"Arbeta med det du älskar!" – mod och entusiasm har tagit Arman Alizad långt

Globetrottern, skräddarmästaren och mediemångsysslaren Arman Alizad besökte Veritas Pensionsförsäkrings och FC Inters evenemang för skolelever, RESPECT, i maj. Över hundra elever lyssnade tysta som möss på Alizad som talade om att klara sig i livet och förverkliga sina drömmar. Även vi vuxna har säkert mycket att lära av Alizads okuvliga inställning till livet.
 
Arman Alizad blev känd som den yngsta skräddarmästaren i Finland och senare bekant från tv-serien Kill Arman, som presenterade olika kampsporter. I sin senaste tv-serie Arman ja viimeinen ristiretki reste han till olika platser i världen för att uppleva vardagen på de lokala invånarnas villkor under tio dagar.
 
Han samlade flaskor med gatubarn i Kambodja, deltog i kremering av avlidna vid floden Ganges i Indien och huttrade med nomadfolket i 50 graders köld i norra Ryssland. 
 
"Mycket av det som är helt självklart för oss är fullständigt ouppnåeligt för dessa människor. Jag klagar verkligen mindre över småsaker nu och kan på ett helt nytt sätt uppskatta allt det vi har här i Finland", säger Alizad. 
 

Från skräddarmästare till globetrotter

 
Alizads väg till superstjärna i de sociala medierna och globetrotter-äventyrare har ändå inte varit lätt. "Ända sedan jag var liten har jag drömt att resa världen runt. Tintin-serierna hörde till mina favoriter när jag var barn", berättar Alizad. 
 
Alizads familj kom till Finland i slutet av 1970-talet efter revolutionen i Iran. Även om familjen tidigare hade besökt släktingar i Finland tog det tid att anpassa sig till det nya landet. "Till en början hade jag inte en enda vän. Men jag har alltid varit social till min natur och ville lära mig språket och få kompisar så fort som möjligt."
 
Efter skolan utbildade Alizad sig till skräddare och blev en av de yngsta skräddarmästarna i Finlands historia. I början av 2000-talet började han göra tv-program, bland annat för kabelkanalen MoonTV. Idén om en egen tv-serie som skulle ta honom världen runt fanns ändå alltid i tankarna. "År 2008 bestämde jag mig för att det var dags, nu eller aldrig." De första avsnitten av Kill Arman gjordes med liten budget och snabb tidtabell: "Vi hade inga kontakter, ingen stor budget och inga kunskaper. Men vi trodde på vår sak och var väldigt ivriga, och det hjälpte oss vidare." 
 

Sluta aldrig drömma!

 
Enligt Alizad lönar det sig att modigt gå in för att förverkliga sina drömmar och att inte lyssna till nedslående kommentarer. "Om ni har en dröm som ni vill förverkliga, och någon säger att det inte kommer att lyckas – ge inte upp förrän ni har försökt", uppmanar Alizad.
 
Alizad säger att man inte behöver vara rädd för att misslyckas. "I bästa fall motiverar motgångar till ett nytt försök. Det hänger egentligen på den egna attityden: ger jag upp efter ett misslyckande, eller försöker jag ännu hårdare på nytt?" 
 
Alizad medger att han hamnat i skrämmande situationer under sina resor världen runt. Man ska inte låta rädslan ta överhanden: "Det handlar inte om att inte alls vara rädd, utan om att tänka på det som ligger bortom rädslan. På så sätt kan man gå vidare trots att man är rädd."
Verktygen för Alizad är nyfikenhet, ödmjukhet och kärlek till det egna arbetet. Han tycker att man ska hålla kvar barnets naiva experimentlusta och nyfikenhet även som vuxen. "Dröm och bli inspirerade! När ni har ett jobb som ni älskar blir ni också jättebra på det!"