Pimeistä kesätöistä ei kerry eläkettä

Niin sanottu pimeä työ saattaa houkuttaa etenkin nuorta työntekijää – jos palkastani ei vähennetä esimerkiksi eläkevakuutusmaksua, saan enemmän rahaa puhtaana käteen, vai mitä? Asia ei kuitenkaan ole aivan näin yksinkertainen.

Kesätyöpaikassa ahkeroidessa eläke saattaa vielä tuntua hyvin kaukaiselta ja merkityksettömältä asialta. Suomessa kaikki 18–68-vuotiaana tehty työ kartuttaa eläkettä, kunhan kuukausiansiot ovat vähintään 54,08 euroa (vuonna 2012). Pimeistä töistä ei eläkettä kuitenkaan kerry. Niistä koituva hetkellinen ”säästö” tuleekin siis pitkällä tähtäimellä kalliiksi. Kun jonain päivänä jäät eläkkeelle, kuukausittainen eläkkeesi riippuu aiemmista työansioistasi. Pienistä puroista kertyy pitkän työuran aikana iso virta, joten omia tulevia eläkerahoja ei kannata heittää harmaan talouden pohjattomaan kaivoon.

Pimeä työ voi olla vaarallista

Harmaa talous voi olla myös ihan oikeasti vaarallista. Pimeä työnantaja ei välttämättä huolehdi vakuutuksista, työsuojelusta tai työvälineiden turvallisuudesta. Myös seuraavan työpaikan saaminen voi vaikeutua, jos takana on pelkkiä pimeitä töitä. Työkokemuksesta, joka on karttunut talouden harmaalta puolelta, ei välttämättä saa työtodistusta. Siinä tapauksessa se ei myöskään näy ansioluettelossa uutta työpaikkaa haettaessa.

Paperit kuntoon myös kesätyössä ja keikkahommissa

Miten sitten voin välttää joutumasta pimeisiin töihin? Tee töitä vain verokortilla, äläkä suostu epämääräisiin käteispalkkoihin duunipäivän päätteeksi. Vaadi lyhyistäkin työjaksoista aina kirjallinen työsopimus. Työn päätyttyä sinulla on myös oikeus kirjalliseen työtodistukseen.

Tarkista myös työeläkeotteen tiedot huolella; otteelta näet nimittäin tähän mennessä kertyneen eläkkeesi määrän. Pääset tarkistamaan oman työeläkeotteesi tiedot sähköisesti. Jos jokin työsuhde puuttuu työeläkeotteelta, tarkoittaa tämä sitä, että siitä ei myöskään ole karttunut eläkettä vanhuuden tai työkyvyttömyyden varalle. Onneksi useimmat virheet voidaan korjata vielä jälkikäteen.

Jos huomaat jälkeenpäin, että työsuhde puuttuu työeläkeotteeltasi, tai palkkatiedoissa on virheitä, ota yhteyttä meihin niin asia voidaan selvittää. Puutteista kannattaa ilmoittaa mahdollisimman pian, koska mitä kauemmin työskentelystä kuluu aikaa, sitä mutkikkaammaksi korjausten tekeminen muuttuu.

Harmaa talous - musta tulevaisuus -kampanja torjuu harmaata taloutta

Suomalaisia muistutetaan harmaan talouden ja talousrikollisuuden vaaroista Harmaa talous - musta tulevaisuus -kampanjalla. Tavoitteena on kertoa harmaan talouden ja talousrikollisuuden yhteiskunnallisista vaikutuksista, ja ennen kaikkea yksilöille aiheutuvista seurauksista. Kampanja painottaa sitä, miten jokainen voi omilla arkisilla valinnoillaan torjua harmaata taloutta.

Tutustu Harmaa talous - musta tulevaisuus -kampanjasivuihin täällä. Pelaa vaikka erä mielenkiintoista peliä, josta näet miten harmaa talous voi vaikuttaa sinun arkeesi! 

VERITAS ELÄKEVAKUUTUS
Markkinointiviestintä