Vanhuuseläke

Kun olet saavuttanut eläkeikäsi, vanhuuseläke tarjoaa sinulle mahdollisuuden vaihtaa vapaalle ja siirtyä nauttimaan työuran aikana ansaituista eläke-euroista. Saat itse päättää, milloin haluat eläkkeelle siirtyä, kunhan olet täyttänyt alimman eläkeikäsi.

Voit siis myös jatkaa työskentelyä ja kasvattaa siten isompaa työeläkettä itsellesi. Kun alat miettiä eläkkeelle jäämistä, muista, että työsuhteesi on pääsääntöisesti päätyttävä ennen eläkkeen alkamista.

Milloin vanhuuseläkkeelle?

Alin eläkeikäsi määräytyy syntymävuotesi perusteella. Voit itse valita tarkemman eläkkeellejäämisen ajankohdan. Eläke voi alkaa minkä tahansa kuukauden alusta sen jälkeen, kun alin eläkeikä on täyttynyt ja työsuhteesi on päättynyt.

Kun haluat saada eläkkeesi maksuun, toimita meille eläkehakemus. Jos et vielä alimmassa eläkeiässäsi halua jäädä eläkkeelle, sinun ei tarvitse ilmoittaa meille siitä.

Alin vanhuuseläkeikä syntymävuoden mukaan.
SyntymävuosiAlin eläkeikä
1954 tai ennen63 vuotta
195563 vuotta 3 kuukautta
195663 vuotta 6 kuukautta
195763 vuotta 9 kuukautta
195864 vuotta
195964 vuotta 3 kuukautta
196064 vuotta 6 kuukautta
196164 vuotta 9 kuukautta
196265 vuotta
196365 vuotta
196465 vuotta

Työsuhteen päättyminen on eläkkeen saamisen edellytys

Jos olet palkkatyössä, työsuhteesi on päätyttävä ennen eläkkeen alkamista. Vanhuuseläkkeelle siirtyminen edellyttää siis, ettet ole enää siinä työsuhteessa, josta olet jäämässä eläkkeelle.

Jos kuitenkin haluat jatkaa työskentelyä samalla työnantajalla suoraan eläkkeelle siirtymisen jälkeen, on sinun solmittava työnantajasi kanssa uusi ja aiemmasta olennaisesti poikkeava työsopimus.

  • Lisätietoa olennaisesta muutoksesta

    Olennainen muutos voi olla muutos esimerkiksi työajassa, työtehtävissä tai ansioissa. Muutoksen tulee olla olennainen objektiivisesti, eli puolueettomasti, tarkasteltuna.

Sovi työnantajan kanssa hyvissä ajoin eläkkeelle siirtymisestä ja irtisano työsuhteesi normaalia irtisanomisaikaa noudattaen.

Jos kuitenkin alat nostaa täyttä vanhuuseläkettä vasta ylimmässä eläkeiässäsi, työsuhteen ei tarvitse päättyä. Työsuhteen ei tarvitse päättyä myöskään, jos toimit omaishoitajana tai olet luottamustoimessa.

Yrittäjätoiminnan ei tarvitse päättyä eläkkeen alkaessa

Yrittäjätoimintaa ei tarvitse lopettaa eläkkeen saamiseksi. Koska YEL-vakuutus on vanhuuseläkkeen rinnalla vapaaehtoinen, päätämme YEL-vakuutuksesi automaattisesti eläkkeen alkaessa. Jos jatkat yritystoimintaa vanhuuseläkkeellä, voit halutessasi ottaa vapaaehtoisen YEL-vakuutuksen ja kerryttää näin lisää eläkettä itsellesi.

Eläkkeen alkamisen lykkääminen kannattaa

Jos et jää eläkkeelle vielä alimmassa eläkeiässäsi, vaan päätät lykätä eläkkeelle jäämistä, kasvatat samalla myös vanhuuseläkkeesi määrää. Eläkettä kertyy työstä ylimpään eläkeikään saakka. Lisäksi jokainen lykätty kuukausi alimman eläkeiän jälkeen tuo eläkkeeseen 0,4 prosentin lykkäyskorotuksen. Lykkäämällä eläkkeelle jäämistä esimerkiksi vuoden, korotuksesi on 4,8 prosenttia. Lykkäyskorotusta ei kuitenkaan kerry sellaisilta kuukausilta, joilta sinulle maksetaan työttömyysetuutta.

Työskentely eläkkeellä

Saat työskennellä vanhuuseläkkeellä vapaasti ja uutta eläkettä kertyy 1,5 prosenttia aina ylimpään eläkeikään saakka. Jos kuitenkin haluat jatkaa työskentelyä samalla työnantajalla suoraan eläkkeelle siirtymisen jälkeen, on sinun solmittava työnantajasi kanssa uusi ja aiemmasta olennaisesti poikkeava työsopimus.

Jotta saat uuden eläkekertymän maksuun, sinun on haettava eläkettä erikseen, kun olet täyttänyt ylimmän eläkeikäsi.

Jos olet syntynyt vuonna

SyntymävuosiEläkeikä
1957 tai ennenylin eläkeikäsi on 68 vuotta
1958–1961ylin eläkeikäsi on 69 vuotta
1962 tai jälkeenylin eläkeikäsi on 70 vuotta

Yksityisen ja julkisen sektorin eläkkeet

Jos olet työurasi aikana työskennellyt sekä yksityisellä että julkisella sektorilla ja haluat kaikki kertyneet työeläkkeet maksuun samasta ajankohdasta, on sinun vanhuuseläkettä hakiessa otettava kantaa molempien eläkkeiden hakemiseen.

  • Julkiseen sektoriin kuuluvat kaikki valtion, kunnan, kirkon ja Kansaneläkelaitoksen työsuhteet.
  • Jos sinulla on kysyttävää julkisiin eläkkeisiin liittyen, voit olla suoraan yhteydessä Kevaan.

Kansaneläke täydentää pientä työeläkettä

Jos työeläkkeesi jää pieneksi, voit hakea kansaneläkettä täydentämään eläketurvaasi. Voit hakea kansaneläkettä ja työeläkettä samalla hakemuksella. Kansaneläkkeen myöntää Kela ja lisätietoja tulorajoista löydät Kelan verkkosivuilta.

Väliaikainen ja lopullinen eläkepäätös

Eläkkeen hakemisen jälkeen sinulle saattaa tulla ensin väliaikainen päätös vanhuuseläkkeestäsi. Väliaikainen päätös annetaan esimerkiksi silloin, kun

  • odotamme työnantajalta vielä tietoja loppupalkasta tai työsuhteen päättymisestä
  • työttömyyspäivärahaa tai muuta palkatonta etuutta ei vielä ole rekisteröity tulorekisteriin.

Lopullisen eläkepäätöksen voimme antaa vasta, kun työnantaja tai etuuden maksaja on ilmoittanut kaikki tarvittavat tiedot tulorekisteriin. Eläkkeen määrä voi siis muuttua lopullisella eläkepäätöksellä, esimerkiksi jos työnantaja on ilmoittanut jälkikäteen lisää palkkoja, jotka kerryttävät vanhuuseläkettäsi.

Näin haet vanhuuseläkettä

Voit hakea vanhuuseläkettä kätevästi verkkopalvelumme kautta. Hakemuksen täyttämistä varten tarvitset henkilökohtaiset verkkopankkitunnuksesi.

Halutessasi voit täyttää paperilomakkeen ja lähettää sen meille postitse. Tarkemmat ohjeet löydät Lomakkeet-sivulta.

Ota nämä asiat huomioon vanhuuseläkettä hakiessa

  • Jätä vanhuuseläkehakemus noin kuukautta ennen eläkkeen alkamista.
  • Vanhuuseläke voidaan myöntää takautuvasti korkeintaan kolmelta edeltävältä kuukaudelta hakemuksen saapumisesta.
  • Samalla hakemuksella voit hakea kansaneläkkeen ja eläkkeen ulkomailta.
  • Toimita hakemuksen liitteeksi Liite U, jos olet asunut tai työskennellyt muussa maassa kuin Suomessa. Voit täyttää U-liitteen verkkopalvelussamme.

Katso tarkemmat ohjeet liitteiden lähettämiseen