Vad betyder FöPL-skatteavdrag?

FöPL-skatteavdrag betyder att du kan dra av FöPL-försäkringsavgifterna i den personliga eller företagets beskattning beroende på vem som har betalat dem. Om betalaren inte är företaget kan du också komma överens om att avdraget görs i din makes/makas beskattning.

I praktiken dras FöPL-avgifterna av från din beskattningsbara inkomst. Du betalar alltså mindre i skatt, eftersom du betalar skatt på en mindre summa. Också t.ex. din hemkommun, företagsform och ditt civilstånd samt dina övriga avdrag påverkar skattebeloppet.

Exempel: FöPL-skatteavdraget i företagarens beskattning

Vi beräknade med hjälp av skatteprocenträknaren på skatt.fi vad FöPL-skatteavdraget innebär i euro, när företagaren är en 1980 född Åbobo som inte har barn, som inte hör till kyrkan och som drar av FöPL-avgifterna i sin personliga beskattning.
Låt oss säga att både företagarens FöPL-arbetsinkomst och lön är 25 000 euro per år. Eftersom det inte är frågan om en ny företagare är FöPL-försäkringsavgiften 24,1 procent av FöPL-arbetsinkomsten, dvs. 6 025 euro per år.
  Skatt att betala, per år
FöPL-avgiften dras inte av 3 353,42 euro
FöPL-avgiften dras av 1 671,09 euro
Inbesparing 1 682,33 euro

Trots att priset för FöPL-försäkringen alltså är 6 025 euro per år är den verkliga kostnaden för företagaren bara 4 343 euroa vuodessa.

Vill du ta reda på hur FöPL-skatteavdraget inverkar på din egen beskattning? Börja med att beräkna med hjälp av FöPL-räknaren hur stor din premie för FöPL är. Gå sedan till beskattarens skatteprocenträknare.

Läs alla frågor om:
Fast FöPL kostar lika mycket är det inte sak samma var du skaffar den. Hos oss får du Finlands bästa pensionsförsäkringsservice. Välkommen som kund hos oss!