Vanhuuseläke

Voit siirtyä vanhuuseläkkeelle, kun olet täyttänyt alimman vanhuuseläkeikäsi. Se määräytyy syntymävuotesi mukaan: 

elakeuudistus_fi.gif

Jos olet syntynyt vuonna 1965 ja sitä myöhemmin, eläkeikäsi vahvistetaan täyttäessäsi 62 vuotta. Voit laskea arvion eläkeiästäsi eläkelaskurillamme.

Voit myös lykätä vanhuuseläkkeelle jäämistä eläkeikäsi yli ja saada eläkkeeseesi lykkäyskorotusta.

Työsuhde päätettävä, yrittäjätoiminta voi jatkua

Jos olet palkkatyössä, sinun on päätettävä työsuhteesi ennen vanhuuseläkkeen alkamista. Voit työskennellä vapaasti eläkkeellä ollessasi, jos solmit uuden, aikaisemmasta poikkeavan työsopimuksen.

Yrittäjätoimintaa sinun ei tarvitse päättää vanhuuseläkettä saadaksesi. YEL-vakuutuksesi päättyy automaattisesti eläkkeen alkaessa. Voit kuitenkin ottaa vapaaehtoisen YEL-vakuutuksen ja kerryttää lisää eläkettä. 

Työskentelystä vanhuuseläkkeellä kertyy sinulle uutta eläkettä 1,5 prosenttia palkastasi tai YEL-työtulostasi vuodessa. Tämän eläkkeen voit hakea maksuun täytettyäsi ylimmän eläkeikäsi eli iän, jolloin eläkkeen kertyminen päättyy.

Vanhuuseläkkeen määrä

Vanhuuseläkkeesi määrä perustuu suoraan työurasi aikaisiin ansioihin. Yrittäjillä eläkkeen pohjana on YEL-työtulo. Täältä voit lukea lisää eläkkeen kertymisestä.

Arvion eläkkeestäsi saat tarkistamalla ensin tähän saakka karttuneen eläkkeesi työeläkeotteeltasi ja suuntaamalla sitten eläkelaskuriimme.

Pientä työeläkettä täydentää kansaneläke

Jos työeläkkeesi jää alle 1 368,21 euron (yksin asuva) tai alle 1 226,13 euron (avio- tai avoliitossa oleva) vuonna 2020, voit saada eläkettä myös kansaneläkejärjestelmästä.

Voit hakea kansaneläkettä samalla lomakkeella kuin työeläkettäkin, mutta kansaneläkkeen myöntää Kela. Lisätietoja kansaneläkkeestä löydät Kelan verkkosivuilta.

Vanhuuseläkkeen hakeminen

Vanhuuseläkettä ei aleta maksaa automaattisesti tietyssä iässä, vaan sitä pitää hakea. Tee hakemus kuukautta ennen, kuin haluat eläkkeen alkavan.

Vanhuuseläkkeesi voi alkaa aikaisintaan eläkeiän täyttämistä ja työsuhteen päättymistä seuraavan kuukauden alusta. Takautuvasti eläke voidaan myöntää korkeintaan kolmen hakemusta edeltävän kuukauden ajalta.  

Vanhuuseläkehakemus

Nopein tapa saada hakemus vireille on täyttää vanhuuseläkehakemus verkossa. Tämä onnistuu henkilökohtaisten pankkitunnustesi avulla. Voit täyttää eläkehakemuksen verkossa aikaisintaan 1,5 kuukautta ennen eläkkeen alkamista.

Täytä eläkehakemus verkossa

Halutessasi voit myös tulostaa hakemuslomakkeen, täyttää sen ja postittaa meille. Löydät lomakkeen "Lomakkeet ja esitteet"-osiosta.

Katso täältä tarkemmin, mitä eri vaiheita eläkkeen hakemiseen liittyy ja miten prosessi etenee.

Eläkkeen hakeminen ulkomailta

Jos olet asunut tai työskennellyt ulkomailla, sinulle on voinut karttua eläkettä siitäkin. Hakeaksesi eläkettä myös ulkomailta, täytä hakemuslomakkeen lisäksi lomake "Asuminen ja työnteko ulkomailla" eli U-liite. Voit täyttää U-liitteen verkossa pankkitunnuksillasi tai tulostaa paperilomakkeen ja postittaa maksutta yllä mainittuun osoitteeseen.

Huomioi, että eläkehakemuksen käsittely voi kestää ulkomailla tavallista kauemmin. Jos haluat, voit lähettää hakemuksesi meille jo puoli vuotta ennen eläkkeen alkamista, mutta sinun on tällöin käytettävä tulostettavaa hakemuslomaketta.

Katso tarkemmat tiedot eläkkeen hakemisesta ulkomailta.

Usein kysyttyä: Vanhuuseläke

Jos teen töitä vanhuuseläkkeellä, kertyykö minulle siitä lisää eläkettä?

Vanhuuseläkkeen aikana voit työskennellä ilman minkäänlaisia rajoituksia. Voit myös aloittaa yritystoiminnan.

Eläkettä uudesta työstä tai YEL-vakuutetusta yritystoiminnasta karttuu kaiken ikäisille 1,5 prosenttia palkasta/YEL-työtulosta vuodessa. Karttuminen ja vakuuttamisvelvollisuus päättyvät saavuttaessasi ylimmän eläkeikäsi, joka määräytyy syntymävuotesi mukaan:

  • 1957 tai ennen > 68 vuotta
  • 1958-1961 > 69 vuotta
  • 1962 ja jälkeen > 70 vuotta

Minkä ikäisenä voin jäädä vanhuuseläkkeelle?

Voit jäädä vanhuuseläkkeelle, kun olet täyttänyt alimman eläkeikäsi.

Eläke voi alkaa aikaisintaan eläkeiän täyttämistä seuraavan kuukauden alusta tai minkä tahansa kuukauden alusta sen jälkeen.

Jos lykkäät eläkkeelle jäämistä yli alimman eläkeikäsi, korotetaan kertyneen eläkkeesi määrää lykkäyskorotuksella, joka on 0,4 prosenttia jokaista lykkäyskuukautta kohden.

Tämän lisäksi ansaitset eläkettä työskentelystä aina ylimpään eläkeikääsi saakka.

Vuonna 1955-1957 syntyneellä pitkäaikaistyöttömällä voi olla oikeus työttömän vanhuuseläkkeeseen jo 62-vuotiaana.