Työeläkeote

Työeläkeote 2017Työeläkeote kertoo, kuinka paljon ja mistä työstä sinulle on kertynyt työeläkettä. Otteella on listattu työsuhteesi ja yritystoimintasi ansioineen sekä näistä jokaisesta ansaitsemasi eläkkeen määrä. Lisäksi työeläkeote sisältää opiskelusta, alle kolmevuotiaan lapsen kotihoidosta ja ansiosidonnaisista päivärahoista kertyneen eläkkeen.

Oma työeläkeotteesi on saatavillasi aina osoitteesta www.tyoelake.fi sekä postitse kolmen vuoden välein.

 •  Tarkista työeläkeote huolella

  On tärkeää, että eläkeotteesi tiedot ovat oikein, sillä tuleva eläkkeesi perustuu niihin. Tiedot kannattaa korjata heti, ennen kuin ne vanhenevat. Jos yli kuusi vuotta vanhoissa tiedoissa on puutteita, ne voidaan korjata vain työ- tai palkkatodistusten perusteella.

 •  Laske eläkearvio

  Eläkeotteeltasi näet, paljonko sinulle on karttunut eläkettä viime vuoden loppuun mennessä. Kun syötät tämän summan ja palkkasi eläkelaskuriimme, saat arvion tulevan vanhuuseläkkeesi määrästä. Lisäksi laskuri kertoo eläkeikäsi ja tavoite-eläkeikäsi. Yrittäjille on oma yrittäjän eläkelaskuri.

Työeläkeotteen tarkistaminen

 1. Avaa työeläkeote

  Tarkista työeläkeote verkossa menemällä osoitteeseen www.tyoelake.fi ja kirjautumalla palveluun pankkitunnuksillasi.

  Jos sähköinen työeläkeote ei ole sinun juttusi, voit saada otteen postitse kolmen vuoden välein. Tämän lisäksi lähetämme otteen vuosittain niille, joilla on enintään viisi vuotta aikaa eläkeikään. Katso täältä tarkemmat postitusaikataulut.

 2. Tarkista tietosi

  Oma työeläkeote kannattaa käydä läpi kohta kohdalta ainakin kerran. Sen jälkeen riittää, kun tarkistaa edellistä kertaa uudemmat tiedot. Apua tarkistamiseen saat työeläkeotteen lukuohjeistamme. Hyödyllistä tietoa löydät myös usein kysytyistä kysymyksistä.

  Tarkista, että otteeltasi löytyvät:

  • yksityisen alan työsuhteesi ja palkkasi vuodesta 1962 alkaen
  • julkisen alan eli esim. kunnan, valtion tai kirkon palvelussuhteesi
  • yrittäjä- sekä maatalousyrittäjätoimintasi vuodesta 1970 alkaen
  • eläkkeeseen oikeuttavat päivärahat, tutkinnot ja lastenhoitojaksot vuodesta 2005 alkaen.

  Työeläkeotteelta ei löydy:

  • tietoja kuluvan vuoden työskentelystäsi
  • työskentelyä ulkomailla
  • opiskelua, josta et ole vielä valmistunut.

  Näitä tietoja sinun ei siis tarvitse ilmoittaa meille. Ulkomaan työskentelystä ansaitsemastasi eläkkeestä saat lisätietoja kyseisen maan eläkelaitokselta.

 3. Ilmoita korjauksista

  Jos tietosi ovat oikein, sinun ei tarvitse tehdä mitään. Jos huomaat otteella puutteita tai virheitä, ota yhteyttä meihin, jotta ne saadaan korjattua.

  Työsuhteet ja palkat, puh. 010 195 600
  Yrittäjätoiminta, puh. 010 195 612

  Voit myös täyttää sivun alalaidasta löytyvän selvityspyyntölomakkeen ja lähettää sen meille, niin selvitämme asian. Liitä mukaan työ- ja palkkatodistukset.

 •  Kysyttävää eläkkeestä?

  Eläkeneuvontamme palvelee sinua eläke-etuuksiin ja eläkkeen määrään liittyvissä kysymyksissä arkisin klo 8–16 numerossa:
  010 195 623

 •  Sähköinen työeläkeote

  Työeläkeotteita postitetaan tuhansia vuosittain. Jos kaikki tarkistaisivat otteensa verkossa, luonto kiittäisi. Täällä voit peruuttaa paperiotteen: www.tyoelake.fi

 •  Työeläkeotteen lukuohje

  Jos kaikki työeläkeotteen luvut eivät noin vain aukeakaan, kannattaa tutustua lukuohjeeseemme. Se auttaa! Katso työeläkeotteen lukuohje

Usein kysyttyä: Työeläkeote

Mikä työeläkeote on?

Työeläkeote on luettelo työskentelystäsi, joka on vakuutettu ja josta on karttunut sinulle työeläkettä.

Työeläkeotteella näkyvät työnantajien nimet, työansiot ja yrittäjätoiminnan työtulot sekä karttuneen eläkkeen määrä. Lisäksi siinä näkyy eräiden sosiaalietuuksien, esimerkiksi opiskelun ja ansiosidonnaisten päivärahojen perusteella karttunut eläke.

On tärkeää, että työskentelytietosi ovat kunnossa, kun aikanaan jäät eläkkeelle. Tarkistathan siis otteen tiedot huolella ja ilmoitat mahdollisista puutteista ja virheistä meille mahdollisimman pian.

Pääset tarkistamaan työeläkeotteesi osoitteessa www.tyoelake.fi. Kirjautumista varten tarvitset pankkitunnukset.

Miksi työsuhteeni on työeläkeotteessa päätetty vuoden 2004 loppuun, vaikka olen yhä saman työnantajan palveluksessa?

Työeläkeotteessa tiedot on jaoteltu vuotta 2005 edeltävälle ja sitä seuraavalle ajalle.

Tämä johtuu siitä, että vuoden 2005 alusta eläkkeen laskentasäännöt muuttuivat. Karttunut eläke lasketaan nyt erikseen jokaiselta vuodelta vuosiansioiden perusteella, eikä enää työsuhdekohtaisesti. 

Laskentamuutoksen vuoksi kaikki ennen vuotta 2005 alkaneet työsuhteet on katkaistu laskentaa varten vuoden 2004 lopussa, ja niistä siihen mennessä karttunut eläke on laskettu vanhoin säännöksin.

Miksi YEL-työtulo on noussut vuosittain, mutta karttuneen eläkkeen määrä on sama?

Yrittäjäeläkevakuutuksen työtuloa korotetaan vuosittain palkkakertoimella vastaamaan kuluvan vuoden tasoa. Työtulo siis muuttuu vuosittain.

Työtulo on ilmoitettu työeläkeotteella kunkin työskentelyvuoden indeksissä. Karttunut eläke sen sijaan ilmoitetaan kaikkien vuosien osalta uusimmassa eli työeläkeotteen lähettämisvuoden indeksissä.

Tämän vuoksi näyttää siltä, että vaikka työtulo nousee vuosittain, ei karttuma muutu.