Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Osittainen vanhuuseläke tarkoittaa, että voit nostaa neljänneksen tai puolet kertyneestä työeläkkeestäsi jo 61 vuotta täytettyäsi. Samanaikaisesti voit jatkaa töissä tai olla jatkamatta, tai vaikkapa vähentää työskentelyä. Muista kuitenkin sopia työnantajasi kanssa mahdollisista muutoksista.

Voit hakea osittaista vanhuuseläkettä myös, vaikka vanhuuseläkeikäsi olisikin jo täyttynyt. 

Vuonna 2025 osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen alaikäraja nousee 62 vuoteen. 

Korvasi osa-aikaeläkkeen 1.1.2017

Osittainen vanhuuseläke tuli osa-aikaeläkkeen tilalle vuoden 2017 eläkeuudistuksessa. Jos sinulle on myönnetty osa-aikaeläke ennen vuotta 2017, se jatkuu eläkeuudistuksen jälkeenkin normaaliin tapaa. Maksussa olevia osa-aikaeläkkeitä koskevat myös samat ansiorajat kuin tähänkin saakka. Uusia osa-aikaeläkkeitä ei sen sijaan enää myönnetä. 

Työskentelyä voi jatkaa, mutta ei ole pakko

Sinun ei tarvitse vähentää tai lopettaa työskentelyä tai yrittäjätoimintaasi osittaista vanhuuseläkettä saadaksesi. Työskentelylle ja ansioille ei ole ylärajaa. Toisaalta eläke ei myöskään edellytä työskentelyä. Jos haluat vähentää työskentelyä, muista sopia asiasta ensin työnantajasi kanssa,

Osittaisen vanhuuseläkkeen maksaminen jatkuu, vaikka jäisit työttömäksi tai sairauslomalle. Se ei vaikuta peruspäivärahan, ansiosidonnaisen päivärahan tai sairauspäivärahan määrään. Työmarkkinatukeen osittainen vanhuuseläke sen sijaan saattaa vaikuttaa. Lisätietoja tästä saat Kelalta.

Osittaisen vanhuuseläkkeen määrä

Voit itse päättää, otatko maksuun 25 vai 50 prosenttia kertyneestä eläkkeestäsi. Osittaisen vanhuuseläkkeesi määrä perustuu siihen työeläkkeeseen, joka sinulle on kertynyt edeltävän vuoden loppuun mennessä. 

Jos eläkeikäsi ei ole vielä täyttynyt eläkkeen alkaessa, tehdään valitsemaasi osaan varhennusvähennys. Vähennyksen määrä on 0,4 prosenttia jokaista kuukautta kohti, jotka sinulla on jäljellä alimpaan vanhuuseläkeikääsi. 

Esimerkki:

Eläke alkaa 61-vuotiaana, ja eläkeikä on 64.

Kertynyt eläke esim., e/kk 1 400
Varhennettu osuus, 50 % 700
Varhennusvähennys, e/kk (36 x 0,4 % = 14,4 %) -100,80
Osittaisen vanhuuseläkkeen määrä, e/kk 599,20

 Varhennusvähennys on pysyvä ja pienentää myös tulevaa vanhuuseläkettäsi. Tämän lisäksi osittaisesta varhennetusta vanhuuseläkkeestä vähennetään elinaikakertoimen vaikutus.

Halutessasi voit myöhemmin korottaa osittaisen vanhuuseläkkeesi määrän 25 prosentista 50 prosenttiin. Sen sijaan eläkkeen määrän pienentäminen ei ole mahdollista.

Osittaisen vanhuuseläkkeen hakeminen

Hae osittaista vanhuuseläkettä noin kuukautta ennen, kuin haluat eläkkeesi alkavan. Eläke voidaan myöntää aikaisintaan hakemuksen jättämistä seuraavan kuukauden alusta.

Nopein tapa saada hakemus vireille on täyttää osittaisen vanhuuseläkkeen hakemus verkossa. Tämä onnistuu henkilökohtaisten pankkitunnustesi avulla.

Täytä eläkehakemus verkossa

Halutessasi voit myös tulostaa hakemuslomakkeen, täyttää sen ja postittaa meille. Löydät lomakkeen "Lomakkeet ja esitteet" - osiosta.

Tutustu eläkkeen hakemisen eri vaiheisiin ja katso, miten prosessi etenee.

Usein kysyttyä: Osittainen varhennettu vanhuuseläke