Vårt nya huvudkontor i Åbo

vastuullisuus_kupittaa.png

Huvudkontoret för den nya eran byggs i Kuppis i Åbo

Byggandet av Veritas nya huvudkontor har påbörjats i Kuppis i Åbo. Flyttresan år 2020 är inte lång, men som byggnad representerar det nya huvudkontoret en helt ny era. Målet är att den flexibla och miljöeffektiva byggnaden ska få den näst högsta klassificeringen av det internationella miljöcertifikatet BREEAM.

Veritas huvudkontor har funnits på den bekanta platsen på Olofsvägen i Åbo centrum i över ett halvt sekel, sedan 1950-talet. Flytten till Kuppis sker år 2020 när den efterlängtade nya kontorsbyggnaden färdigställs.

Den moderna byggnaden innebär en avsevärd minskning av Veritas miljöbelastning. Det nya huvudkontoret uppfyller
kraven för den näst högsta nivån av det internationella miljöcertifikatet BREEAM, vilket innebär att alla tekniska lösningar
 ar hänsyn till energieffektivitet och miljövänlighet. I Finland har endast tre motsvarande BREEAM Excellent-klassificeringar. beviljats redan under byggandet.

Det nya huset kommer att ha både jordvärme och jordkyla, och allt material hör till klassen M1 som innebär minst utsläpp. Solpaneler som placeras på husets tak producerar en del av den el som behövs och som tilläggsenergi används endast s.k. grön el. Miljövänligheten sträcker sig även utanför huset. Kollektivtrafiken går precis intill byggnaden och anskaffningen av en elbil för gemensamt bruk övervägs också. Stora parkeringsområden byggs för cyklar, och några cyklar skaffas för att lånas ut enligt stadscykelprincipen.

Ett intelligent hus styr sig själv

Byggnaden som har formen av Veritas V-bokstav har redan fått smeknamnet Räven (Fox) på fastighetsavdelningen, inspirerat
av planritningens form. Liksom räven är även det nya huset intelligent, det anpassar rumstemperaturen och belysningen självstyrt och ger användarna realtidsinformation om byggnadens energiförbrukning. Förutom väggarna förnyas även arbetssätten i och med den nya byggnaden. De flexibla lokaliteterna erbjuder mångsidiga möjligheter för modernt teamarbete. Enligt planerna ska byggnaden ha så få fasta väggar som möjligt och i stället multifunktionella utrymmen, hembon, platser som alternerar, tysta rum och konferensutrymmen. Mellan de två översta våningarna finns ett stort gemensamt café och en lounge med en imponerande utsikt – förstås mot Veritas Stadion som finns bredvid.

Följ med byggandet i realtid via en webbkamera på sidan https://www.triviumretoriikka.fi/

Veritas nya huvudkontor

  • Väningsyta 10 700m2 
  • Åtta våninger
  • Miljökategori BREEAM Excellent,materialkategori M1
  • Bärande struktur betong, fasad aluminium
  • Parkering med tak för 170 cyklar, 223 bilplatser
  • Planering: arkitekt SAFA Teemu Palo, Arkkitehtityöhuone APRT
  • Byggnadens planeringsnamn ”Retoriikka”