Eläkehakemus

Eläke ei ala automaattisesti, vaan sitä pitää hakea.

Voit hakea eläkettä helposti

  • verkossa, jos haet vanhuuseläkettä ja sinulla on suomalaisen pankin verkkopankkitunnukset  
  • hakemuslomakkeella, jonka voit tulostaa täältä. Jokaisella eläkelajilla on oma lomakkeensa. Lähetä allekirjoitettu hakemus osoitteeseen Veritas Eläkevakuutus, Tunnus 5016380, 00003 VASTAUSLÄHETYS. 

Yksi hakemus riittää sekä yksityisellä että julkisella alalla ansaitun työeläkkeen, kansaneläkkeen ja ulkomailla ansaitun eläkkeen hakemiseen. 

Eläkehakemuksesi käsitellään meillä, jos viimeisin työsi tai yrittäjätoimintasi on vakuutettu yhtiössämme. 

Milloin eläkehakemus kannattaa tehdä?

Vanhuuseläkettä ja osittaista vanhuuseläkettä kannattaa hakea noin kuukautta ennen eläkkeelle siirtymistä. 

Työky­vyttömyyseläkettä aletaan yleensä maksaa vasta sairauspäivärahan maksamisen päätyttyä. Jos työkyvyttömyytesi jatkuu vielä, kun olet saanut sair­auspäivärahaa noin 150 päivää, Kela ottaa sinuun yhteyttä ja antaa ohjeita eläkkeen tai ammatillisen kuntoutuksen hakemiseen. Työkyvyttömyyseläkettä kannattaa hakea viimeistään 3–4 kuukautta ennen, kuin sairauspäivärahasi loppuu. 

Perhe-eläkettä pitää hakea puolen vuoden sisällä kuolemantapauksesta. 

Vanhuuseläkehakemuksen käsittely kestää 44 päivää ja työkyvyttömyyseläkehakemuksen 52 päivää (keskimääräinen eläkkeen käsittelyaika).

Mitä liitteitä tarvitaan? 

Työkyvyttömyyseläkehakemuksen tarvitaan liitteeksi kaikki B-lääkärinlausuntosi. Jos taas haet ammatillista kuntoutusta, liitä hakemukseesi B2-lääkärinlausunto. 

Jos haet eläkettä myös ulkomailta, täytä hakemuslomakkeen lisäksi liite U. Täytä U-liite myös, jos haet leskeneläkettä ja olet itse työskennellyt tai asunut ulkomailla. Lue täältä lisää eläkkeen hakemisesta ulkomailta.

62-vuotiaan työttömän vanhuuseläkehakemukseen liitetään Kelan tai työttömyyskassan täyttämä todistus työttömyysturvan lisäpäivien maksamisesta.

Usein kysyttyä: Eläkkeen hakeminen

Asun ulkomailla. Miten haen eläkettä Suomen työskentelystäni?

Jos asut EU- tai ETA-maassa, voit hakea Suomen eläkettä kääntymällä asuinmaasi eläkelaitoksen puoleen. Voit täyttää kyseisen maan kansallisen hakemuslomakkeen ja ilmoittaa siinä hakevasi myös eläkettä Suomesta.

Myös sosiaaliturvasopimusmaassa menettely on pääosin samankaltainen.

Muussa kuin EU-/ETA-maassa tai sosiaaliturvasopimusmaassa asuessasi sinun on täytettävä Suomen eläkehakemuslomake.