Innovatiivinen viherseinä on muutakin kuin koriste

Mikä parantaa sisäilmaa, vähentää ristiriitoja, rauhoittaa ylivilkkaita lapsia, nopeuttaa sairauksista paranemista ja nostaa koululaisten arvosanoja? Ei, kyseessä ei ole uusi ihmelääke, vaan suomalaisen Fresh Effect Oy:n innovatiivinen aktiiviviherseinä.

Viherseinä on pari metriä korkea ja metrin leveä kirjahyllymäinen rakenne, jonka kasvit puhdistavat ilmasta epäpuhtauksia sekä haitallisia kemikaaleja, ja poistavat siksi pahojakin sisäilmaoireiluja. Viherseinällä kasvaa tuttuja huonekasvilajeja, kuten rönsyliljaa, viirivehkaa ja kultaköynnöstä.

Mitä ihmeellistä viherseinässä sitten on? Eikö ilmanpuhdistukseen riitä, että laittaa huoneen nurkkaan pari ylimääräistä kukkapurkkia? ”Fresh Effect -seinän kasvit ovat ikään kuin kasvimaailman huippu-urheilijoita. Niiden ilmanpuhdistusteho on 100-kertainen verrattuna tavallisiin huonekasveihin”, Fresh Effectin perustaja ja tuotekehityksestä vastaava Niko Järvinen kertoo.

”Toisin kuin usein kuvitellaan, ei kasvien ilmanpuhdistus tapahdu lehtien, vaan juurien kautta. Juuristoissa elävät mikrobit hajottavat ilman epäpuhtauksia. Fresh Effect -viherseinissä juurien kasvualusta on erittäin huokoista epäorgaanista kiviainesta. Tällaisessa ympäristössä mikrobeilla on tilaa toimia, ja ilmanpuhdistus tehostuu.”

Viherseinissä on myös aktiivinen ilmankiertojärjestelmä. ”Jokaisessa seinässä on kolme hiljaista tuuletinta, jotka vievät yhteensä noin kolme wattia sähköä. Ilmankiertojärjestelmä on siis kevyt, mutta tehostaa kuitenkin puhdistusta merkittävästi.”

Työhyvinvointia kasvillisuudesta

Ilmanpuhdistuksen lisäksi viherseiniä käytetään koristeena ja melua eristävänä väliseinänä. Viherseinällä voi myös luoda rentouttavan ”pikatropiikin” vaikkapa työpaikan taukotilaan.

Kasvien läheisyydellä on osoitettu olevan lukuisia myönteisiä vaikutuksia työhyvinvointiin. Ne vähentävät sairauspoissaoloja, laskevat veren stressihormonipitoisuuksia ja hillitsevät konflikteja neuvotteluissa.

Järvisellä on selitys siihen, miksi kasvit saavat meidät voimaan paremmin: ”Evoluutio on mennyt eteenpäin huimaa vauhtia, ja ihmisen elinympäristö on muuttunut metsästä kaupungiksi. Vietämme jopa 90 % vuorokaudesta sisätiloissa. Sisäilmassa on kuitenkin paljon ongelmia, ja ihmiset kaipaavat työpäivän jälkeen raikkaaseen ilmaan. Ehkä ihmisen kehitys ei ole pysynyt perässä, vaan esi-isiemme tavoin voimme edelleen parhaiten luonnossa. Koska aina ei voi lähteä ulos, haluamme tuoda luonnon sisälle kaikkien nautittavaksi”, hän pohtii.

Seuraavana maailmanvalloitukseen

Fresh Effectin tarina alkoi kolmisen vuotta sitten, kun ympäristötieteitä ja ympäristöjohtamista opiskellut Järvinen halusi nikkaroida kotiinsa viherseinän. ”Minussa asuu pieni Pelle Peloton, ja olen aina ollut kiinnostunut ympäristöasioista. Halusin kehittää viherseinän, joka ei ole vain kaunis koriste, vaan myös hyödyllinen.”

Fresh Effectin toiminnalliset viherseinät ovat sittemmin levinneet kaikkialle Suomeen, esimerkiksi kouluihin, päiväkoteihin, toimistoihin ja terveyskeskuksiin. Seuraavaksi vuorossa on kansainvälisten markkinoiden valloitus. ”Aloitamme naapurimaista ja Euroopasta, ja muutaman vuoden päästä tähtäimessä on Kiina”, Järvinen kertoo.

Tulevaisuudessa Fresh Effect aikoo myös laajentaa viherseinien kasvivalikoimaa. ”Viherseinään voi jo nyt valita vaikka kukkia firman brändiväreissä. Tulevaisuudessa myös hyötykasvien viljely voisi olla mahdollista. Omalta viherseinältä voisi siis poimia vaikka tuoreita yrttejä tai mansikoita syötäväksi!”