"I love eläke"

Hae eläkettä

Eläkettä haetaan yleensä vain kerran elämässä. Älä kuitenkaan ole turhaan huolissasi; eläkkeelle jääminen vaatii vain hieman suunnittelua – ja hakemuksen täyttämisen.

Eläkeneuvontamme auttaa mielellään, jos sinulla on kysyttävää eläköitymiseen tai eläkkeen hakemiseen liittyen!

Hyvä suunnittelu tekee hakemisesta helppoa!

  • Tutustu eläkelajeihin ja niiden edellytyksiin, ja mieti sopiva ajankohta eläkkeelle jäämiselle.
  • Tarkista vanhuuseläkeikäsi sekä arvio eläkkeen määrästä työntekijän eläkelaskurin tai yrittäjän eläkelaskurin avulla.
  • Sovi työnantajasi kanssa käytännön järjestelyistä työpaikallasi, jotta siirtymästä tulee mahdollisimman sujuva. Sovi ainakin lomakertymien pitämisestä ja tarkista, tuleeko sinun tehdä kirjallinen irtisanomisilmoitus eläkkeelle jäädessäsi.

Täytä hakemus verkossa

Nopein tapa hakea eläkettä on täyttää sähköinen eläkehakemus verkkopalvelussamme. Tarvitset hakemiseen henkilökohtaiset verkkopankkitunnuksesi.

Samalla hakemuksella voit hakea sekä yksityisellä että julkisella sektorilla ansaitun työeläkkeen, kansaneläkkeen ja ulkomaisen eläkkeen.

Voit halutessasi myös täyttää paperisen hakemuslomakkeen ja lähettää sen meille postitse. Tarkemmat ohjeet löydät Lomakkeet-sivulta.

Hakemisen ajankohta vaihtelee riippuen siitä, mitä eläkettä olet hakemassa.

  • Vanhuuseläke, osittainen varhennettu vanhuuseläke ja työuraeläke:
    – jätä hakemus noin kuukautta ennen eläkkeen alkamista.
  • Työkyvyttömyyseläke:
    – jätä hakemus viimeistään 3-4 kuukautta ennen kuin sairauspäivärahasi maksaminen loppuu.
  • Perhe-eläke:
    – jätä hakemus kuuden kuukauden sisällä kuolinpäivästä.

Kansaneläke täydentää pientä työeläkettä

Jos työeläkkeesi jää pieneksi, voit hakea samalla eläkehakemuksella kansaneläkettä täydentämään eläketurvaasi. Kansaneläkkeen myöntää Kela ja lisätietoja löydät Kelan verkkosivuilta.

Kansaneläkkeen rajat ovat vuonna 2024

  • 1601,21 euroa kuukaudessa yksin asuvalle
  • 1434,88 euroa kuukaudessa avio- tai avoliitossa olevalle

Jos työeläkkeesi jää alle mainittujen rajojen, sinulla on oikeus kansaneläkkeeseen.

Takuueläke turvaa vähimmäiseläkkeen

Jos kaikki bruttoeläkkeesi jäävät alle vähimmäiseläkkeen rajan
(976,59 euroa kuukaudessa vuonna 2024), voit selvittää oikeuttasi takuueläkkeeseen.

  • Takuueläkkeeen myöntää Kela ja sinun on selvitettävä oikeutesi kaikkiin muihin eläkkeisiin Suomesta ja ulkomailta ennen kuin takuueläke voidaan myöntää. Lisätietoja takuueläkkeestä löydät Kelan verkkosivuilta.

Liitteitä tarvitaan vain harvoin

Eläkkeen hakemiseen riittää pääsääntöisesti hakemuksen täyttäminen. Liitteitä tarvitaan vain, kun kyseessä on:

  • Työkyvyttömyyseläke, jolloin liitteeksi tarvitaan b-lääkärinlausunto
  • Ulkomailla asuneen tai työskennelleen henkilön eläkehakemus, jolloin liitteeksi tarvitaan asuminen ja työskentely ulkomailla-liite, eli ns. U-liite. Tarvitsemme U-liitteen vaikka et hakisikaan eläkettä ulkomailta. Voit täyttää U-liitteen verkkopalvelussamme.

Huom! Emme tarvitse todistusta ansiotuloistasi, sillä työnantajasi rekisteröi tiedot tulorekisteriin, mistä saamme ne käyttöömme eläkekäsittelyä varten.

Toimita liitteet sähköisesti

Voit nopeuttaa hakemuksesi käsittelyä lähettämällä liitteet meille sähköisesti, skannattuina asiakirjoina tai valokuvina. Lähetä liitteesi verkkopalvelumme kautta.

Katso täältä tarkemmat ohjeet sähköisten liitteiden lähettämiseen.

Mitä sitten tapahtuu?

Käsittelemme hakemuksesi

Kun olemme saaneet hakemuksesi Veritaksen eläkekäsittelyyn, tutkimme eläkeoikeutesi, myönnämme eläkkeen ja laskemme sen määrän työhistoriasi ansiotietojen perusteella. Päätöksen annettuamme rekisteröimme tiedot Eläkerekisteriin.

  • Vanhuuseläkehakemuksen käsittely kestää keskimäärin 21 päivää ja työkyvyttömyyseläkehakemuksen 35 päivää.

Tämän jälkeen eläkkeen maksaminen voi alkaa. Maksupäivä on kunkin kuukauden ensimmäinen arkipäivä, joskin ensimmäinen maksuerä voi poiketa tästä.

Tarkista eläkepäätös!

Mikäli sinulla on kysyttävää eläkepäätöksestäsi, ole meihin rohkeasti yhteydessä niin tarkistetaan tilanne yhdessä! Jos kaikesta huolimatta olet tyytymätön saamaasi eläkepäätökseen, voit hakea siihen muutosta työeläkeasioiden muutoksenhakulautakunnalta. On tärkeää, että ilmoitat valituksessasi, millaista muutosta päätökseen vaadit, sekä perustelut vaatimuksellesi. Löydät tarkemmat ohjeet ja tiedon valitusajasta muutoksenhakuohjeesta, joka postitetaan sinulle päätöksen mukana.

Jos olet saanut päätöksen Veritaksesta, toimita valituksesi meille. Jos haluat toimittaa myöhemmin lisäselvityksiä terveydentilastasi, voit lähettää myös ne meille valituksen käsittelyn aikana. Saat kirjallisesti tieton siitä, vaikuttaako lisätieto päätökseen.

Jos et ole tyytyväinen muutoksenhakulautakunnan päätökseen, voit valittaa siitä edelleen vakuutusoikeuteen.

On aika tilata uusi verokortti

Saat päätöksen paperipostina kotiosoitteeseesi. Päätöksestä käy ilmi kuukausieläkkeesi ennen veroja. Päätöksen saatuasi on aika tilata uusi verokortti eläkettä varten.

Voit tilata eläkeverokortin verotoimistosta, verkkopalvelusta tai puhelimitse. Ota esille eläkepäätöksesi sekä tiedot kuluvan vuoden muista tuloista ja veroprosenteista. Voit pyytää verottajaa lähettämään eläkeverokorttisi suoraan meille. Tulevina vuosina saamme veroprosenttisi automaattisesti.

Saat työeläkekortin

Työeläkekortti tilataan eläkekäsittelyn yhteydessä, ja saat sen postitse kotiosoitteeseesi erillisenä lähetyksenä, kun eläkkeesi maksaminen on alkanut.

Työeläkekortilla todistat tarvittaessa, että olet vanhuus- tai työkyvyttömyyseläkkeellä. Tästä voi olla hyötyä esimerkiksi asioidessasi liikkeissä, jota tarjoavat eläkeläisalennusta tuotteistaan tai palveluistaan.

Huomioithan, että osittainen vanhuuseläke tai perhe-eläke eivät oikeuta työeläkekorttiin.