Työttömän eläke

Jos jäät työttömäksi, ensisijaisena turvanasi on työttömyyspäiväraha. Ikääntyvän pitkäaikaistyöttömän on mahdollista hakeutua myös eläkkeelle.

1955–1957 syntynyt työtön voi saada vanhuuseläkettä jo 62-vuotiaana

Jos olet saanut työttömyyspäivärahaa 500 päivältä ja sen jälkeen vähintään yhdeltä lisäpäivältä, voit 62-vuotiaana valita, jatkatko työttömyyspäivärahalla 65-vuotiaaksi saakka vai haetko vanhuuseläkettä.

Jos et tiedä, onko sinulla oikeus työttömyyspäivärahan lisäpäiviin, ota yhteyttä päivärahan maksajaan eli omaan työttömyyskassaasi tai Kelaan. Yrittäjillä ei ole oikeutta lisäpäiviin.

Eläkkeesi määrän voit tarkistaa eläkeneuvonnastamme, puh. 010 195 623 tai elakeneuvonta@veritas.fi. Jos työeläke jää alhaiseksi, Kela maksaa lisäksi kansaneläkettä.

Täytettyäsi alimman eläkeikäsi sinulle ei enää kerry lisää eläkettä ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan perusteella. Työttömyysetuuksien ajalta ei myöskään kerry lykkäyskorotusta.

Työttömän vanhuuseläkkeen hakeminen

Työttömän vanhuuseläkettä voit hakea täyttämällä vanhuuseläkehakemuksen.  Tee hakemus noin kuukautta ennen, kuin haluat eläkkeen alkavan.  Hakemus kannattaa aina tehdä ennen eläkkeen toivottua alkamisajankohtaa, sillä työttömän vanhuuseläke voidaan myöntää aikaisintaan hakemuksen saapumista seuraavan kuukauden alusta alkaen.

Nopein tapa saada hakemus vireille on täyttää vanhuuseläkehakemus verkossa. Tämä onnistuu henkilökohtaisten pankkitunnustesi avulla.

Täytä eläkehakemus verkossa

Halutessasi voit myös tulostaa hakemuslomakkeen, täyttää sen ja postittaa meille. Löydät lomakkeen "Lomakkeet ja esitteet" - osiosta.

Liitä hakemukseen todistus lisäpäivistä

Eläkkeen myöntämiseksi tarvitsemme myös todistuksen työttömyysturvan lisäpäivien maksamisesta. Lähetä todistus meille joko postitse yllämainittuun osoitteeseen tai käyttämällä suojattua viestipalvelua. Merkitse suojatussa viestipalvelussa vastaanottajaksi elakehakemukset@veritas.fi. Tietoturvasyistä emme suosittele tietojen lähettämistä tavallisessa sähköpostissa.

Vanhuuseläke mahdollinen kaikille eläkeiän täytyttyä

Saavutettuasi alimman eläkeikäsi, voit joko nostaa työttömyyspäivärahaa tai jäädä heti eläkkeelle.

Alimman eläkeiän jälkeen sinulle ei enää kerry lisää eläkettä työttömyyspäivärahan perusteella. Työttömyysetuuksien ajalta ei myöskään kerry lykkäyskorotusta. Eläkkeesi määrään liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee eläkeneuvontamme , puh. 010 195 623 tai elakeneuvonta@veritas.fi.

Jos päätät hakea eläkettä, katso täältä ohjeet vanhuuseläkkeen hakemiseen. Jos haet myös kansaneläkettä ja olet alle 65-vuotias, liitä hakemukseesi todistus työttömyysturvan lisäpäivien maksamisesta.

Jos valitset työttömyyspäivärahan, sen maksaminen päättyy täyttäessäsi 65 vuotta, vaikka päivärahan enimmäisaika olisi vielä kesken. Tämän jälkeen voit hakea vanhuuseläkettä.

Jos olet jo täyttänyt 65 vuotta työttömäksi jäädessäsi, voit hakeutua heti vanhuuseläkkeelle.

Ikääntyvän yrittäjän jäädessä työttömäksi

Yrittäjänä voit saada työttömyyspäivärahaa, jos täytät työssäoloehdon ja olet alle 65-vuotias. Työttömyyspäivärahaan liittyvissä kysymyksissä ja sen hakemisessa sinua neuvoo oma työttömyyskassasi tai Kela.

Jos et ole oikeutettu työttömyyspäivärahaan tai olet jo nostanut sitä enimmäisajalta, voit hakea työmarkkinatukea. 

Vanhuuseläkkeen voit saada saavutettuasi alimman eläkeikäsi. Katso täältä ohjeet, miten vanhuuseläkettä haetaan.

Voit tarkistaa eläkkeesi määrän eläkeneuvonnastamme numerosta 010 195 623 tai elakeneuvonta@veritas.fi.  Jos työeläke jää kovin pieneksi, Kela maksaa lisäksi kansaneläkettä

Eläketuki ennen 1.9.1956 syntyneille

Määrältään n. 834 euron suuruinen tuki, jota voit hakea Kelalta, jos

  • olet täyttänyt 60 vuotta
  • olet ollut oikeutettu työmarkkinatukeen 31.8 2016 
  • olet ollut lähes yhtäjaksoisesti työttömänä vähintään 5 vuotta
  • olet saanut työmarkkinatukea vähintään 1250 päivältä tai enimmäisajan työttömyyspäivärahaa ja sen lisäksi työmarkkinatukea vähintään 750 päivältä
  • et saa muuta eläkettä.

Voit saada eläketukea, kunnes siirryt vanhuuseläkkeelle tai enintään kunnes täytät 65 vuotta. Eläketuen myöntää Kela. Sitä voidaan maksaa aikaisintaan 1.6.2017 alkaen.