Veritaksen kummipelaaja Magnus Bahne uskoo suomalaisen jalkapallon tulevaisuuteen

Lumet ovat vihdoin sulaneet nurmikentiltä, ja Veikkausliigan kausi on saatu alkuun. Turkulainen FC Inter pääsee tänä iltana testaamaan talven aikana treenattuja taitojaan Veritas Stadionille, kauden ensimmäiseen kotiotteluun FF Jaroa vastaan. Kentälle juoksee myös Magnus Bahne, FC Interin ykkösmaalivahti ja Veritas Eläkevakuutuksen kummipelaaja. Tapasimme Bahnen näin kauden alkuun ja keskustelimme jalkapallokulttuurista ja hänen urastaan ammattijalkapalloilijana.

Sata lasissa pienestä pitäen

Bahnen urheilu-ura alkoi jo pikkupoikana kotipihalla. ”Pelasimme kavereiden kanssa talvet jääkiekkoa ja kesät jalkapalloa. Olin jo silloin aina mieluiten maalivahtina”, Bahne muistelee.  Kuusivuotiaana hän aloitti kotikaupunkinsa Kaarinan jalkapallojoukkueessa, ja 16-vuotiaana oli aika siirtyä Turkuun FC Interiin. Milloin hän sitten tiesi haluavansa ammattilaiseksi? ”Sitä on vaikea sanoa tarkasti. Olen aina pelannut niin sanotusti sata lasissa!” Bahne hymyilee.

Ruotsissa jalkapallokin on suurempaa

Vuonna 2007 Bahne lähti Turusta lahden toiselle puolelle, Halmstadin jalkapallojoukkueen riveihin. Ruotsia äidinkielenään puhuvalle Bahnelle länsinaapurin erilaisuus tuli yllätyksenä. ”Ensinnäkin, siellä Etelä-Ruotsissa puhuttiin todella voimakasta murretta! Meni pari kuukautta, ennen kuin aloin ymmärtää paikallisia”, hän nauraa. Ruotsi eroaa hänen mukaansa Suomesta myös urheilukulttuurin suhteen. ”Jalkapallo on siellä todella suosittua, ihan samalla viivalla jääkiekon kanssa. Otteluissa käy paljon ihmisiä, ja jalkapallo on eri tavalla osa kulttuuria.” Toisaalta suosittu laji on myös enemmän median hampaissa, ja pelaajiin kohdistuu kovemmat paineet. ”Maalivahtina oleminen vaatii vahvaa psyykkistä kanttia. Onhan se hauskempaa tehdä maaleja kuin päästää niitä! Ruotsissa niin onnistumiset kuin epäonnistumisetkin päätyivät lehtien otsikoihin.”

Vuonna 2010 Bahne siirtyi Halmstadista lähemmäs Tukholmaa, Södertäljen Assyriska FF-joukkueeseen. Kausi Assyriskassa jäi kuitenkin ainoaksi, ja Turun Interin kasvatti palasi kotikaupunkiinsa kauden 2011 alussa. Paluustaan lähtien hän on pitänyt parhaansa mukaan pallon poissa Interin maalista.

Kotimaisen jalkapallon profiili nousussa

Bahne odottaa uutta kautta innolla. Hän on myös toiveikas suomalaisen jalkapallon tulevaisuuden suhteen, vaikka toteaakin, että jääkiekon valta-asemaa on maassamme vaikea lähteä haastamaan. Suhtautuminen jalkapalloon on hänen mukaansa muuttunut viime vuosina. ”Tavallaan jalkapallo on tullut kaikkien ulottuville, kun telkkarista voi seurata Englannin Valioliigan ja Etelä-Euroopan huippujoukkueiden pelejä. Toisaalta tämä on joidenkin kohdalla vähentänyt intoa käydä katsomassa paikallisia pelejä. Mutta eihän Turun derbyä voi verrata Real Madridin otteluun”, Bahne veistelee.

Hänen mukaansa kotimainen jalkapallo on jännittävässä murrosvaiheessa. ”Suomessa on tällä hetkellä monta lupaavaa, nuorta pelaajaa. Tasapeli maajoukkueottelussa Espanjaa vastaan oli myös historiallinen hetki, joka varmasti lisää sekä katsojien että median kiinnostusta lajia kohtaan. Jalkapallon EM-kisat vuonna 2016 ovat Suomelle realistinen tavoite.”

Entäpä Bahnen omat tulevaisuudensuunnitelmat? Näemmekö hänet muutaman vuoden päästä maajoukkueessa, vai onko miehellä jotain muuta mielessään? ”Minulla on paljon suunnitelmia, mutta jätetään ne tässä vaiheessa vielä salaisuudeksi”, Bahne myhäilee salaperäisesti.

Veritas Eläkevakuutus toivottaa Magnus Bahnelle ja koko FC Interille menestyksekästä kautta 2013! Nähdään Veritas Stadionilla!

FC Inter on Veritas Eläkevakuutuksen pitkäaikainen yhteistyökumppani. Veritas pyrkii yhteistyöverkostojensa ja kumppanuuksiensa kautta luomaan turvallisuutta, joka ulottuu pitkälle tulevaisuuteen. Veritaksen sponsorointiyhteistyön painopistealueiksi on valittu joukkueurheilu, nuorisotyö ja yrittäjyys. 

Kuvat: FC Inter