Uusi yrittäjä? Ota YEL vuonna 2012, saat suuremman alennuksen

Uudet yrittäjät saavat ensimmäisestä YEL-vakuutuksestaan alennusta ensimmäisten neljän vuoden ajan. Jos ottaa vakuutuksen vielä vuonna 2012, on alennuksen määrä 25 prosenttia. Vuonna 2013 alennus tippuu 22 prosenttiin.

Lainmuutos juontaa juurensa valtion budjettiesityksestä vuodelle 2013. Pienemmällä alennusprosentilla pyritään pienentämään valtion menoja.

”Yrittäjien maksamat eläkemaksut eivät yksinään riitä kattamaan yrittäjätoiminnan perusteella maksettavia eläkkeitä, vaan osa rahoista kustannetaan valtion kassasta. Alentamalla alennuksen määrää, jää valtion kustannettavaksi pienempi määrä eläkkeitä”, Veritas Eläkevakuutuksen vakuutusasiantuntija Christel Wedenberg valaisee.

”Säästötoimia oli odotettavissa myös tällä saralla. Toki vaihtoehtona olisi ehkä voinut olla myös kaikkien yrittäjien työeläkemaksujen korottaminen. Nyt uudet yrittäjät onneksi edelleen saavat maksualennusta, vaikka ei tunnukaan ihan reilulta kiristää nimenomaan aloittelevien yrittäjien maksuja.”

Toimi heti ja säästät rahaa

Toimintaansa aloittelevien yrittäjien kannattaisi nyt hieman kiirehtiä ja laittaa vakuutusasiat kuntoon vielä vuoden 2012 puolella.

”Jos on vuonna 2012 aloittanut työt perustamassaan yrityksessä, mutta ei ole vielä ottanut YEL-vakuutusta, kannattaa laittaa tuulemaan vielä ennen vuodenvaihdetta. Näin saa isomman alennuksen ja pääsee myös mahdollisimman pian sosiaaliturvan piiriin. YEL-maksuthan voi vähentää verotuksessa sataprosenttisesti”, Wedenberg vinkkaa.

”Myös yritys voi maksaa yrittäjän YEL-vakuutusmaksut, jolloin vähennyksen voi tehdä yrityksen verotuksessa.”

Jo alkaneen alennuksen määrä ei muutu

Jos YEL-vakuutus ja aloittavan yrittäjän maksualennus on alkanut ennen vuotta 2013, alennus ei vuodenvaihteessa muutu, vaan jatkuu 25 prosentin suuruisena koko neljän vuoden jakson ajan. YEL-vakuutukseen ei tällöin kuitenkaan saa tulla katkosta.

”Jos saa tällä hetkellä alennusta, kannattaa olla tarkkana vakuutuksen jatkuvuuden kanssa. Jos esimerkiksi yksi yritystoiminta päättyy, mutta on samalla jo aloittelemassa toista, ei YEL-vakuutusta kannata tässä välissä päättää. YEL-vakuutus ei ole kytköksissä tiettyyn yritykseen tai toimintaan, vaan yrittäjän työpanokseen”, Christel Wedenberg kertoo.

Myös yli 30 prosenttia omistava osakas tarvitsee YEL-vakuutuksen

Osakeyhtiön osakkaiden työeläkevakuuttaminen muuttui vuoden 2011 alussa. Johtavassa asemassa työskentelevä osakas vakuutetaan nyt YEL-vakuutuksella, jos hän omistaa yksin yli 30 prosenttia tai yhdessä perheenjäsenensä kanssa yli 50 prosenttia yhtiön osakkeista tai äänimäärästä.

”Jos omistusosuus ylittää tämän rajan, osakkaan tulee nyt ottaa YEL-vakuutus. Ensimmäisen YEL-vakuutuksensa ottava osakas saa aloittavan yrittäjän maksualennusta kuten muutkin yrittäjänä aloittavat. Saadakseen 25 prosentin alennuksen, on yrittäjän otettava vakuutus vielä vuoden 2012 puolella”, Wedenberg neuvoo.

Jos osakas on tähän saakka vakuutettu työntekijänä, siirtyminen YEL-vakuutetuksi ei vaikuta hänen eläkkeensä karttumiseen, jos hänen YEL-työtulonsa määritellään vähintään aikaisemman vuosipalkan suuruiseksi. Työtuloa ei kannata määritellä liian alhaiseksi, koska se on yrittäjän eläke- ja sosiaaliturvan perusta.

Haluatko 25 prosenttia aloittavan yrittäjän maksualennusta? Klikkaa tästä ottamaan ensimmäisen YEL-vakuutuksesi!