Eläkkeen hakeminen

Asun ulkomailla. Miten haen eläkettä Suomen työskentelystäni?

Jos asut EU- tai ETA-maassa, voit hakea Suomen eläkettä kääntymällä asuinmaasi eläkelaitoksen puoleen. Voit täyttää kyseisen maan kansallisen hakemuslomakkeen ja ilmoittaa siinä hakevasi myös eläkettä Suomesta.

Myös sosiaaliturvasopimusmaassa menettely on pääosin samankaltainen.

Muussa kuin EU-/ETA-maassa tai sosiaaliturvasopimusmaassa asuessasi sinun on täytettävä Suomen eläkehakemuslomake. 

Mitä minun pitää tehdä saadakseni eläkettä?

Eläkettä pitää aina hakea. Eläkettä haetaan täyttämällä hakemuslomake ja toimittamalla se omaan eläkeyhtiöön tai Kelaan. Hakemuslomakkeen voit tulostaa vaikkapa verkkosivuiltamme.

Vanhuuseläkettä voi hakea myös verkossa osoitteessa www.tyoelake.fi. Hakemusta varten tarvitset pankkitunnukset.

Eläkehakemus kannattaa toimittaa meille noin kuukautta ennen eläkkeen toivottua alkamista.

Voit hakea yhdellä lomakkeella eläkkeesi sekä yksityisen että julkisen sektorin työskentelystä. Myös kansaneläkkeen hakeminen onnistuu samalla kertaa.

Jos haet eläkettä myös ulkomaantyöskentelystä, tarvitset lisäksi U-liitteen, johon täytät ulkomaantyöskentelysi tiedot.

Ainoastaan vapaaehtoiset eläkkeet ja ryhmäeläkkeet pitää hakea maksuun erikseen siitä yhtiöstä, jossa vakuutus on ollut.

Lue lisää eläkkeen hakemisesta.

Miten eläkettä haetaan?

Eläkettä haetaan hakemuslomakkeella. Eri eläkelajeja varten on omat lomakkeensa. Voit tulostaa hakemuksen verkkosivuiltamme.

Vanhuuseläkettä voi hakea myös verkossa osoitteessa www.tyoelake.fi. Verkkohakemusta varten tarvitset pankkitunnukset. 

Täytetyn hakemuksen voit toimittaa suoraan omaan eläkeyhtiöösi tai Kelaan.

Miten haen eläkettä ulkomailta?

Jos asut Suomessa, voit hakea Suomen eläkehakemuslomakkeella myös EU- tai ETA-maan, Sveitsin ja sosiaaliturvasopimusmaan eläkettä. Ulkomailla työskentelystä ja asumisesta täytetään erillinen U-liite.

Eläkehakemuksen voit jättää joko eläkelaitokseen, Eläketurvakeskukseen tai Kelan toimistoon. Näin saat eläkkeenhakuprosessin vireille.

Tämän lisäksi sosiaaliturvasopimusmaat lähettävät oman eläkehakemuslomakkeen sinulle täytettäväksi. Vasta kun olet palauttanut tämän lomakkeen täytettynä, käynnistyy eläkeasian käsittely kyseisessä maassa. EU/ETA-maihin ja Sveitsiin riittää Suomen hakemuslomakkeen ja U-liitteen täyttäminen.

Jos olet ollut töissä muussa kuin EU- tai ETA-maassa, Sveitsissä tai maassa jonka kanssa Suomella ei ole sosiaaliturvasopimusta, sinun pitää itse toimittaa eläkehakemuksesi kyseiseen maahan.