Lönen för livsstilsföretagaren är psykiskt välmående

Vuokko Alvaris karriär som anställd fick ett abrupt slut i och med recessionen. Under den svåra tiden krävdes det mod, engagemang och framgångstro. Det hade Alvari, som grundade ett friskvårdsföretag och fick sinnesro på köpet.

Klockan är snart halv nio på morgonen. Novembervädret är grått och trist och blåsten är kall, men friskvårdscoachen Vuokko Alvari har lätt för att le. Hon har redan hunnit gå ut med sin hundvalp, skicka barnen till skolan och ta en motionsrunda på cykeln. De följande timmarna spenderar hon på kurs.

Det är precis därför företagandet ligger denna mångsysslare varmt om hjärtat.

"Jag kan fritt organisera mitt eget schema. När man sysselsätter sig själv får man en flexibilitet som sällan är möjlig i andra yrken."

Enligt Alvari hör också arbetets meningsfullhet till företagandets goda sidor. Man får syssla med just det man är intresserad av för tillfället, från år till år.

Recessionen avgjorde karriärvalet

Att bli företagare var ändå inget självklart val för Alvari. Som barn i en småföretagarfamilj växte hon upp vid ett bageri och ett herrgårdsvärdshus och såg både fördelarna och nackdelarna med branschen på nära håll. När hon blev vuxen kändes det som ett beaktansvärt alternativ att få en anställning.

"Jag studerade till agronomie- och forstmagister och började söka jobb efter examen. Jag ville komma med i en organisation", minns Alvari.

Karriären tog den unga kvinnan via Kajanaland till Paris. Erfarenheten och språkkunskaperna ökade, men arbetsplatserna kändes inte riktigt rätt. I det undermedvetna började tanken på ett eget företag gro. Slutligen hjälpte omständigheterna henne att fatta beslutet.

"Jag kom tillbaka till Finland 1993, mitt under den värsta recessionen. Det fanns inga jobb, och därför blev jag företagare."

Det lönade sig att sadla om till företagare. Alvari började med att utbilda andra nya företagare i att produktifiera och sälja sitt eget kunnande. Sedan svepte friskvårdsbranschen henne med sig.

Företagaren är en evig studerande

I dag driver Alvari ett enkvinnasföretag, Hoito & Valmennus Rauha. Produktsortimentet har under ett par decennier vuxit sig stort.

"Arbetshälsa, stresshantering, kreativitet, naturterapi, kroppstestning, kurser i kinesiologi..." räknar Alvari upp.

Föreläsningar, kurser och vårdmöten tar henne runt hela landet. Med jämna mellanrum överlåter Alvari utbildandet åt andra och sätter sig bland åhörarna. Hon är en evig studerande.

"Det finns alltid så mycket nytt och intressant här i livet! Just nu koncentrerar jag mig på att utveckla kreativiteten."

Penningflöden eller sinnesro?

Alvari tror inte att företagandet är enbart medfött. Med lite ihärdighet kan vem som helst sätta upp en egen butik.

"Det viktigaste är att vara modig och lita på att livet bär. Man får alltid hjälp när man vågar be om det."

Företagarens framgång kan mätas på många olika sätt. För en betyder framgång penningflöden och expandering, medan en annan mäter sin framgång i psykiskt välmående.

"Många småföretagare har låga inkomster. Men de får förverkliga sig själva och sina drömmar, och upplever sitt arbete som meningsfullt. Det är en bättre belöning än pengar."

Alvari själv hör utan tvekan till livsstilsföretagarna.

"Människan hålls frisk när hon får förverkliga sin livsuppgift. När man är glad och nöjd strålar det utåt och påverkar till slut hela samhället", poängterar Alvari. Hon låter övertygande.

Och hon har hittat sin egen plats.