tarkista vanhuuseläkeikäsi sekä arvio eläkkeesi määrästä laskurimme avulla tai katso muut eläkevaihtoehdot. Sovi myös työnantajasi kanssa käytännön järjestelyistä työpaikallasi, jotta siirtymästä tulee mahdollisimman sujuva kaikille osapuolille.

 2. Täytä eläkehakemus

  Tee vanhuuseläkehakemus, osittaisen vanhuuseläkkeen hakemus tai työuraeläkehakemus kuukautta ennen eläkkeen alkamista. Työkyvyttömyyseläkehakemus taas on syytä jättää viimeistään 3–4 kuukautta ennen kuin sairauspäivärahasi loppuu. Perhe-eläkehakemuksen toimittamiseen sinulla on kuusi kuukautta aikaa. Nopeiten haet eläkettä verkosssa. Yksi hakemus riittää sekä yksityisellä ja julkisella alalla ansaitun työeläkkeen, kansaneläkkeen että ulkomailla ansaitun eläkkeen hakemiseen. Lisätietoja kansaneläkkeestä löydät Kelan verkkosivuilta.

 3. Saat eläkepäätöksen

  Lähetämme eläkepäätöksen kotiosoitteeseesi. Päätöksestä käy ilmi kuukausieläkkeesi määrä ennen veroja, ja eläkkeesi maksaminen voi nyt alkaa. Vanhuuseläkehakemuksen käsittely kestää keskimäärin 22 päivää ja työkyvyttömyyseläkehakemuksen 54 päivää.

 4. Tilaa verokortti

  Voit tilata eläkeverokortin verotoimistosta joko verkon kautta tai puhelimitse. Ota esille eläkepäätöksesi sekä tiedot kuluvan vuoden muista tuloista ja veroprosenteista. Voit pyytää verottajaa lähettämään eläkeverokorttisi suoraan meille. Tulevina vuosina saamme veroprosenttisi automaattisesti.

 5. Saat työeläkekortin

  Työeläkekortti lähetetään postitse kotiosoitteeseesi. Sinun ei tarvitse erikseen tilata sitä, vaan se lähetetään automaattisesti. Työeläkekortilla todistat tarvittaessa, että olet vanhuus- tai työkyvyttömyyseläkkeellä. Voit saada esimerkiksi eläkeläisalennusta. Osittainen eläke tai perhe-eläke ei oikeuta työeläkekorttiin.

Usein kysyttyä: Eläkkeen hakeminen

Asun ulkomailla. Miten haen eläkettä Suomen työskentelystäni?

Jos asut EU- tai ETA-maassa, voit hakea Suomen eläkettä kääntymällä asuinmaasi eläkelaitoksen puoleen. Voit täyttää kyseisen maan kansallisen hakemuslomakkeen ja ilmoittaa siinä hakevasi myös eläkettä Suomesta.

Myös sosiaaliturvasopimusmaassa menettely on pääosin samankaltainen.

Muussa kuin EU-/ETA-maassa tai sosiaaliturvasopimusmaassa asuessasi sinun on täytettävä Suomen eläkehakemuslomake