Kumppaneita työeläkejärjestelmän alusta alkaen

Ab A. Kastén Oy tuli Veritaksen asiakkaaksi jo 50 vuotta sitten

Mitä yhteistä on makkaratehtaalla ja eläkevakuutusyhtiöllä? Enemmän kuin ensisilmäyksellä voisi kuvitella! Ab A. Kastén Oy on yksi Suomen pienimmistä ja pisimpään toimineista makkaratehtaista. Veritas Eläkevakuutus puolestaan on Suomen vanhimpia vakuutusyhtiöitä, ja pienin mantereella toimiva eläkevakuutusyhtiö. Näiden kahden yrityksen yhteinen tarina alkoi jo vuonna 1962, aivan lakisääteisen työeläkejärjestelmän alussa.

Työntekijäin työeläkelait tulivat voimaan 50 vuotta sitten, 1.7.1962. Tuolloin yhdeksällä suomalaisella vakuutusyhtiöllä, mukaan lukien Veritaksella (joka tuolloin oli nimeltään Verdandi), oli valtioneuvoston myöntämä toimilupa lakisääteisen työeläkevakuutustoiminnan harjoittamiseen. A. Kasténin makkaratehdas, joka oli perustettu vuonna 1930 Loviisassa, oli yksi Veritaksen ensimmäisiä TyEL-asiakkaita.

Perinteikäs yritys pysyy ajan hermolla

Ab A. Kastén Oy:n nykyinen hallituksen puheenjohtaja Ari Granlund arvelee, että tehdas valitsi juuri Veritaksen, sillä eläkevakuutuksia hoitamaan haluttiin tuttu ruotsinkielinen kumppani. ”Me palvelemme asiakkaita edelleenkin molemmilla kotimaisilla kielillä. Olemme halunneet säilyttää yhtiön Loviisasta kumpuavan kaksikielisen perinteen”, Granlund kertoo.

Ab A. Kastén Oy on vaihtanut omistajaa vain kerran historiansa aikana. Granlundin perheelle makkaratehdas siirtyi 1980-luvulla. ”Ala on kyllä muuttunut aika paljon alkuajoista. Suomalaisten maku ja mieltymykset ovat nykyään erilaiset. Suurtuotanto ja jalostus ovat yksinkertaistaneet ihmisten kulutustottumuksia, ja perinteinen suomalainen kotiruokakulttuuri tuntuu unohtuneen. Voisi sanoa, että on menty kulinaarisesti taaksepäin - erityyppisten lihojen kysyntä oli ennen vanhaan paljon monipuolisempaa”, Granlund pahoittelee. Kasténilla perinteisiä, hyviksi havaittuja reseptejä kuitenkin vaalitaan. Tehdas keskittyy nykyään ydinosaamiseensa, erilaisten makkaroiden valmistukseen. ”Kunnioitamme Kasténin vanhaa omaa osaamista, joka on osa suomalaista, maailmanlaajuisestikin ainutlaatuista makkarakulttuuria,” Granlund kertoo. Pienen perheyrityksen tuotteita on myynnissä enimmäkseen etelärannikon ruokakaupoissa, mutta toimitetaanpa niitä aina Jyväskylään, Kuopioon ja Ouluunkin asti.

Pitkistä asiakassuhteista molemminpuolista hyötyä

Veritas Eläkevakuutuksessa pitkiä asiakassuhteita arvostetaan. ”Kyllähän asioiden hoitaminen helpottuu, kun ollaan tuttuja molemmin puolin pidemmältä ajalta. Tuttuun paikkaan on helppo ottaa yhteyttä, ja vuosien varrella syntyy molemminpuolinen luottamus”, johtaja Nils-Erik Felixsson Veritakselta toteaa. Pitkään jatkunut asiakassuhde samaan eläkevakuutusyhtiöön hyödyttää asiakasta myös rahallisesti. ”Osa maksetuista TyEL-vakuutusmaksuista rahastoituu, ja näin kertyneestä rahastosta asiakkaan on mahdollista nostaa niin sanottua TyEL-takaisinlainaa yrityksensä erilaisiin rahoitustarpeisiin”, Felixsson selittää. ”Myös TyEL-maksuja alentavat asiakashyvitykset määräytyvät sen mukaan, kuinka kauan on ollut saman eläkeyhtiön asiakkaana.”

Veritas kiittää Kasténin makkaratehdasta hyvästä yhteistyöstä vuosien varrella!

VERITAS ELÄKEVAKUUTUS
Markkinointiviestintä

Kasténin lihakauppa ennen vanhaan
   Kasténin lihakauppa ennen vanhaan