”Tee työtä, jota rakastat!” – rohkeus ja innostus ovat vieneet Arman Alizadin pitkälle

Maailmanmatkaaja, vaatturimestari ja median monitaitaja Arman Alizad vieraili Veritas Eläkevakuutuksen ja FC Interin järjestämässä RESPECT-koululaistapahtumassa toukokuussa. Yli satapäinen koululaisjoukko kuunteli hiirenhiljaa Alizadin puhetta elämässä pärjäämisestä ja unelmien toteuttamisesta. Meillä aikuisillakin olisi varmasti opittavaa Alizadin periksiantamattomasta elämänasenteesta.

Arman Alizad on tullut tunnetuksi aikoinaan Suomen nuorimpana vaatturimestarina, ja sittemmin tv-juontajana taistelulajeja esittelevässä Kill Arman -sarjassa. Uusimman tv-sarjansa Arman ja viimeinen ristiretki myötä Alizad matkusti eri puolille maailmaa kokemaan tavallista elämää paikallisten ihmisten ehdoilla kymmenen päivän ajan.

Hän muun muassa keräsi pulloja kambodzhalaisten katulasten kanssa, osallistui vainajien polttohautaukseen Intian Ganges-joella ja värjötteli 50 asteen pakkasessa Pohjois-Venäjän nomadikansan mukana.

”Monet asiat, jotka meille ovat ihan itsestäänselvyyksiä, ovat näille ihmisille aivan saavuttamattomissa. Kyllä siinä turha valittaminen jäi vähemmälle, ja osaa arvostaa ihan eri tavalla sitä, mitä meillä on täällä Suomessa”, Alizad sanoo.

Vaatturista maailmanmatkaajaksi

Alizadin matka sosiaalisen median supertähdeksi ja ympäri maailmaa kiertäväksi seikkailijaksi ei kuitenkaan ole ollut helppo. ”Olen pienestä asti haaveillut maailmanmatkoista. Tintti-sarjakuvat olivat lapsena suosikkejani”, Alizad kertoo.

Alizadin perhe muutti Suomeen 1970-luvun lopussa Iranin vallankumouksen jälkeen. Vaikka perhe oli vieraillut Suomessa sukulaisten luona aiemmin, vei uuteen maahan sopeutuminen aikansa. ”Alkuun minulla ei ollut yhtään ystävää. Olen kuitenkin aina ollut luonteeltani sosiaalinen, joten minulla oli kiire oppia kieli ja saada kavereita mahdollisimman nopeasti.”

Koulun jälkeen Alizad kouluttautui vaatturiksi, ja oli yksi Suomen historian nuorimmista vaatturimestareista. 2000-luvun alussa hän siirtyi tekemään tv-ohjelmia muun muassa MoonTV-kaapelikanavalle. Idea omasta tv-sarjasta, jossa kierrettäisiin maailmaa, kyti kuitenkin aina taustalla. ”Vuonna 2008 päätin, että sarjan tekemiseen on ryhdyttävä, nyt tai ei koskaan.” Ensimmäiset Kill Arman -sarjan jaksot tehtiin pienellä budjetilla ja nopealla aikataululla: ”Meillä ei ollut kontakteja, ei isoa budjettia eikä taitoa. Usko omaan asiaan ja suuri innostus auttoivat kuitenkin eteenpäin.”

Älkää lakatko unelmoimasta!

Alizadin mukaan unelmia kannattaa lähteä toteuttamaan rohkeasti, eikä jäädä kuuntelemaan lannistavia kommentteja. ”Jos teillä on joku unelma, jonka haluatte toteuttaa, mutta joku sanoo, että se ei onnistu, niin älkää lannistuko ennen kuin olette itse kokeilleet”, Alizad kehottaa.

Alizadin mukaan epäonnistumisia ei tarvitse pelätä. ”Parhaimmillaan vastoinkäymiset motivoivat yrittämään uudelleen. Oikeastaan siinä on kyse omasta asenteesta; annanko periksi epäonnistumisen jälkeen, vai yritänkö vielä kovemmin uudelleen.”

Maailmanmatkoillaan Alizad myöntää joutuneensa myös pelottaviin tilanteisiin. Pelolle ei kuitenkaan saa antaa ylivaltaa: ”Ei ole kyse siitä, että ei pelkäisi lainkaan. Sen sijaan kannattaa ajatella asioita, joita on pelon toisella puolella. Sillä tavalla voi jatkaa eteenpäin pelosta huolimatta.”

Työkaluinaan Alizadilla on uteliaisuus, nöyryys ja rakkaus omaan työhön. Hänen mukaansa lapsenmielistä kokeilunhalua ja uteliaisuutta ei saa päästää katoamaan aikuisenakaan. ”Unelmoikaa ja innostukaa! Kun teette työtä, jota rakastatte, niin teistä tulee siinä tosi hyviä!”