”Att vara företagare betyder att leva livet fullt ut” - Gunvor Backman, 83, tänker inte bli pensionerad

Det var 1952, samma år som Helsingfors var OS-värd och Coca Cola kom till Finland, då Gunvor Backman grundade sitt första café. Idag, 61 år senare, driver Backmans familjeföretag två caféer i Helsingfors; Café Esplanad på Norra Esplanaden och Café Succés på Högbergsgatan. Backman är fortfarande aktiv i företaget, och har inga planer att bli pensionerad i den närmaste framtiden: ”Jag har ju redan överskridit den normala pensionsåldern, och också den onormala för den delen! Jag funderar inte så mycket på det.”

Den finländska kaffekulturen har genomgått en stor förändring under Backmans tid på branschen: ”Det har ju alltid funnits caféer och bagerier, speciellt i Helsingfors och i andra större städer. Men antalet har ökat mycket under de senaste årtionden”, berättar hon. Förr i tiden var ett cafébesök något speciellt och högtidligt. Det var främst tjänstemän och hemmafruar som hade möjlighet att gå på café och då klädde man sig fint och tog sin tid med att välja bakelse. ”Tröskeln att gå på café har blivit lägre, man behöver inte förbereda sig för det mera. Man kan bara vika in, och också småbarn är välkomna med”, säger Backman.

Okej att inte kunna allt

Också många saker kring den egentliga kaffebusinessen har ändrats. ”IT-utvecklingen har tagit en otrolig fart under de senaste 15 åren. Man måste vara säker på sin sak för att hållas med; man hinner och kan inte ändras inför varje ny trend.” Backmans råd till nya företagare är att acceptera det att man inte kan veta allt.  ”Ibland är det också okej att säga att man inte kan. Det är bäst att inte uttala sig om sådant som man inte vet.”

Hitta sättet att slappna av

Företagarens vardag är ofta stressig och dagarna kan bli långa. Hur orkar Backman i jobba årtionde efter årtionde? ”Att vara företagare betyder för mig att jag lever livet fullt ut. Det är klart att gränsen mellan fritid och arbete suddas ut när man har ett eget företag – ibland sover man med sina problem. Men sådana stunder är korta!” tycker Backman.

Backman påpekar att man inte ska försöka jobba utan paus. ”För att klara av allt så ska man hitta sitt sätt att slappna av.” Backman själv får energi av att lyssna på jazz, att måla med olja och av att sköta trädgården. ”Ofta tänker man bara på semestern som fritid, men nog är ju kvällarna också en del av det. Om man går till gymmet eller besöker frissan, allt det är ju fritid! Som företagare ska man leva också fritiden fullt ut.”

Lär dig av misstagen

Enligt Backman måste var och en räkna med att ha motgångar i livet, oberoende vad man jobbar med. ”Det är inte så att man har flera problem om man är företagare. Egentligen kan det vara lättare; man har inte ens tid att fundera på de små problemen!” När man har ett litet företag är man ansvarig över helheten och tvingas fatta snabba beslut. ”Gör man något misstag måste man betala för det. Men samtidigt växer man ju och får mera styrka.”

 

Foto: Karoliina Paatos