Eläkkeen hakeminen

Asun ulkomailla. Miten haen eläkettä Suomen työskentelystäni?

Jos asut EU- tai ETA-maassa, voit hakea Suomen eläkettä kääntymällä asuinmaasi eläkelaitoksen puoleen. Voit täyttää kyseisen maan kansallisen hakemuslomakkeen ja ilmoittaa siinä hakevasi myös eläkettä Suomesta.

Myös sosiaaliturvasopimusmaassa menettely on pääosin samankaltainen.

Muussa kuin EU-/ETA-maassa tai sosiaaliturvasopimusmaassa asuessasi sinun on täytettävä Suomen eläkehakemuslomake

Mitä minun pitää tehdä saadakseni eläkettä?

Eläkettä pitää aina hakea täyttämällä eläkehakemus. Samalla hakemuksella voit hakea eläkettä sekä yksityisen että julkisen sektorin työskentelystä. Myös kansaneläkkeen hakeminen onnistuu samalla kertaa. Ainoastaan vapaaehtoiset eläkkeet ja ryhmäeläkkeet pitää hakea maksuun erikseen siitä yhtiöstä, jossa vakuutus on ollut.

Nopein tapa saada eläkehakemus vireille on täyttää se verkossa. Sen voit tehdä pankkitunnustesi avulla. 
Täytä eläkehakemus verkossa

Voit myös tulostaa hakemuslomakkeen, täyttää sen ja postittaa meille.  Lähetät hakemuksesi maksutta Suomen sisällä, kun käytät osoitetta: Veritas Eläkevakuutus, Tunnus 5016380, 00003 VASTAUSLÄHETYS.

Jos haet eläkettä myös ulkomaan työskentelystä, tarvitset eläkehakemuksen lisäksi U-liitteen, johon täytät ulkomaantyöskentelysi tiedot. Voit täyttää U-liitteen verkossa pankkitunnuksillasi tai tulostaa paperilomakkeen ja postittaa maksutta yllä mainittuun osoitteeseen.

Työkyvyttömyys- ja työuraeläkehakemuksen liitteeksi sinun on toimitettava B-lääkärinlausunto.  Lähetä nämä selvitykset meille joko postitse yllämainittuun osoitteeseen tai käyttämällä suojattua viestipalvelua. Merkitse suojatussa viestipalvelussa vastaanottajaksi tyokyvyttomyyselake@veritas.fi. Tietoturvasyistä emme suosittele tietojen lähettämistä tavallisessa sähköpostissa.

Katso tarkemmin, mitä eri vaiheita eläkkeen hakemiseen liittyy ja miten prosessi etenee.

Miten eläkettä haetaan?

Nopein tapa saada eläkehakemus vireille on täyttää se verkossa. Ennen kuin alat täyttää hakemustasi, ota esille pankkitunnuksesi.

Täytä eläkehakemus verkossa

Voit myös tulostaa hakemuslomakkeen, täyttää sen ja postittaa meille.  Lähetät hakemuksesi maksutta Suomen sisällä, kun käytät osoitetta: Veritas Eläkevakuutus, Tunnus 5016380, 00003 VASTAUSLÄHETYS.

Jos haet eläkettä myös ulkomaan työskentelystä, sinun pitää eläkehakemuksen lisäksi täyttää U-liite. Voit täyttää U-liitteen verkossa pankkitunnuksillasi tai tulostaa paperilomakkeen ja postittaa maksutta yllä mainittuun osoitteeseen.

Työkyvyttömyys- ja työuraeläkehakemuksen liitteeksi tarvitsemme B-lääkärinlausuntosi.  Lähetä se meille joko postitse yllämainittuun osoitteeseen tai käyttämällä suojattua viestipalvelua. Merkitse suojatussa viestipalvelussa vastaanottajaksi tyokyvyttomyyselake@veritas.fi. Tietoturvasyistä emme suosittele tietojen lähettämistä tavallisessa sähköpostissa.

Lue, mitä eri vaiheita eläkkeen hakemiseen liittyy ja miten prosessi etenee.

Miten haen eläkettä ulkomailta?

Jos asut Suomessa, voit hakea Suomen eläkehakemuslomakkeella myös EU- tai ETA-maan, Sveitsin ja sosiaaliturvasopimusmaan eläkettä. Ulkomailla työskentelystä ja asumisesta täytetään erillinen U-liite.

Tämän lisäksi sosiaaliturvasopimusmaat lähettävät oman eläkehakemuslomakkeen sinulle täytettäväksi. Vasta kun olet palauttanut tämän lomakkeen täytettynä, käynnistyy eläkeasian käsittely kyseisessä maassa. EU/ETA-maihin ja Sveitsiin riittää Suomen hakemuslomakkeen ja U-liitteen täyttäminen.

Jos olet ollut töissä muussa kuin EU- tai ETA-maassa, Sveitsissä tai maassa jonka kanssa Suomella ei ole sosiaaliturvasopimusta, sinun pitää itse toimittaa eläkehakemuksesi kyseiseen maahan.