Arbetslöshetsförmån stoppar intjäningen av uppskovsförhöjning

Pensionsprognosen som du får från en pensionsräknare eller ditt pensionsutdrag kan vara missvisande om du närmar dig pensionsåldern och lyfter arbetslöshetsförmån.

Prognoserna tar inte hänsyn till att man inte tjänar in uppskovsförhöjning för de månader efter uppnådd pensionsålder då man får arbetsmarknadsstöd, arbetslöshetsdagpenning eller jämkad arbetslöshetsdagpenning från Fpa eller från en arbetslöshetskassa.

”Då är det bäst att kontakta vår pensionsrådgivning för att få en korrekt pensionsprognos”, rekommenderar Pirta Toivonen, specialist i pensionshandläggning.

”Uppskovsförhöjningen betyder att man belönas om man inte tar ut sin pension vid den lägsta möjliga åldern. Varje uppskjuten månad efter pensionsåldern höjer pensionen med 0,4 procent. Målet är att sporra till fortsatt arbetskarriär, och då skulle det inte vara i linje med målet om man tjänade in uppskovsförhöjning jämsides med arbetslöshetsförmåner.”

Uppskovsförhöjningen togs i bruk i början av år 2017 när pensionsreformen trädde i kraft. Man kan få uppskovsförhöjning tidigast fr.o.m. 1.1.2017.

Ända tills man uppnår sin lägsta pensionsålder tjänar man in pension för arbetslöshetsdagpenningen både före och efter pensionsreformen. Läs mer om intjäningen av pension här.

Du kan nå vår pensionsrådgivning på numret 010 195 623 eller på e-postadressen pensionsradgivning@veritas.fi.