När pensionsåldern blev en personlig grej

Då pensionsreformen träder i kraft år 2017 ändras begreppet pensionsålder från grunden. Det finns inte längre bara en pensionsålder, utan varje årskull har sin egen.

Ändringen kräver ett nytt sätt att tänka av oss alla. Som extra krydda till det hela har allas pensionsålder inte ens fastställts ännu.

”Vi vet vilka pensionsåldrar som gäller om man är född 1955–1964. Men för yngre kan vi endast ge en uppskattning. Deras pensionsålder är beroende av hur livslängden i framtiden utvecklas”, berättar Pirta Toivonen som är specialist i pensionshandläggning.

För personer som är födda 1965 eller senare fastställs den slutgiltiga pensionsåldern det år då de fyller 62 år. Åldern meddelas på pensionsutdraget.

Börja alltid med pensionsutdraget

Vilken ålder du än är i så är det egna pensionsutdraget det bästa stället att börja på enligt Toivonen. Åldern påverkar dock utdragets innehåll något.  

”De som är nära pensionsåldern kan på sitt utdrag se sin arbetshistoria, sin pensionsålder och sin uppskattade pension. Men för de flesta innehåller utdraget bara uppgifter om arbetet fram tills nu. Då ska det användas till att kontrollera uppgifterna och följa med hur pensionen växer.”

Om du inte har pensioneringen precis runt hörnet, lönar det sig att först kolla upp hur mycket pension du hittills har tjänat in, och sedan mata in beloppet i pensionsräknaren på vår webbplats.

”De unga vill jag ändå påminna om att eftersom man inte på pricken kan förutse den kommande arbetskarriären så gäller samma för pensionen. Det viktigaste är att allt arbete finns med på pensionsutdraget.”

Rådgivning just för dig

Trots att det finns massvis med information enkelt tillgänglig på webben har Toivonen inte märkt att efterfrågan på personlig service skulle ha minskat. Snarare tvärtom.

”Även om man till exempel kan kolla upp sin pensionsålder på nätet vill folk ofta få bekräftelse för det de läst. Och det vill man få av en annan människa.”

”Av oss pensionsrådgivare kräver de många pensionsåldrarna ständig koncentration, noggrannhet och en förmåga att fördjupa sig i varje kunds individuella situation för att kunna erbjuda högklassig personlig service. Men på sätt och vis är det också det som gör det här jobbet intressant.”

Läs mer: Så här ändras pensionsåldern år 2017