På Arbetslivsforum fann man meningen med livet

frank-martela-tyoelaman-forum-veritas-900.jpg

Att förverkliga sig själv och göra gott för andra – där har vi filosof Frank Martelas snabba svar på vad som är meningen med livet.

När du får dessa två bitar att falla på plats både i arbetet och på fritiden känner du att du lever ett betydelsefullt liv. Och om du har riktigt tur blir du dessutom lycklig på köpet!

Martela föreläste på Veritas seminariedag Arbetslivsforum, som hölls i Helsingfors i oktober.

Andra som intog talarpodiet var hjärnforskare Katri Saarikivi, verkställande direktör Ari Rämö, verkställande direktör Anna-Leena Toivanen och erfarenhetscoach Marjo Rantanen.

Vad har jag lärt mig för nytt i dag?

Evenemanget samlade under en inspirerande höstdag ungefär ett par hundra deltagare med intresse för arbetslivets framtid under ett och samma tak.

Deltagarna uppmuntrades också att själva ta sig an dagens ämnen och försöka komma till egna insikter. Samtidigt erbjöds ett naturligt tillfälle för nätverkande. Kring de runda borden i Finlandiahuset begrundade man bland annat dessa frågor:

 • Det lönar sig att fokusera på hinder man tagit sig över, inte ribbor som fallit.
 • Empatiförmåga borde vara ett av de viktigaste kriterierna vid nyrekryteringar.
 • Arbetshälsa och arbetstillfredsställelse -> nöjda kunder -> bättre resultat.
 • En maskin kan redan överträffa en människa i ett intelligenstest, men inte när det gäller empati. Underbart trösterikt.
 • Vi fick igen en påminnelse om att vissa självklarheter (såsom uppskattning, empati, goda gärningar) är det som kräver mest arbete.
 • Cheferna betalas för att skapa en god stämning. Varför skulle man betala för dålig?

Källa: Arbetslivsforumdeltagarnas gemensamma anteckningar.

Nu är det dags att ta in känslorna i arbetslivet

Temat för Arbetslivsforum, human intelligence, fokuserar på den mänskliga sidan av det digitaliserade arbetslivet: känslor, empati, interaktion, kreativitet. Alla dessa egenskaper som maskinerna saknar.

Det valda temat visade sig vara mitt i prick.

”Vi fick enormt mycket positiv respons på dagens tema och talarna. Det visar att det är rätt tid att ta in fler mjuka värden i arbetslivsdebatten. Framtiden är inte enbart artificiell intelligens och robotik”, säger Veritas arbetshälsochef Minna Lundström.

Vad tyckte deltagarna?

 • Fantastisk stämning! Slog lätt många avgiftsbelagda seminarier.
 • En helhet som var stärkande och hjälper att lotsa de egna resurserna framåt.
 • Utmärkt program, tankeväckande och inspirerande. Ett stort tack också till alla Veritasanställda. Jag kände mig som en välkommen, efterlängtad och uppskattad gäst.
 • Tack, dagen var igen inspirerande, föreläsare som kunde väcka publiken, och väcka tankar som jag kan utveckla hos mej själv.
 • Ett väldigt välarrangerat evenemang! En röd tråd löpte genom hela dagen och mellan de olika framförandena.

Källa: Veritas kundnöjdhetsenkät

Blev du intresserad? Vi har ett omfattande utbud avgiftsfria kurser och utbildningar om aktuella ämnen. Se mer på veritas.fi/evenemang och anmäl dig!