Vastuunkantaja painaa arkena sata lasissa – Turun Yrittäjien Anne Aholainen kaipaa lisää rauhallista palautumista

Ryhmä turkulaisia yrittäjiä osallistui viime vuonna Veritaksen tarjoamaan elämäntapa-analyysin, jossa mitattiin stressin ja palautumisen määrää arjessa. Yksi tutkimukseen osallistuneista oli Turun Yrittäjät ry:n yhteyspäällikkö Anne Aholainen. Hän aikoo analyysitulosten innoittamana panostaa enemmän stressistä palautumiseen.

Kuten monella muullakin tutkimukseen osallistuneella, jäi Aholaisellakin tutkimuspäivien aikana liian vähän aikaa palautumiseen. ”En oikeastaan yllättynyt tuloksistani. Menen aika lailla sata lasissa arkena”, työn lisäksi luottamustoimissa ja harrastuksissa ahkeroiva Aholainen kertoo. ”Suurin ongelmani taitaa olla se, että olen luonteeltani sellainen vastuunkantaja. Olen monessa mukana myös vapaa-ajalla, joten aikaa rauhalliseen tekemättömyyteen ei tahdo jäädä.”

Keho ei myöskään reagoi stressiin reaaliaikaisesti, vaan elimistö saattaa olla vielä kovilla kierroksilla sen jälkeen, kun stressaava tilanne on ohitse. ”Vaikka minulla iltaisin ja viikonloppuisin on jonkin verran vapaa-aikaa, ei rentoutuminen tapahdu napin painalluksesta. Olin ehkä luullut rentoutuneeni viikonloppuna, mutta mittaustulokset kertovat muuta. Unen laatu ei ollut kovin hyvää”, Aholainen sanoo.  

Pienet asiat ratkaisevat

”Olen miettinyt paljon sitä, miten kokonaisvaltainen asia hyvinvointi onkaan. Fyysinen terveys kulkee käsi kädessä stressinhallinnan kanssa”, Aholainen pohtii. Hän aikoo jatkossa panostaa entistä enemmän rauhalliseen liikuntaan. ”Mitään rääkkitreeniä en ole lähiaikoina aloittamassa, sillä se vain lisäisi stressiä jo entisestään kiireiseen aikatauluun. Rauhallinen liikunta alkuillasta taas voisi auttaa palautumaan päivän kiireistä.”

Myös pieni pysähtyminen arjen keskellä voi auttaa katkaisemaan stressin. ”Minulle esimerkiksi työmatka Aurajoen rantaa pitkin on sellainen hetki, josta saan valtavasti energiaa. Makaan myös iltaisin piikkimaton päällä. Se rentouttaa ja auttaa nukkumaan hyvin. Monet pienet asiat vaikuttavat omaan hyvinvointiin.”

Yrittäjillä kova paine pärjätä

Aholainen on huolissaan yrittäjien jaksamisesta nykyisessä vaikeassa taloustilanteessa. ”Itse olen onnellisessa asemassa, koska minulla on vakituinen työ. Monella yrittäjällä on tällä hetkellä normaalin kiireen lisäksi taustalla jatkuva huoli toimeentulosta. Tällaisina vaikeina taloudellisina aikoina yrityksen toiminnan jatkuminenkin voi olla vaakalaudalla. Se kuluttaa henkisesti todella paljon”, jo yli vuosikymmenen ajan yrittäjien asioita ajanut Aholainen toteaa.

Hän ehdottaakin yrittäjille tueksi erilaista ryhmätoimintaa ja kuntoutusta. ”Yrittäjän arki voi olla aika yksinäistä puurtamista. Vertaistuki ja yhdessä tekeminen antavat voimaa”, Aholainen sanoo viitaten yrittäjäyhdistysten toimintaan. Turun Yrittäjät ry nimittäin järjestää jäsenilleen erilaista hyvinvointiin ja jaksamiseen liittyvää ohjelmaa.

Myös Veritas tarjoaa tukea yrittäjäasiakkaidensa jaksamiseen ja hyvinvointiin. Serious Fun -työhyvinvoinnin työkalut löydät VerNet-verkkopalvelustamme.