”Yrittäjyys tarkoittaa sitä, että elää täysillä” - Gunvor Backman, 83, ei suunnittele eläkkeelle jäämistä

Vuonna 1952, samoihin aikoihin kun Helsinki oli olympiaisäntänä ja Coca Cola tuli Suomeen, Gunvor Backman perusti ensimmäisen kahvilansa. Nyt, 61 vuotta myöhemmin, Backmanin perheyritys pitää kahta kahvilaa Helsingissä; Café Esplanadia Pohjoisesplanadilla ja Café Succésta Korkeavuorenkadulla. Backman toimii edelleen aktiivisesti perheyrityksessä, eikä suunnittele jäävänsä eläkkeelle lähitulevaisuudessa: ”Minähän olen jo ylittänyt tavallisen eläkeiän, ja epätavallisenkin! En mieti asiaa sen enempää.”

Suomalainen kahvikulttuuri on muuttunut radikaalisti sinä aikana, kun Backman on ollut mukana alalla: ”Ainahan on ollut kahviloita ja leipomoita, erityisesti Helsingissä ja muissa suuremmissa kaupungeissa. Mutta niiden lukumäärä on kyllä kasvanut paljon viime vuosikymmenten aikana”, hän kertoo. Ennen vanhaan kahvilakäynti oli jotakin erityistä ja juhlavaa. Virkamiehillä ja kotirouvilla oli mahdollisuus käydä kahviloissa, ja silloin pukeuduttiin hienommin ja valittiin leivonnainen huolellisesti. ”Kynnys tulla kahvilaan on laskenut, enää siihen ei tarvitse valmistautua. Voi vain pistäytyä sisään, ja myös pienet lapset ovat tervetulleita”, Backman sanoo.

Kaikkea ei tarvitse osata

Myös monet asiat varsinaisen kahvilatoiminnan ympärillä ovat muuttuneet. ”IT-kehitys on kiihtynyt aivan uskomattomalla nopeudella viimeisten 15 vuoden aikana. Täytyy olla todella varma omasta asiastaan, jotta pysyy mukana. Jokaiseen uuteen trendiin ei ehdi eikä voi mennä mukaan.” Backmanin ohje uusille yrittäjille on, että opettelee hyväksymään sen, ettei kaikkea voi tietää. "Joskus on ihan okei sanoa, että ei osaa. Ei kannata lausua mielipiteitään asioista, joita ei tunne.”

Löydä oma tapasi rentoutua

Yrittäjän arki on usein stressaavaa ja päivät voivat venyä pitkiksi. Miten Backman jaksaa painaa töitä vuosikymmen toisensa perään? ”Minulle yrittäjyys tarkoittaa sitä, että elän täysillä. Totta kai työn ja vapaa-ajan välinen ero himmenee kun on oma yritys – joskus joutuu nukkumaan ongelmiensa kanssa. Mutta sellaiset hetket ovat lyhyitä!” hän sanoo.

Backman huomauttaa, että työtä ei pidä yrittää tehdä taukoamatta. ”Jokaisen täytyy löytää oma tapansa rentoutua, jotta jaksaisi kaiken.” Backman itse saa energiaa jazzin kuuntelemisesta, öljyvärimaalauksesta ja puutarhanhoidosta. ”Ajattelemme usein, että vain lomat ovat vapaa-aikaa. Mutta kyllähän illatkin kuuluvat siihen. Jos menee kuntosalille tai kampaajalle, sekin kaikki on vapaa-aikaa! Yrittäjän pitää elää myös vapaa-aika täysillä.”

Opi virheistä

Backmanin mukaan jokaisen tulee valmistautua siihen, että elämässä tulee eteen vastoinkäymisiä, riippumatta siitä, missä on töissä. ”Ei yrittäjällä ole yhtään sen useampia ongelmia kuin muillakaan. Oikeastaan voi olla jopa helpompaa; ei ole aikaa miettiä pieniä murheita!” Kun omistaa pienen yrityksen, täytyy ottaa vastuu kokonaisuudesta ja tehdä nopeitakin ratkaisuja. ”Jos tekee virheen, siitä joutuu maksamaan. Mutta samalla sitä kasvaa ja vahvistuu.”

 

Foto: Karoliina Paatos