Företagaren har större risker i arbetslivet, men mindre press

Mika Huttu driver sin egen traktorbusiness och är mentor för unga blivande företagare, men hinner trots det resa på solsemester med familjen ett par gånger om året. 

Lantbrukarsonen Mika Huttu fick sätta sig bakom traktorratten som sjuåring. Samtidigt väcktes hans intresse för företagande, experiment och att göra saker själv. Det gick dock ytterligare ett tjugotal år innan den livslånga drömmen gick i uppfyllelse och Huttu blev företagare på heltid.

”Jag var länge anställd hos andra samtidigt som jag jobbade på att förverkliga min egen vision. Ända sedan barnsben har jag velat arbeta självständigt”, berättar Huttu.

Han anser att pressen och känslan av otillräcklighet minskar när man startar eget. Riskerna och ansvaret ökar visserligen, men på ett bra sätt.

”Att vara anställd är svårt, eftersom man inte alltid har det inflytande man skulle önska. Man blir frustrerad, stressad och får skuldkänslor. ”

Som företagare vet man däremot att man har gjort och gett sitt allt. Om det inte räcker får man bara acceptera sina gränser och gå vidare.

Den som söker finner sin affärsidé

För Huttu var affärsidén inte ett infall eller en självklarhet, utan han sökte en lämplig idé länge och väl och med eftertanke.

”Jag bestämde mig för att kombinera flera av mina olika intressen: teknik, maskiner, tunga fordon samt främmande språk och kulturer. Sedan var det bara att hitta en passlig marknadsnisch”, minns Huttu.

Så småningom föddes idén om att börja köpa och sälja begagnade traktorer. I och med beslutet att ta in maskinerna från utlandet var det bara att sätta igång. AG-Huttu Oy:s affärsverksamhet fick snabbt luft under vingarna.

”När vi kom in i bilden ändrades konkurrensläget inom branschen, eftersom traktorer inte hade importerats systematiskt från utlandet tidigare. Våra maskiner var billigare. Alla var förstås inte nöjda över det.”

Framgång genom imitation

I början av sin företagarbana tog Huttu inte emot några råd, utan lärde sig på egen hand. Den unge mannen iakttog sin omgivning och tog ett par framgångsrika företag till förebilder. Det var lätt att ta efter av dem.

”Det kan finnas många typer av företagare, men viljan att sälja är en förenande faktor. Att vara innovativ är förstås också till fördel. En idé om dagen håller doktorn borta”, skrattar Huttu.

Att vara mentor för nya företagare är något som ligger honom varmt om hjärtat. Han kallar sig för entreprenörskapsevangelist.

”Jag tycker att man först ska arbeta med annat för att få erfarenhet och något att jämföra med. Ungdomens iver i all ära, men med lite livserfarenhet i bagaget behöver man inte hela tiden köra huvudet i väggen.”

Huttu kommer snabbt att tänka på många andra egenskaper som hjälper unga företagare att undvika de värsta fallgroparna. Det är viktigt med ansvarskänsla, lärandets glädje, god social kompetens, energi, risktagningsförmåga och visioner.

”Problemet i dag är att många har en cynisk inställning till både sig själva och till sitt arbete. Ändå är en positiv och levnadsglad attityd det som bär långt.”

Envis får man vara, men inte dum

Mika Huttu hoppas att företagande blir salongsfähigt. Attityderna har redan blivit bättre, men han anser att den allmänna uppfattningen fortfarande är lite märklig. Företagande väcker till och med rädsla.

”Många som gärna skulle bli företagare fortsätter knega för andra, eftersom de inte uppmuntras till att pröva sina vingar.”

Riskerna med företagande minskar genom långsiktig planering och genom att satsa på den egna sociala tryggheten. Detta hjälper en igenom svåra tider.

”Det är klart att företagare går igenom bra och dåliga perioder. På grund av det ekonomiska läget har de på sistone mest varit dåliga. Som företagare ska man vara envis, men inte dum. Man måste komma på en ny idé om den gamla inte fungerar.

Huttu gillar inte myten om den hjältemodiga företagaren som stretar på dygnet runt, viger hela sitt liv åt arbetet och aldrig tar semester.

”För mig betyder framgång att jag med regelbundna mellanrum får åka till södern på solsemester, hinner jogga i fred och får tillbringa tid med mina barn. Det är då man kan kallas hjälte.”

 

Verkställande direktör Mika Huttus råd till nya företagare:

  • Lägg ner tid och eftertanke på att hitta en bra affärsidé
  • Kombinera dina intressen och låt dem bli grunden för ditt företag
  • Ta modell av dem som är framgångsrika
  • Håll dig allmänbildad
  • Var flexibel och beredd att anpassa dig efter marknaden
  • Förbered dig på dåliga tider i god tid
  • Värna om din egen trygghet och håll din FöPL-arbetsinkomst på rätt nivå