Testare bereder vägen för övriga inkomstregisteranvändare

Anders_G.jpgRegeringens stora spetsprojekt inkomstregistret tas i bruk vid årsskiftet. Man håller redan på med att fila detaljerna i systemet. En viktig roll i utvecklingsarbetet har de företag som i detta skede testat hur det nya registret fungerar.

En av testarna är åländska Pedago interaktiv, ett tjänsteföretag inom IT-sektorn.

”Vi hakade genast på möjligheten och har varit med ända sedan början, från januari 2016”, berättar ingenjör Anders Gustafsson från Pedago.

Det behövs testare med olika bakgrund och erfarenhet för att systemet ska bli så bra som möjligt, menar Gustafsson. Ju fler ögonpar som ser på det, desto bättre.

Det blir lättare att göra löneanmälningar

Ramverket för inkomstregistret börjar nu vara på plats. För användaren ska det vara så lätt som möjligt att skicka uppgifter, ändra på dem och ta bort anmälningar.

”Löneräknarnas arbete kommer nu att bli mycket lättare. När lönen är betald är allt underlag klart. Det kommer inte att vara ett problem att anmäla uppgifterna inom fem dagar från löneutbetalningen, vilket man måste göra i fortsättningen.”

Gustafsson ger ett annat exempel på hur löneanmälningsrutinerna förenklas. När löneuppgifterna meddelas till systemet löpande varje månad, slipper man göra ett stort jobb vid årsskiftet. Alla uppgifter finns redan färdigt i systemet.

En annan lättnad är alla löneintyg som måste skrivas ut som bilagor till bland annat olika FPA-ansökningar.

”Fram tills nu har företagen försett olika myndigheter med 1,2 miljoner löneintyg årligen. Det försvinner nu, eftersom alla uppgifter finns i ett gemensamt system.”

Inkomstregistret kommer också att minska på ad hoc-frågor från statistikcentralen, när uppgifterna kan hämtas direkt från systemet.

Stora fördelar också för den anställda

Inkomstregistret ger den anställda tillfälle att ha bättre koll på sina egna uppgifter. En större transparens sätter käppar i hjulen för den gråa ekonomin.

”Arbetsgivaren kan inte fiffla med betalningarna utan att löntagaren vet om det.”

Eventuellt kan man i längden också bli av med lönespecifikationerna då löntagaren själv kan gå in i systemet och se sina uppgifter.

”Men tills vidare är det bara spekulationer, vi får se hur systemet utvecklas. Ett är säkert – ett gemensamt system öppnar helt nya möjligheter!”