Työeläkeote kertoo eläkkeesi

Työeläkeote

Tiedätkö sinä, miksi palkkakuitissasi lukee joka kuukausi työntekijän eläkemaksu? Tai mitä oikeastaan yrittäjänä saat kaikilla YEL-maksuillasi?

Vastauksen näet omalta työeläkeotteeltasi. Se kertoo, mistä työstä ja kuinka paljon sinulle on karttunut eläkettä. 

Työeläkeotteen tiedot kannattaa tarkistaa, sillä tuleva eläkkeesi perustuu niihin. Jos työskentelytiedoissa on puutteita, ota yhteyttä meihin.

Eläketietosi vain klikkauksen päässä

Valitse sähköinen työeläkeoteOsoitteessa www.tyoelake.fi voit tarkistaa oman työeläkeotteesi milloin tahansa. Kirjautuaksesi työeläkeotteeseesi tarvitset ainoastaan pankkitunnuksesi. 

Näet otteella koko työhistoriasi sekä siitä tähän mennessä ansaitsemasi eläkkeen määrän. Syöttämällä tämän summan eläkelaskuriimme saat arvion vanhuuseläkkeestäsi.

Jos et halua tarkistaa tietojasi verkossa, voit saada työeläkeotteesi postitse kolmen vuoden välein. Saat työeläkeotteen vuonna

  • 2017, jos olet syntynyt touko–elokuussa
  • 2018, jos olet syntynyt syys–joulukuussa
  • 2019, jos olet syntynyt tammi–huhtikuussa.

Tämän lisäksi lähetämme otteen vuosittain niille, joilla on enintään viisi vuotta aikaa eläkeikään. Postitamme työeläkeotteet vuosittain kesä-, heinä- ja elokuun aikana.

Ehdottomasti ajankohtaisin tietolähteesi eläkeasioissa on verkko-ote. Pitkän postitusvälin lisäksi postitettavan työeläkeotteen tiedot perustuvat aina tilanteeseesi edeltävän kalenterivuoden viimeisenä päivänä.

Koska ote on aina saatavillasi verkossa, kannattaa harkita, peruuttaisitko paperiotteen kokonaan.

Tarkista tietosi – eläke karttuu työstä

Toimi näin, kun luet työeläkeotettasi:

1. Tarkista tietosi.

Tuleva eläkkeesi perustuu työeläkeotteen tietoihin, joten ote kannattaa tarkistaa huolella. Apua työeläkeotteen tarkistamiseen saat lukuohjeistamme

2. Ilmoita korjauksista.

Työeläkeotteen tiedot kannattaa korjata heti, ennen kuin ne vanhenevat. Katso tarkemmat tiedot työeläkeotteen tarkistamisesta ja korjauspyynnön tekemisestä.

Usein kysyttyä: Työeläkeote

Mikä työeläkeote on?

Työeläkeote on luettelo työskentelystäsi, joka on vakuutettu ja josta on karttunut sinulle työeläkettä.

Työeläkeotteella näkyvät työnantajien nimet, työansiot ja yrittäjätoiminnan työtulot sekä karttuneen eläkkeen määrä. Lisäksi siinä näkyy eräiden sosiaalietuuksien, esimerkiksi opiskelun ja ansiosidonnaisten päivärahojen perusteella karttunut eläke.

On tärkeää, että työskentelytietosi ovat kunnossa, kun aikanaan jäät eläkkeelle. Tarkistathan siis otteen tiedot huolella ja ilmoitat mahdollisista puutteista ja virheistä meille mahdollisimman pian.

Pääset tarkistamaan työeläkeotteesi osoitteessa www.tyoelake.fi. Kirjautumista varten tarvitset pankkitunnukset.

Miksi työsuhteeni on työeläkeotteessa päätetty vuoden 2004 loppuun, vaikka olen yhä saman työnantajan palveluksessa?

Työeläkeotteessa tiedot on jaoteltu vuotta 2005 edeltävälle ja sitä seuraavalle ajalle.

Tämä johtuu siitä, että vuoden 2005 alusta eläkkeen laskentasäännöt muuttuivat. Karttunut eläke lasketaan nyt erikseen jokaiselta vuodelta vuosiansioiden perusteella, eikä enää työsuhdekohtaisesti. 

Laskentamuutoksen vuoksi kaikki ennen vuotta 2005 alkaneet työsuhteet on katkaistu laskentaa varten vuoden 2004 lopussa, ja niistä siihen mennessä karttunut eläke on laskettu vanhoin säännöksin.

Miksi YEL-työtulo on noussut vuosittain, mutta karttuneen eläkkeen määrä on sama?

Yrittäjäeläkevakuutuksen työtuloa korotetaan vuosittain palkkakertoimella vastaamaan kuluvan vuoden tasoa. Työtulo siis muuttuu vuosittain.

Työtulo on ilmoitettu työeläkeotteella kunkin työskentelyvuoden indeksissä. Karttunut eläke sen sijaan ilmoitetaan kaikkien vuosien osalta uusimmassa eli työeläkeotteen lähettämisvuoden indeksissä.

Tämän vuoksi näyttää siltä, että vaikka työtulo nousee vuosittain, ei karttuma muutu.