I dag fyller Veritas 110 år – visste du det här om oss?

Veritas 110

Den 9 oktober 1905 hölls Veritas, dåvarande Verdandis, konstituerande bolagsstämma. Finland var då ännu en del av Kejsardömet Ryssland och på gatorna i Åbo kunde man vinka till sig en droska. Som du gissar så innehåller vår historia många intressanta detaljer.

Visste du till exempel att...

1907

1907 skaffade vi vår första telefon. För den betalades en summa som motsvarade två månadslöner för verkställande direktören. Med den nya apparaten ringde man främst till Åbo, Helsingfors, Tammerfors och Viborg – samtal till utlandet var ännu inte möjliga.

1950

1950 -talets Veritas hade sitt huvudkontor vid Auragatan i Åbo. Kontorslokalen fick sin värme från kakelugnar som också användes för att värma upp lunch: färsk strömming från salutorget.

1970

1970 -talet var sista decenniet då Veritas hade en egen urmakare i huset. Hans uppgift var inte att se till att kontorets alla klockor var synkroniserade, utan att ta hand om kundernas sparur. Sparuret gick då kunden matade in sin livförsäkringspremie i det.

Tänään

Numera är vårt huvudkontor beläget på en historisk tomt vid Olofsvägen i Åbo. På medeltiden var tomten bebodd av dominikanermunkar som hade sitt hem i S:t Olofs konvent. Av dominikanerna lärde sig folket i Finland t.ex. att bygga i tegel.

Fler berättelser från vår historia hittar du på vår tidslinje.

I dag är vi sammanlagt
165
anställda på Veritas.

Av oss har cirka 60 procent finska som modersmål

och 40 procent svenska.

  Vi är väldigt engagerade och lojala; en genomsnittsveritan arbetar i bolaget i hela 10 år.

Se videon så får du veta hur vi själva beskriver vår arbetsplats.