Ledil Oy valaisee Salon seudun taloutta

Maailmalla menestyneistä suomalaistuotteista tulee monelle äkkiseltään mieleen matkapuhelimet, oranssipäiset sakset tai vaikkapa possuja jahtaavat vihaiset linnut. Suomalaisyritykset porskuttavat kuitenkin pitkälle myös tuntemattomammilla teollisuuden aloilla. Eräs tällainen maailmaa vauhdilla valloittava suomalaisyritys on vuonna 2002 perustettu Ledil Oy

Ledil Oy on valaisinteollisuuden komponenttitoimittaja. Mitä se tarkoittaa maallikkokielellä, toimitusjohtaja Rami Huovinen Ledil Oy:stä? ”Suunnittelemme, valmistutamme ja myymme LED-valaisinten osia, tarkemmin sanottuna heijastajia ja linssejä. Niiden avulla voidaan ohjata valon suuntaa ja tehostaa valoa. Meillä onkin tapana sanoa, että teemme valosta valaistusta.” Ledilin asiakkaat ovat lampunvalmistusteollisuudessa, mutta tavallinenkin kuluttaja voi törmätä Ledilin optiikkaan LED-lampuissa.

Kannattavaa kasvua

Ledil Oy:n kasvuvauhti on ollut päätähuimaavaa. Keskimääräinen vuotuinen kasvu on viimeisen kuuden vuoden aikana ollut 62 prosenttia. ”Prosenttien lisäksi on hyvä huomioida, että olemme kasvaneet kannattavasti. Emme ole koskaan nostaneet lainaa”, Huovinen kertoo tyytyväisenä.

Ledilin kasvu on saavutettu erityisesti kansainvälistymällä; liikevaihdosta 99,3 prosenttia tulee Suomen rajojen ulkopuolelta. Turun Kauppakamari myönsikin tammikuussa Ledil Oy:lle Varsinais-Suomen vientipalkinnon. Kauppakamari ei ole ainoa, joka on pannut merkille Ledilin menestyksen – nyt jaettu vientipalkinto on jo kymmenes yrityksen pokkaama tunnustus parin vuoden sisällä. Ledil on saanut myös muun muassa valtakunnallisen Vuoden kasvuyritys -palkinnon ja Varsinais-Suomen vahvin yritys -palkinnon.

Asiakkaan lähellä

Mikä sitten on Ledilin menestyksen salaisuus? ”Kyllä se on suomalainen insinööriosaaminen yhdistettynä asiakaslähtöiseen yrityskulttuuriin”, Huovinen arvioi. Asiakkaan lähellä oleminen ei ole Ledilin porukalle vain sanahelinää, vaan lupaus lunastetaan käytännön työssä. ”Olemme saanet asiakkailta paljon kiitosta siitä, että olemme läsnä. Meidän insinöörit käyvät ahkerasti asiakkaiden luona, ja tuotekehitys tapahtuu alusta alkaen yhdessä.” Laajan tuotevalikoiman lisäksi komponentteja suunnitellaan ja valmistetaan tarvittaessa myös asiakkaan omiin erityistarpeisiin.

Tällä hetkellä Ledil Oy työllistää 70 henkilöä, joista suurin osa työskentelee Salossa. Lisäksi myyjiä on eri puolilla maailmaa tusinan verran. ”Meillä ei ole ollenkaan omia tehtaita, vaan tuotanto on ulkoistettu. Ledilin palkkalistoilla on siis nimenomaan suunnittelupuolen, myynnin ja markkinoinnin asiantuntijoita”, Huovinen kertoo. ”Salon seudulta on Nokian irtisanomisten myötä kantautunut huonoja uutisia. Haluamme omalta osaltamme puhua myös Salon puolesta. Täältä löytyy kaikesta huolimatta myös menestyviä ja kasvavia yrityksiä.”


Ledil Oy:n toimitusjohtaja Rami Huovinen uskoo insinööriosaamiseen ja asiakaspalveluun.