Työkyvyttömyyseläke

Jos olet sairastunut ja menettänyt työkykysi yhtäjaksoisesti vähintään vuoden ajaksi, voit olla oikeutettu työkyvyttömyyseläkkeeseen.

Työkyvyllä tarkoitetaan kykyä kaikenlaiseen työhön, ei vain omaan, nykyiseen työhösi. Jos uskot, että voisit vielä työskennellä esim. muissa tehtävissä tai työkykysi voisi palautua, kannattaa tutustua myös ammatilliseen kuntoutukseen.

Sairastuttuasi sinun kannattaa ensimmäiseksi ottaa yhteyt­tä Kelaan sairauspäivärahan saamiseksi. Työky­vyttömyyseläke alkaa yleensä vasta sairauspäivärahan päätyttyä.

Työkyvyttömyyseläkettä voivat saada sekä työntekijät että yrittäjät.

Kolme eri lajia työkyvyttömyyseläkkeitä

  • Kuntoutustuki eli määräaikainen työkyvyttömyyseläke, jos työkykysi on alentunut vähintään vuoden ajaksi, mutta se voi palautua hoidon tai kuntoutuksen avulla.
  • Osatyökyvyttömyyseläke tai osakuntoutustuki, jos työkykysi on alentunut mutta edelleen riittävä osa-aikaiseen työskentelyyn.
  • Täysi työkyvyttömyyseläke, jos olet menettänyt työkykysi pysyvästi.

Työkyvyttömyyseläkkeen määrä

Työkyvyttömyyseläkkeesi määrä lasketaan työansioittesi perusteella. Yrittäjällä eläkkeen pohjana on YEL-työtulo. Tähän mennessä ansaitsemasi eläkkeen määrän voit tarkistaa työeläkeotepalvelusta pankkitunnuksillasi. 

Työskentelyn lisäksi sinulle voi kertyä eläkettä myös työkyvyttömyyden alkamisen ja vanhuuseläkeiän väliseltä ajalta. Tämä niin kutsuttu tulevan ajan eläke perustuu sairastumista edeltäneiden viiden vuoden ansioihin.

Osatyökyvyttömyyseläkkeen määrä on puolet täydestä työkyvyttömyyseläkkeestä.

Kansaneläke ja työkyvyttömyyseläke

Jos meiltä saamasi täysi työkyvyttömyyseläke tai kuntoutustuki jää vuonna 2020 alle 1 368,21 euron (yksin asuva) tai 1 226,13 euron (avio- tai avoliitossa oleva), maksaa Kela tämän lisäksi sinulle kansaneläkettä.

Kansaneläkettä voi hakea samalla lomakkeella kuin työeläkettä meiltä.

Lisätietoja kansaneläkkeestä löydät Kelan verkkosivuilta.

Työkyvyttömyyseläkkeen hakeminen

Työkyvyttömyyseläkettä aletaan yleensä maksaa vasta sairauspäivärahan maksamisen päätyttyä. Jos työkyvyttömyytesi jatkuu vielä, kun olet saanut sairauspäivärahaa noin 150 päivää, Kela ottaa sinuun yhteyttä ja antaa ohjeita eläkkeen tai ammatillisen kuntoutuksen hakemiseen. Työkyvyttömyyseläkettä kannattaa hakea viimeistään 3–4 kuukautta ennen kuin sairauspäivärahasi loppuu.

Nopein tapa saada hakemus vireille on täyttää työkyvyttömyyseläkehakemus verkossa henkilökohtaisilla pankkitunnuksillasi.

Täytä eläkehakemus verkossa

Halutessasi voit myös tulostaa hakemuslomakkeen, täyttää sen ja postittaa meille. Löydät lomakkeen "Lomakkeet ja esitteet" - osiosta.

Jos saat jo määräaikaista työkyvyttömyyseläkettä eli kuntoutustukea ja haluat hakea jatkoa sille, hakemukseksi riittää uusi B-lääkärinlausunto. Toimita lausunto meille alla olevien liiteohjeiden mukaan.

Työkyvyttömyyseläkehakemuksen liitteet

Hakemuksen lisäksi tarvitsemme B-lääkärinlausuntosi. Lähetä lausunto meille joko postitse yllämainittuun osoitteeseen tai käyttämällä suojattua viestipalvelua. Merkitse suojatussa viestipalvelussa vastaanottajaksi tyokyvyttomyyselake@veritas.fi. Tietoturvasyistä emme suosittele tietojen lähettämistä tavallisessa sähköpostissa.

Katso täältä tarkemmin, mitä eri vaiheita eläkkeen hakemiseen liittyy ja miten prosessi etenee. Kun haet työkyvyttömyyseläkettä, tutkimme myös oikeutesi ammatilliseen kuntoutukseen.

Eläkkeen hakeminen ulkomailta

Jos olet työskennellyt ulkomailla, sinulle on voinut karttua eläkettä tästäkin. Hakeaksesi eläkettä myös ulkomailta, täytä hakemuslomakkeen lisäksi lomake "Asuminen ja työnteko ulkomailla" eli U-liite. Voit täyttää U-liitteen verkossa pankkitunnuksillasi tai tulostaa paperilomakkeen ja postittaa maksutta yllä mainittuun osoitteeseen.

Katso tarkemmat tiedot eläkkeen hakemisesta ulkomailta.

Työskentely työkyvyttömyyseläkkeellä

Työkyvyttömyyseläkkeen perustana on heikentynyt työkyky. Näin ollen et voi työkyvyttömyyseläkkeellä ollessasi ansaita rajattomasti. Lue lisää eläkkeen aikaisista ansiorajoista.

 

Usein kysyttyä: Työkyvyttömyyseläke

Jos sairastun, voinko saada eläkettä?

Voit hakea työkyvyttömyyseläkettä tai kuntoutustukea, jos et pitkäaikaisen tai pysyvän sairauden vuoksi enää pysty työskentelemään omassa työssäsi etkä missään muussakaan työssä.

Jos voit sairaudestasi huolimatta työskennellä osa-aikaisesti, voit hakea osatyökyvyttömyyseläkettä.

Työkyvyttömyyseläke alkaa yleensä sairauspäivärahan päättymistä seuraavan kuukauden alusta.

Katso ohjeet, miten ja milloin työkyvyttömyyseläkettä haetaan.

Milloin työkyvyttömyyseläkkeeni muuttuu vanhuuseläkkeeksi?

Työkyvyttömyyseläke jatkuu yleensä vanhuuseläkeikään saakka.

Kun saavutat vanhuuseläkeiän, työkyvyttömyyseläkkeesi muuttuu samansuuruiseksi vanhuuseläkkeeksi. Jos kuitenkin saat osatyökyvyttömyyseläkettä, sen määrä muuttuu täyden eläkkeen suuruiseksi eli se kaksinkertaistuu.

Jos työkyvyttömyytesi on alkanut vuoden 2005 jälkeen, työkyvyttömyys- tai osatyökyvyttömyyseläkkeesi muuttuu vanhuuseläkkeeksi 63 vuoden iässä.

Jos työkyvyttömyytesi on alkanut ennen vuotta 2006, työkyvyttömyyseläkkeesi muuttuu vanhuuseläkkeeksi 65 vuoden iässä.

Mitä tarkoittaa kuntoutustuki?

Kuntoutustuki on määräaikainen työkyvyttömyyseläke. Kuntoutustuki voidaan myöntää, jos työkyky on alentunut vähintään vuoden ajaksi, mutta se voi palautua hoidon tai kuntoutuksen avulla.