Ammatillisella kuntoutuksella uuteen alkuun

Niska-hartiavaivat eivät vieneet Anttia työkyvyttömyyseläkkeelle

Ammatillinen kuntoutus antaa uuden alun uralle, kun työkyky on sairauden vuoksi uhattuna tai jo alentunut. ”Käytännössä ammatillinen kuntoutus tarkoittaa työtehtävien uudelleenjärjestelyä tai kouluttautumista uuteen työhön, jolloin työskentely on mahdollista terveydentilarajoitteista huolimatta”, valottaa Veritas Eläkevakuutuksen juristi Tiina Laine. ”Tarkoituksena on, että työkyvyttömyyseläkkeelle joutumisen sijaan olisi mahdollisuus jatkaa työuraa mielekkäästi, yksilölliset rajoitukset huomioiden.” Työeläkeyhtiöiden järjestämällä yksilöllisellä ammatillisella kuntoutuksella saadaan hyviä tuloksia – vuonna 2010 noin 70 % kuntoutuksista onnistui ja työkyky palasi. ”Se on valtava voimavara myös työmarkkinoilla. Toinen vaihtoehtohan olisi, että kaikkien näiden henkilöiden vielä käytettävissä oleva työpanos jäisi hyödyntämättä”, Laine huomauttaa ja jatkaa ”Elämme hyvin työorientoituneessa yhteiskunnassa, jossa suurin osa ihmisistä haluaa tehdä mielekästä ja itselleen sopivaa työtä, kunhan siihen vain on mahdollisuus.”

Kouvolalaiselle Antille, 50, ammatillinen kuntoutus avasi mahdollisuuden jatkaa työelämässä terveysongelmista huolimatta. Kuljetusalalla 24 vuotta työskennellyt mies oli tottunut pitkiin ajoihin, raskaiden kuormien nosteluun ja nopeisiin lämpötilanvaihteluihin kylmähalleissa ja pakkasessa uurastaessaan. Seinä tuli kuitenkin vastaan. ”Niska meni niin huonoon kuntoon, että en pystynyt edes kääntämään päätä. Eihän siitä työnteosta tullut mitään”, Antti muistelee. Tutkimusten, fysioterapian, jumppaamisen ja pitkän sairauslomakierteen jälkeen lääkäri vinkkasi Antille mahdollisuudesta päästä ammatilliseen kuntoutukseen. Antin ei kuitenkaan tarvinnut palata koulun penkille, vaan kahden kuukauden työkokeilujakso riitti valmentamaan kuljetusalan konkarin uusiin, kevyempiin tehtäviin. Uudessa työssään Antin ei tarvitse enää nostella yhtä paljon raskaita taakkoja, vaan painavat kuormat siirretään koneellisesti.

Mahdollisuus ammatilliseen kuntoutukseen on yksi suomalaisen lakisääteisen työeläkejärjestelmän eduista, ja siten kaikkien työeläkevakuutettujen ulottuvilla. Jos vaarana on työkyvyttömyyseläkkeelle joutuminen, työeläkeyhtiö maksaa työssä harjoittelun tai uudelleenkoulutuksen kustannukset sekä turvaa kuntoutettavan toimeentulon koulutusajalta. Työnantajalle tai -tekijälle ei siis koidu kustannuksia työtehtävien tai ammatin vaihdosta. Laineen mukaan panostus kuntoutukseen on kaiken kaikkiaan taloudellisesti kestävä ratkaisu. ”Ammatillisen kuntoutusohjelman keskimääräinen hinta on noin 19 000 euroa. Se voi kuulostaa paljolta, mutta pysyvä työkyvyttömyyseläke tulisi huomattavasti kalliimmaksi. Voidaan sanoa, että onnistunut ammatillinen kuntoutus maksaa itsensä takaisin alle kahdessa vuodessa.”

Antille järjestyi työkokeilupaikka omien verkostojen kautta. ”Soitin tuttuun kuljetusfirmaan ja kysyin, tarvitsisivatko he ilmaista miestä hommiin kahdeksi kuukaudeksi. Ja kyllähän se järjestyi”, Antti kertoo. Työkokeilujakson jälkeen Antti on jäänyt saman työnantajan palvelukseen ja kaikki on sujunut hyvin. Hän suosittelisi ammatillista kuntoutusta muillekin samassa tilanteessa oleville. ”Ilman muuta se kannattaa. Ei minulla ollut aikomustakaan jäädä vielä eläkkeelle. Ja eihän tästä tullut edes mitään kuluja itselle”, hän toteaa. Kiitos uudentyyppisten työtehtävien, Antin matka tien päällä ja työuralla voi jatkua vielä pitkään.

VERITAS ELÄKEVAKUUTUS
Markkinointiviestintä