Vanhuuseläke

Jos teen töitä vanhuuseläkkeellä, kertyykö minulle siitä lisää eläkettä?

Vanhuuseläkkeen aikana voit työskennellä ilman minkäänlaisia rajoituksia. Voit myös aloittaa yritystoiminnan.

Eläkettä uudesta työstä tai YEL-vakuutetusta yritystoiminnasta karttuu kaiken ikäisille 1,5 prosenttia palkasta/YEL-työtulosta vuodessa. Karttuminen ja vakuuttamisvelvollisuus päättyvät saavuttaessasi ylimmän eläkeikäsi, joka määräytyy syntymävuotesi mukaan:

  • 1957 tai ennen > 68 vuotta
  • 1958-1961 > 69 vuotta
  • 1962 ja jälkeen > 70 vuotta

Minkä ikäisenä voin jäädä vanhuuseläkkeelle?

Voit jäädä vanhuuseläkkeelle, kun olet täyttänyt alimman eläkeikäsi.

Eläke voi alkaa aikaisintaan eläkeiän täyttämistä seuraavan kuukauden alusta tai minkä tahansa kuukauden alusta sen jälkeen.

Jos lykkäät eläkkeelle jäämistä yli alimman eläkeikäsi, korotetaan kertyneen eläkkeesi määrää lykkäyskorotuksella, joka on 0,4 prosenttia jokaista lykkäyskuukautta kohden.

Tämän lisäksi ansaitset eläkettä työskentelystä aina ylimpään eläkeikääsi saakka.

Vuonna 1955-1957 syntyneellä pitkäaikaistyöttömällä voi olla oikeus työttömän vanhuuseläkkeeseen jo 62-vuotiaana.

Miten vanhuuseläkettä haetaan?

Vanhuuseläkettä voit hakea täyttämällä vanhuuseläkehakemuksen. Tee hakemus kuukautta ennen, kuin haluat eläkkeen alkavan. Yksi hakemus riittää sekä työ- että kansaneläkkeen ja ulkomailla ansaitun eläkkeen hakemiseen.

Nopein tapa saada hakemus vireille on täyttää vanhuuseläkehakemus verkossa. Tämä onnistuu henkilökohtaisten pankkitunnustesi avulla. Huomaa, että voit täyttää eläkehakemuksen verkossa aikaisintaan 1,5 kuukautta ennen eläkkeen alkamista.

Täytä eläkehakemus verkossa

Halutessasi voit myös tulostaa hakemuslomakkeen, täyttää sen ja postittaa meille. Voit lähettää hakemuksesi meille maksutta Suomen sisällä käyttämällä osoitetta: Veritas Eläkevakuutus, Tunnus 5016380, 00003 VASTAUSLÄHETYS.

Olen työskennellyt julkisella alalla. Saanko julkisen alan eläkkeeni samaan aikaan kuin yksityisistä työsuhteista ja onko sillä vaikutusta eläkkeeni määrään?

Jos olet työskennellyt julkisella alalla (valtion, kunnan tai kirkon palveluksessa), saattaa vanhuuseläkeikäsi poiketa yksityisen alan eläkeiästä. Voit alkaa nostaa myös julkisen alan töistä kertynyttä eläkettäsi yksityisen alan alimmassa eläkeiässä, mutta eläkkeen määrä saattaa silloin olla pienempi.

Tarkempia tietoja julkisen sektorin eläkeiästäsi ja eläkkeesi määrästä saat Kevan verkkosivuilta www.keva.fi.

Huomaathan, että yksityisen alan eläkeikä muuttui vuonna 2017. Lue lisää aiheesta täältä.

Saanko tehdä töitä vanhuuseläkkeellä?

Vanhuuseläkkeellä ollessasi voit tehdä töitä ilman ansiorajoja. Jos haluat jatkaa saman työnantajan palveluksessa kuin ennen eläkkeelle jäämistäsi, on työstä solmittava uusi, aikaisemmasta poikkeava työsopimus.