Veritaksen ja ÅIFK:n yhteistyö luo hyvinvointia ja joukkuehenkeä

Veritas Eläkevakuutus on tehnyt vuodesta 2013 alkaen sponsorointiyhteistyötä käsipalloyhdistys ÅIFK:n kanssa. Veritas tukee ÅIFK:n School Tour -projektia, jonka tarkoituksena on innostaa koululaisia liikuntaan ja terveisiin elämäntapoihin pienestä pitäen. Monet oppilaat ovat löytäneet liikunnan ilon käsipallon kautta.

Veritaksen tehtävä eläkevakuutusyhtiönä on luoda turvallisuutta, joka ulottuu pitkälle tulevaisuuteen. Siksi nuorisotyön ja urheilun tukeminen on meille luontevaa. Joukkuelajit edistävät fyysisen terveyden lisäksi myös henkistä jaksamista, ja ehkäisevät syrjäytymistä ja kiusaamista. On kaikkien yhteinen etu, että nuoret voivat hyvin.

ÅIFK:n ohjaajat kiertävät Veritaksen tuella Turun seudun kouluissa opettamassa käsipallon alkeita. Tähän mennessä School Tour -vierailuita on tehty jo puolensataa, ja yhteensä yli 6000 lasta ja nuorta on osallistunut niiden kautta käsipallo-opetukseen koulun liikuntatunneilla. Kevään korvalla vierailuvuorossa oli turkulainen Topeliuksen alakoulu.

Tukea liikunnan aloittamiseen tarvitaan

”Olen ollut 20 vuotta opettajana, ja huomaan selkeästi, miten lasten liikunnalliset taidot ja kunto ovat heikentyneet viime vuosina”, opettaja Kati Palmroos Topeliuksen koulusta kertoo. ”Oppilaat jakaantuvat nyt entistä selvemmin kahteen ryhmään; niihin, jotka harrastavat aktiivisesti liikuntaa, ja niihin, jotka eivät liiku ollenkaan. Omaehtoinen pihapelailu ja tavallinen arjen hyötyliikunta kuten pyöräily tuntuvat vähentyneen selvästi”, Palmroos arvioi.

Palmroosin mukaan alakouluikäiset lapset kuitenkin pitävät liikuntatunneista. ”Joukkuepeleissä kehittyvät samalla myös sosiaaliset taidot. Liikuntatunneilla oppii ottamaan muut huomioon, ja kestämään silloin tällöin myös häviötä.”

Tavallisia koulun liikuntatunneilla pelattavia lajeja ovat muun muassa jalkapallo, pesäpallo, lentopallo ja koripallo. Käsipallo ei ainakaan Topeliuksen koulussa olisi kuulunut repertuaariin, ellei ulkopuolinen asiantuntija olisi tullut sitä ohjaamaan. ”Oppilaiden mielestä on mukavaa vaihtelua, kun liikuntatunnin vetää ulkopuolinen ammattilainen. Ja oppiihan siinä opettajakin samalla jotakin!” Palmroos nauraa. Käsipallo sopii hänen mukaansa koululajiksi myös siksi, että se ei vaadi paljon erikoisvälineitä. ÅIFK ja Veritas jättävät jokaiseen vierailtuun kouluun muutaman käsipallon, jotta peliä voidaan jatkaa liikuntatunneilla myöhemmin myös oman opettajan johdolla.

Matala kynnys aloittaa

Topeliuksen koulun oppilaat Ella Roslöf, 11, ja Helmi Tulonen, 12, kokeilivat käsipalloa ensimmäistä kertaa koulun liikuntatunnilla ÅIFK:n ohjaajan johdolla. ”Tämä on hauskaa ryhmäpeliä! Ja on mukavaa saada ohjeita ammattilaiselta”, tytöt kertovat vauhdikkaan pelin lomassa. Myös Jussi Rasmus, 11, ja Iiro Laakso, 12, niin ikään Topeliuksen koulusta, ovat käsipallotunnista innoissaan. Molemmat urheilevat myös vapaa-ajallaan, mutta käsipallo on heille uusi tuttavuus. ”Tämä on tosi kivaa, voisi mielellään pelata uudestaankin!” pojat toteavat.

”Käsipallossa on selvästi nousujohteinen kausi menossa. Laji kasvaa nyt voimakkaasti junioripuolelta. Tämä on nimenomaan kouluvierailujen ansiota”, Aku Kuusisto kertoo. Hän on yksi ÅIFK:n School Tour -ohjaajista, jotka kiertävät kouluissa opettamassa käsipallon alkeita.

”Käsipallo on siitä mukava laji, että aloittamisen kynnys on aika matala. Kaikki pääsevät pelaamaan, ja vuosimaksut ovat moneen muuhun lajiin verrattuna hyvin kohtuulliset. Käsipallon voi myös aloittaa vaikka vielä teini-ikäisenä”, Kuusisto kertoo. ”School Tour voi olla juuri se kipinä, joka tarvitaan liikunnan aloittamiseen.”