Mainoskuvan pikkutyttö löytyi yli 80 vuoden jälkeen

Moni turkulainen muistaa vakuutusyhtiö Verdandin (nykyinen Veritas) mainoskuvan, jossa pieni tyttö kurkottaa pöydälle tallettaakseen kolikon säästökelloon. Harva kuitenkaan tietää, kuka kuvassa on ja miten hän on päätynyt vuosikymmenien ajan käytössä olleen mainoskuvan malliksi.

Arvoitus alkoi ratketa, kun Veritaksen koulutuspäivään osallistunut nuorimies tunnisti valokuvan. Aktia Vahinkovakuutuksessa vakuutusneuvojana toimiva Matias Andersson näki Veritaksen historiaa käsittelevässä PowerPoint-esityksessä yllättäen tutun kuvan. ”Muistin, että meillä oli joskus puhuttu kotona, että isoäitini on ollut mukana tällaisessa mainoskuvassa. Varmistin sitten asian vielä isoäidiltä itseltään”, Andersson kertoo. Ja olihan se totta - valokuvan pikkutyttö on alun perin turkulainen, mutta sittemmin porvoolaistunut Henriette Nyman, omaa sukua Ertman.

Valokuvaus oli jännittävä tilanne

”Onhan siitä valokuvan ottohetkestä jo paljon aikaa. Olin silloin 4- tai 5-vuotias, joten sen on täytynyt olla vuonna 1930 tai 1931”, Veritaksen tavoittama Nyman kertoo.

Mainoskuva otettiin Verdandin pääkonttorissa Turussa. Nymanin äiti Greta Ertman oli nimittäin töissä vakuutusyhtiössä, joka silloin sijaitsi vielä vanhoissa tiloissaan asunto-osakeyhtiö Verdandin talossa Aurakadulla. ”Äidillä oli tapana ottaa minut mukaan konttorille, jos hänellä oli ylitöitä. Sain ajankuluksi näppäillä kirjoituskonetta”, Nyman kertoo. ”Itse valokuvaustilanteesta muistan sen, että olin varsin ylpeä tärkeästä tehtävästäni. Kuvausta varten piti vaihtaa paremmat päälle – pitkät sukat ja lakeerikengät.”

Tuohon aikaan ei kameroita ollut jokaisessa puhelimessa eikä edes joka kodissa. Mainosvalokuvankin tuli ottamaan ammattivalokuvaaja. Nymanin äiti avusti kuvauksessa ja antoi ohjeita: ”Muistan, että piti seistä ihan selkä suorana. Kyllä minua jännitti!”

Säästökellot käytössä vuosikymmenien ajan

Niin sanotut säästökellovakuutukset olivat suosittuja 1930-luvulla. Monella säästökello tikitti olohuoneen nurkassa paitsi näyttämässä aikaa, myös kielimässä talonväen säästäväisyydestä. Kello pysyi käynnissä syöttämällä siihen kolikoita. Samalla asiakas säästi rahaa vakuutusmaksuihin. ”Onhan se ollut varsin fiksu idea; rahaa on säästettävä jotta kello pysyisi käynnissä. Meilläkin oli siihen aikaan kotona säästökello”, Nyman kertoo.

Verdandilla oli jopa oma kelloseppä, joka vastasi säästökellojen huollosta. Säästökelloista luovuttiin vasta vuonna 1971. Säästökelloja voi kuitenkin vielä löytää antiikkiliikkeistä, tai vaikkapa vanhojen talojen ullakoilta.

VERITAS ELÄKEVAKUUTUS

 

Katso myös Franck Media Oy:n tuottama lyhytelokuva turkulaisen vakuutusyhtiö Veritaksen (ent. Verdandi) yli satavuotisesta historiasta: