Affärsidé

Affärsidén berättar varför företaget finns till. När du utformar din affärsidé ska du fundera över vad det är som ska säljas, till vem och på vilket sätt.

Vad?
Varför grundar du ett företag?
Vilken produkt eller tjänst vill du sälja?
Vilka är dina styrkor?

Till vem?
Hur definierar du din målgrupp?

Hur?
Hur når du dina kunder?
På vilken marknad vill du etablera dig?
Kan ditt företag producera produkterna eller tjänsterna till sådana kostnader att verksamheten är lönsam?
Finns det konkurrens i din bransch eller region?

Det lönar sig också att fundera över företagets bransch i allmänhet. Vad gör just ditt företag konkurrenskraftigt i jämförelse med de andra aktörerna i branschen?

Du kan först testa om du har vad som krävs av en företagare.

Satsa på planering

För att kunna strukturera den planerade verksamheten och bättre uppskatta bland annat lönsamheten lönar det sig för den blivande företagaren att göra upp en affärsplan.

Planen behövs också ofta då man ansöker om finansiering. Affärsplanen är dessutom till nytta när man ska bearbeta idéer och utveckla verksamheten.

Företagaren ska också tänka på det blivande företagets ekonomiska förutsättningar. Penningflödet inom affärsverksamheten, eventuella investeringar och finansieringen kan uppskattas med hjälp av finansierings- och lönsamhetskalkyler. 

Fast FöPL kostar lika mycket är det inte sak samma var du skaffar den. Hos oss får du Finlands bästa pensionsförsäkringsservice. Välkommen som kund hos oss!