Jalkapallokentälläkin tarvitaan hyvää johtajuutta - FC Interin päävalmentaja Job Dragtsma uskoo vuorovaikutuksen voimaan

Mennyt Veikkausliigakausi oli turkulaiselle FC Interille haastava. Loukkaantumiset piinasivat joukkuetta, ja alun korkeat odotukset alkoivat kesän tappioiden myötä hiipua. Vaikka kausi päättyikin myönteisemmissä merkeissä, joutui FC Inter tänä vuonna luopumaan mitalihaaveista. Tapasimme joukkueen päävalmentaja Job Dragtsman ja kysyimme, miten hän motivoi pelaajia vaikean kauden jälkeen kohti uusia haasteita.

Veikkausliigan kausi päättyi HJK:n voittoon, ja FC Inter Turku joutui tyytymään 9. sijaan sarjataulukossa. Dragtsma ei kuitenkaan vaikuta lannistuneelta: ”Tämä on jalkapalloa; ei ole mitään takeita menestyksestä, eikä kaikkiin asioihin pysty vaikuttamaan. Tästä lähdetään nyt reippaasti eteenpäin kohti ensi kautta. Sen tavoite on selvä; lähdemme jälleen hakemaan mitaleita.”

Kun ottelu toisensa perään päättyy tasapeliin tai häviöön, voisi kuvitella tunnelman laskevan ainakin pukuhuoneen puolella. Dragtsman mukaan myös pelaajat pysyivät kaikesta huolimatta positiivisina koko kauden ajan. ”Olosuhteisiin nähden joukkueen mieliala pysyi hyvänä. On kuitenkin selvää, että voitot ovat jalkapalloilijalle kuin dopingia. Onnistumisista saa tarmoa ja tunnelma kevenee, ja silloin valmentajakin voi ohjata pelaajia suorasanaisemmin. Tappioiden jälkeen täytyy olla vähän varovaisempi kommenteissaan”, hän kertoo.

Vuorovaikutus kaiken a ja o

Millaista johtajuutta jalkapallokentällä sitten tarvitaan? Dragtsman mukaan melkein kuka tahansa voi vetää tekniikkaharjoituksia kentällä, mutta todellinen valmentaminen tulee esiin vasta henkilökohtaisemmalla tasolla: ”Vuorovaikutus on kaiken a ja o! Itse yritän puhua paljon pelaajien kanssa ja olla läsnä. Täytyy myös pitää tuntosarvet pystyssä; jokainen pelaaja on yksilö, eikä kaikille voi puhua samalla tavalla.”

Pelaaja ei myöskään koskaan ole pelkkä pelaaja. ”Yksityiselämä voi heijastua pelaamiseen, ja valmentajan täytyy ottaa sekin huomioon.  Meille tulee esimerkiksi paljon pelaajia ulkomailta. Muutto uuteen maahan on tietysti aina iso asia, ja yritämme joukkueena luoda pelaajille turvallisen ja tervetulleen olon.”

Oikea kokoonpano luo menestyvän joukkueen

Dragtsma on työskennellyt päätoimisena jalkapallovalmentajana jo 15 vuotta, ensin kotimaassaan Hollannissa, sitten Turkissa ja tätä nykyä Suomessa. Hänen mukaansa jalkapallo on muuttunut paljon viime vuosina.

Aikaisemmin joukkueen kokoonpano saattoi pysyä samanlaisena yli viisi vuotta. Nykyään pelaajat vaihtavat joukkueiden välillä ahkerammin. ”Onhan siinä hyvät puolensa, jos saa työskennellä monta vuotta samojen pelaajien kanssa. Siinä opitaan tuntemaan toisemme paremmin. Nykyään pelaajat liikkuvat paljon joukkueiden välillä, ja joukkueeseen pitää valita oikeat henkilöt oikealla hetkellä.”

Pienillä muutoksilla isoihin tuloksiin

Talvella on aika lyödä lukkoon tulevan kauden kokoonpano ja aloittaa treenaaminen seuraavaa kautta varten. Vuorossa on myös yhteinen aivoriihi, jossa pohditaan, miten joukkue voisi jatkossa suoriutua paremmin: ”Jokaisen pitää miettiä, mitä voisi itse tehdä paremmin. Sen lisäksi meidän pitää yhdessä joukkueena keskustella ja kuunnella toistemme kehitysideoita.” Dragtsmalla on jo valmiina lista kysymyksiä koko FC Interin organisaatiolle, pelaajista ja lääkäreistä toimistohenkilökuntaan. ”Kun luodaan turvallinen ympäristö keskustella, jokainen saa äänensä kuuluviin ja asiat kehittyvät.”

”Mitään äkillisiä, isoja muutoksia ei pidä tehdä, vaan pikkuhiljaa korjataan kurssia oikeaan suuntaan. Ei laivaakaan käännetä merellä yhdellä rykäisyllä.”

FC Inter on Veritas Eläkevakuutuksen pitkäaikainen yhteistyökumppani. Veritas pyrkii yhteistyöverkostojensa ja kumppanuuksiensa kautta luomaan turvallisuutta, joka ulottuu pitkälle tulevaisuuteen.