Eläkkeesi karttuu kaiken aikaa – paljonko tililläsi on jo?

Olit sitten parikymppinen tai jo kokeneemmalla iällä, tulevan eläkkeesi karttuminen on jo käynnissä. Mutta tiesitkö sen, että sinulla on verkossa ikioma ”eläketiliotteesi”, josta voit milloin tahansa nähdä eläkkeesi määrän omilla pankkitunnuksillasi? Jos verkko ei houkuttele, voit saada työeläkeotteesi postitse hieman suppeammin tiedoin varustettuna kolmen vuoden välein.

Osoitteessa www.tyoelake.fi voit näppärästi tarkistaa omalta työeläkeotteeltasi, mistä työstä ja kuinka paljon olet elämäsi aikana työeläkettä ansainnut. Jos otteelta puuttuu tietoja, se pienentävää tulevaa eläkettäsi.

”Kehotan kaikkia tarkistamaan omat tietonsa säännöllisin väliajoin. Tämä on ainut tapa varmistaa, että saa sitten eläkkeellä sen, mikä itselle kuuluu. Jos tiedoissa on virheitä, pitää ottaa heti yhteyttä meihin, niin ne saadaan korjattua. Yli kuusi vuotta vanhoista työsuhteista tarvitaan myös työ- tai palkkatodistukset, eikä niitä ole vuosien päästä enää välttämättä niin helppo löytää”, eläkeneuvonnan asiantuntija Pirta Eräpuro Veritas Eläkevakuutuksesta neuvoo.

Työeläkeotteita on lähetetty postitse jo vuodesta 2008 lähtien, mutta harva tietää, että otteesta on saatavilla myös laajempi ja parempi verkkoversio.

”Jos tarkistaa tietonsa verkossa, saa myös arvion siitä, minkälaista vanhuuseläkettä aikanaan voi odottaa. Ja voi jopa vertailla eläkkeen määriä 63-, 65- ja 68-vuotiaana. Myös työkyvyttömyyseläke on mukana vain verkko-otteella”, Eräpuro vinkkaa.

Postitettava ote ei sisällä ennustetta tulevasta eläkkeestä

Jos työeläkeotettaan ei halua tarkistaa netissä, sen voi saada postitse kolmen vuoden välein. Otteiden lähetysväli muuttui vuoden 2013 alussa.

”Tänä vuonna lähetämme työeläkeotteet tammi–huhtikuussa syntyneille, ensi vuonna touko-elokuussa syntyneille ja sitä seuraavana vuonna syys–joulukuussa syntyneille. Ja sitten aloitamme taas alusta”, Pirta Eräpuro valaisee.

Vain 60 vuotta täyttäneet henkilöt, jotka eivät käytä verkko-otetta, saavat otteen kerran vuodessa. Jos henkilö on jo siirtynyt eläkkeelle, ei otetta hänelle enää lähetetä.

Veritaksen asiakkaille työeläkeotteet postitetaan kesän aikana.

”Postitse lähetettävä ote eroaa kuitenkin verkko-otteesta siinä, että se ei sisällä vanhuuseläkearvioita, jos henkilö on alle 50-vuotias. Työkyvyttömyyseläkkeen määrää paperiotteella ei näy koskaan. Paperiote ei sisällä myöskään tietoja kuluvan vuoden työskentelystä eikä siitä karttuneesta eläkkeestä. Nämä tiedot on mahdollista saada vain verkossa”, Eräpuro opastaa.

Miljoona paperiotetta jättää ison hiilijalanjäljen

Koska verkko-ote on aina saatavilla ja se on myös sisällöltään postitse lähetettävää otetta laajempi, voi paperisen otteen lähettämisen halutessaan peruuttaa kokonaan.

”Kovin moni ei ole vielä paperiotteesta luopunut, vaikka esimerkiksi ympäristöasiat muuten ovat aika pinnalla. Lähinnä luulen, ettei asiasta tiedetä eikä tulla ajatelleeksi lähetettävien otteiden määrää. Joka vuosi niitä lähetetään Suomessa lähes miljoona kappaletta. Mutta pikku hiljaa uskon ihmisten kyllä heräävän siihen, ettei ole kovin kestävää käyttää paperiotetta, kun samat tiedot on saatavilla verkossa”, Pirta Eräpuro arvelee.

Oman paperiotteensa lähettämisen voi peruuttaa osoitteessa www.tyoelake.fi. Kun kirjautuu sisään Oma työeläkeote -palveluun pankkitunnuksillaan, voi valita otteen toimitustavaksi ”Tarkistan otteeni verkkopalvelussa”. Jos ei neljään vuoteen muista käydä sähköistä otettaan tarkistamassa, saa viidentenä vuonna otteen postitse. Lisätietoja paperiotteen peruuttamisesta löydät verkkosivuiltamme.

Apua työeläkeotteesi tarkistamiseen saat työeläkeotteen lukuohjeestamme.