Työeläke eri elämäntilanteissa

Työeläke antaa ansioihisi perustuvaa toimeentuloturvaa, kun siirryt pois työelämästä. Työeläkettä kertyy samojen sääntöjen mukaan, olit sitten yrittäjä tai työntekijä. Myös eläke-etuudet ovat samat.

Eläkkeestä puhuttaessa ensimmäisenä tulee yleensä mieleen vanhuuseläke. Se onkin kaikkein yleisin eläkemuoto. Mutta työeläke on turvanasi myös monissa muissa elämäntilanteissa:

 • Kun eläkeikäsi lähenee,

  vanhuuseläke tarjoaa mahdollisuuden vaihtaa vapaalle ja siirtyä nauttimaan työuran aikana ansaituista eläke-euroista. Aivan yhtä hyvin voit myös jatkaa työskentelyä ja kasvattaa siten isompaa eläkettä.
 • Kun haluat vähentää työskentelyä,

  osittainen vanhuuseläke mahdollistaa työtahdin hidastamisen työuran loppupuolella. Voit ottaa maksuun neljänneksen tai puolet eläkkeestäsi jo ennen eläkeikääsi.
 • Jos työkyky ei palaudu,

  työkyvyttömyyseläke turvaa arjen pysyvän sairauden estäessä työnteon. Jos työkykysi on alentunut mutta edelleen riittävä osa-aikaiseen työskentelyyn, voit myös saada osittaista työkyvyttömyyseläkettä.
 • Jos takana on kuluttava työura,

  työuraeläke voi olla vaihtoehto aivan uran viime metreillä. Jos työkykysi on heikentynyt ja takanasi on vähintään 38 vuoden ura erittäin kuluttavassa työssä, voit hakea työuraeläkettä 63 vuotta täytettyäsi.
 • Jos perheen huoltaja kuolee,

  perhe-eläke turvaa alaikäisten lasten ja lesken toimeentulon. Rekisteröity parisuhde rinnastetaan avioliittoon. Perhe-eläkkeen määrä perustuu siihen eläkkeeseen, jonka edesmennyt oli työuransa aikana ansainnut.
 • Jos työssä on vaikea jatkaa,

  ammatillinen kuntoutus auttaa uuteen alkuun ja mahdollistaa työelämässä jatkamisen heikentyneestä työkyvystä huolimatta. Kuntoutuksen vaihtoehtoja ovat työkokeilu, työhönvalmennus, jatko- tai uudelleenkoulutus sekä yrittäjyys.