Den innovativa växtväggen är mera än bara dekoration

Vad är det som förbättrar inomhusklimatet, lugnar ner rastlösa barn, sätter fart på tillfriskningen efter en sjukdom och höjer på skolelevernas vitsord? Nej, det handlar inte om en ny mirakelmedicin, utan den innovativa aktivväxtväggen utvecklad av det finländska företaget Fresh Effect.

Växtväggen är en två meter hög och en meter bred struktur som påminner om en bokhylla. Dess växter rensar föroreningar och skadliga kemikalier från luften, och hjälper därför även mot svåra symptom orsakade av dåligt inomhusklimat. Väggens växter är vanliga krukväxter som ampelliljor, fredskallor och gullrankor.

Vad är så speciellt med växtväggar då? Räcker det inte med att ha några extra blomkrukor i rummet? ”Fresh Effect -väggens växter är som växtrikets toppidrottare. De rensar luften 100 gånger effektivare än vanliga krukväxter”, berättar Niko Järvinen, Fresh Effects grundare och ansvarig för produktutveckligen.

”I motsats till vad många tror sker växternas luftrensning inte genom bladen, utan genom rötterna. Mikrober som lever i rötterna söndrar ner orenheter från luften. I Fresh Effect-väggarna består rötternas växtunderlag av mycket poröst oorganiskt stenmaterial. I den miljön har mikroberna utrymme att arbeta och luftrensningen effektiveras.”

Växtväggen har också ett aktivt ventilationssystem. ”Varje vägg har tre tysta fläktar som tillsammans förbrukar cirka tre watt el. Ventilationssystemet är med andra ord lätt, men effektiverar ändå rensningen avsevärt.”

Växter ökar arbetshälsan

Utöver luftrensning används växtväggar också som dekoration och som ljuddämpande mellanväggar. Man kan också skapa en avkopplande ”snabbtropik” till exempel i arbetsplatsens pausutrymme.

Närhet till vegetation har bevisats ha talrika positiva effekter på arbetshälsan. Växter minskar på sjukfrånvaron, sänker på stresshormonhalten i blodet och lugnar konflikter på förhandlingar.

Järvinen har en förklaring till varför växter får oss att må bättre: ”Evolutionen har gått framåt med stormsteg, och människans livsmiljö har förändrats från skog till stad. Vi tillbringar till och med 90 % av dygnet inomhus. Inomhusklimatet orsakar dock massor av problem, och efter arbetsdagen vill man snabbt ut i den friska luften. Kanske människans utveckling inte har hängt med, och liksom våra förfäder trivs vi bäst ute i det gröna. Alltid kan man dock inte gå ut, och därför har vi velat hämta in naturen för alla att njuta av”, funderar han.

Världserövring näst på agendan

Fresh Effects historia började ungefär tre år sedan, när Järvinen, som har studerat miljövetenskap och miljöledarskap, ville bygga en växtvägg hemma. ”Det bor en liten Uppfinnar-Jocke i mig, och jag har alltid varit intresserad av miljöfrågor. Jag ville utveckla en växtvägg som inte bara är vacker, utan också nyttig.”

Fresh Effects funktionella växtväggar har sedan dess spridit sig till hela Finland, till exempel till skolor, daghem, kontor och hälsovårdscentraler. Att erövra internationella marknader står näst på agendan. ”Vi börjar med grannländerna och Europa, och om ett par år är Kina i sikte”, berättar Järvinen.

I framtiden planerar Fresh Effect även att utöka väggarnas växturval. ”Redan nu kan man välja till exempel blommor i firmans varumärkesfärger. I framtiden kunde det också bli möjligt att odla nyttoväxter. Man kunde alltså plocka till exempel färska örter eller jordgubbar från sin egen växtvägg!”