Arbetshälsan är en helhet – precis som människan

Det här är ledstjärnan i arbetshälsospecialist Johan Treuthardts arbete. Arbetshälsa förutsätter att alla dess sidor har beaktats.

Johan blev nyligen en del av vårt team, men han talar av erfarenhet. Han har arbetat med motsvarande arbetsuppgifter hos en annan arbetsgivare i många år. Receptet på en god arbetshälsa har han i ryggmärgen.

"God fysisk kondition, social trivsel och tillräckligt med avkoppling. De anställda måste trivas tillsammans. Vi är psykofysiska helheter", sammanfattar Johan.

Välbefinnande och energi kommer inte på beställning ens för en arbetshälsoexpert. Det kräver arbete.

"För mig personligen är den fysiska biten särskilt viktig. Jag är storvuxen och de flesta saker är inte utformade för människor av min storlek. Därför måste jag ständigt se till att inte belasta kroppen på fel sätt. Om den fysiska biten inte är i skick påverkas också det psykiska välbefinnandet direkt."

johan-treuthardt_700.jpg
Enligt specialist Johan Treuthardti kommer arbetshälsa inte på beställning, utan den kräver arbete.

En bra ledare får människor att stråla tillsammans

Johan berättar att han ofta utnyttjar sin bakgrund som idrottstränare i sitt nuvarande arbete. Människan står i centrum i både idrotten och arbetslivet.

"Jag har alltid gillat att arbeta med människor. Jag är bra på att få människor att jobba som ett team. Det är en av mina styrkor. Samma principer gäller både fotbollen och arbetslivet. I båda världarna är det viktigt att få individer att dra åt samma håll", analyserar Johan.

Från sitt jobb som tränare gick Johan över till sjöfartsbranschen. Det var under den tiden han lärde sig uppskatta gott ledarskap.

Ett fartyg måste ha en bra skeppare som leder, motiverar och ger plats. Detsamma gäller också på andra håll i arbetslivet.

"Ett fartyg måste ha en bra skeppare som leder, motiverar och ger plats. Detsamma gäller också på andra håll i arbetslivet. Varje individs insats påverkar, och därför måste man få med sig alla."

Man kan inte jobba hela tiden

I dagens arbetsliv är det särskilt svårt för många att bara koppla av. E-posten surrar och telefonen ringer dygnet runt. Johan har ett par tips i bakfickan för den som har svårt att koncentrera sig.

Om du inte kan sluta tänka på arbetet ens på kvällen lönar det sig att ta en promenad och lämna telefonen hemma.

"Om du inte kan sluta tänka på arbetet ens på kvällen lönar det sig att ta en promenad och lämna telefonen hemma. Då är det enklare att vara närvarande i stunden. Om telefonen är med är det svårt att låta bli den även om man ursprungligen inte tänkt sköta jobbärenden under promenaden", tipsar Johan.

En promenad kan också utnyttjas omvänt. Ett jobbsamtal eller ett möte kan skötas till fots.

"Ta med dig hörlurarna och ge dig ut. Du kan prata och röra på dig samtidigt. När du går har du lättare att koncentrera dig på det ärende som ska skötas, då inget annat konkurrerar om din uppmärksamhet."