Veritas fadderspelare Magnus Bahne tror på finländska fotbollens framtid

Snön har äntligen smultit bort från gräsplanen, och Veikkausliigasäsongen har kommit igång. Åbolaget FC Inter kommer ikväll på Veritas Stadion för att testa de kunskaper som har tränats upp under vintern. Vårens första hemmamatch spelas mot FF Jaro. På plan springer också Magnus Bahne, FC Inters första målvakt och Veritas Pensionsförsäkrings fadderspelare. Vi träffade Bahne såhär i början av säsongen för att diskutera fotbollskultur och hans karriär som professionell fotbollsspelare.

Hundra i glaset sedan barnsben

Bahnes idrottskarriär började redan som liten ute på gården. ”På vintrarna spelade vi ishockey med kompisarna och på somrarna fotboll. Redan då var jag alltid helst målvakt”, minns Bahne. Som sexåring började han spela i ett fotbollslag i hemstaden St. Karins, och som 16-åring var det dags att flytta över till FC Inter Åbo. När visste Bahne då att han ville bli proffs? ”Det är svårt att säga exakt. Jag har nog alltid spelat så att säga hundra i glaset!” skrattar han.

I Sverige är till och med fotbollen större

År 2007 flyttade Bahne från Åbo till andra sidan viken, till Halmstads Bollklubb. För Bahne som talar svenska som modersmål var kulturskillnaderna hos grannen i väster en överraskning. ”För det första talades det väldigt stark dialekt där i södra Sverige! Det tog mig ett par månader innan jag började förstå lokalbefolkningen”, skrattar han. Enligt honom skiljer sig Sverige från Finland också vad gäller idrotsskulturen. ”Fotboll är mycket populärt där, helt på samma nivå med hockey. Massor med folk går på matcherna, och fotboll är på ett annat sätt en del av kulturen.” Å andra sidan ligger den populära grenen också mer i medias intresse, vilket sätter hårdare press på spelarna. ”Att vara målvakt kräver ett starkt psyke. Nog är det ju roligare att göra mål än att släppa mål! I Sverige kom såväl framgångarna som missarna upp i rubrikerna.”

År 2010 flyttade Bahne från Halmstad närmare Stockholm, till Assyriska Fotbollsförening i Södertälje. Efter en säsong i Assyriska återvände Bahne hem till sitt hemmalag FC Inter i början av 2011. Efter hemkomsten har han fokuserat på att hålla bollen bort från Inters mål.

Inhemska fotbollens profil stiger

Bahne ser fram emot den nya säsongen med iver. Han är också optimistisk om den finländska fotbollens framtid, även om han konstaterar att ishockeyns dominerande ställning är svår att utmana. Inställningen till fotboll har enligt honom ändrats under de senaste åren. ”På ett sätt har fotboll blivit tillgängligt för alla, när man kan titta på engelska Premier League och de sydeuropeiska topplagens matcher på teve. Å andra sidan har detta lett till mindre intresse att gå på lokala matcher. Men man kan ju inte jämföra Åboderbyn med Real Madrid”, påpekar Bahne.

Enligt honom är den finländska fotbollen i ett intressant brytningsskede. ”Det finns många unga, lovande spelare i Finland just nu. Oavgjort i landslagsmatchen mot Spanien var ett historiskt ögonblick, och kommer säkert att öka både åskådarnas och medias intresse för grenen. Fotbolls-EM år 2016 är ett realistiskt mål för Finland.”

Hurdana framtidsplaner har Bahne själv då? Kommer vi att se honom i landslaget om ett par år, eller har han andra visioner? ”Jag har många planer, men för tillfället vill jag ännu hålla dem för mig själv”, småler Bahne hemlighetsfullt.

Veritas Pensionsförsäkring önskar Magnus Bahne och hela FC Inter en framgångsrik säsong 2013! Vi ses på Veritas Stadion!

FC Inter är Veritas Pensionsförsäkrings långvariga samarbetspartner. Genom sina samarbetsnätverk och partnerskap strävar Veritas efter att skapa långsiktig trygghet. Lagsporter, ungdomsarbete och företagande har valts som tyngdpunktsområden för Veritas sponsoreringssamarbete. 

Foto: FC Inter