Yrittäjäkin voi sairastua

Turkulainen kosmetologi Anne Engblom on toiminut yrittäjänä jo 20 vuotta. Hän perusti oman yrityksen, hoitola Feliciannen, 1990-luvun alussa. ”Olin nuori ja rohkea, ja oman yrityksen perustaminen tuntui helpolta. Näin jälkeenpäin ajateltuna minulla taisi vain olla hyvä tuuri, että toiminta lähti pyörimään niin hyvin, vaikka silloin oli lama-aika”, Engblom muistelee. Yritystä perustaessaan Engblom otti lakisääteisen yrittäjän eläkevakuutuksen, YEL:n.

Töissä jalka paketissa

”Elin sen ajatuksen varassa, että yrittäjä ei sairastu”, Engblom sanoo. Ja pitkään kaikki sujuikin hyvin. Vuonna 2010 sattui kuitenkin jotain odottamatonta: ”Olin kotipihalla katonmaalaushommissa, kun tikapuut yhtäkkiä pettivät alta. Putosin pihakivetykselle, ja jalkahan siinä poikki meni”, Engblom kertoo. Onnettomuus sattui kesäloman viimeisellä viikolla, ja muutamaa päivää myöhemmin Engblom oli jo palannut töihin. ”Jalkani oli kipsissä kuusi viikkoa, mutta en pitänyt päivääkään sairaslomaa. Sairauspäivärahani olisi ollut niin pieni, että sillä ei olisi edes kattanut hoitolan kiinteitä kuluja. Niinpä ei auttanut muu kuin painaa hommia jalka paketissa.”

YEL-vakuutuksen työtulon perusteella määräytyvät eläkkeen lisäksi myös monet muut sosiaalietuudet, kuten sairauspäiväraha. Jos YEL-työtulo on määritelty hyvin matalalle tasolle, ei sairastapauksessa käteen jää riittävästi rahaa.

”Onnettomuuden jälkeen tuli ensimmäistä kertaa sellainen olo, että minulla ei ole riittävää turvaa. Olin sijoittanut liikehuoneistooni ja laskenut sen olevan turvanani eläkepäivinä. Mutta eihän liikehuoneistosta sairauspäivärahan kannalta ollut mitään hyötyä. Mietin kyllä silloin, mitä olisin tehnyt, jos jalan sijaan olisi mennyt käsi. Silloin en olisi pystynyt tekemään töitä”, Engblom sanoo vakavana.

YEL-työtulon korottaminen kannattaa

Vahingosta viisastuneena Engblom päätti korottaa YEL-työtuloaan. ”On ymmärrettävää, että liian matala YEL-työtulo houkuttaa. Yrittäjällä on monenlaisia menoja, ja sitä yrittää säästää, missä voi”, Engblom sanoo. ”Yrittäjän pitää kuitenkin itse huolehtia näistä asioista. Toisin kuin palkollisilla työntekijöillä, ei yrittäjillä ole automaattisia etuuksia. Omasta turvasta ei kannata tinkiä!”
 

Mikä YEL-työtulo?
  • YEL-vakuutukseen vahvistetaan YEL-työtulo, joka on yrittäjän eläke- ja sosiaaliturvan perusta.
  • YEL-työtuloon perustuvat vanhuuseläkkeen lisäksi myös äitiys-, isyys- ja vanhempainraha, sairauspäiväraha, työkyvyttömyyseläke, perhe-eläke, sekä oikeus työttömyyspäivärahaan.
  • Työtulolla ei tarkoiteta yritystoiminnan taloudellista tulosta eikä yrittäjän nostamaa palkkaa, vaan yrittäjän työpanoksen arvoa. YEL-työtulon tulee vastata sitä palkkaa, joka kohtuudella olisi maksettava yrittäjän työtä tekemään palkatulle työntekijälle, jolla on sama ammattitaito kuin yrittäjällä itsellään.
  • YEL-työtulo voi olla vähintään 7 303,99 euroa ja korkeintaan 165 875 euroa vuodessa (v. 2013). 
  • YEL-vakuutusmaksut voi maksaa joko yrittäjä itse tai hänen yrityksensä. Maksut voi vähentää kokonaisuudessaan maksajan verotuksesta.