Näin muutat YEL-työtuloasi

Kun yrittäjän työpanoksessa tapahtuu jokin muutos, pitäisi hänen heti ilmoittaa asiasta eläkeyhtiölle. Siten YEL-vakuutuksen työtulo voidaan pitää oikealla tasolla.

Uransa alussa yrittäjä ottaa YEL-vakuutuksen ja määrittelee siihen yhdessä eläkeyhtiön kanssa työtulon, joka vastaa hänen työpanostaan. Eli sellaista palkkaa, joka ammattitaitoiselle työntekijälle maksettaisiin vastaavasta tehtävästä.

Vuosien kuluessa työpanos muuttuu toiminnan kehittyessä ja markkinoiden heilahdellessa. Vaan kuinka on työtulon laita?

”Moni pitää työtulonsa sillä ensimmäisellä tasolla vuosien ajan”, kertoo YEL-asiantuntija Elena Nyyssönen.

Yrittäjä, tee aloite

Nyyssösen mukaan yrittäjät ovat melko hyvin perillä siitä, miten työtuloa muutetaan, mutta epävarmuuttakin on.

Saamme kyselyjä esimerkiksi siitä, voiko työtuloa muuttaa itse tai missä vaiheessa vuotta tahansa.

”Saamme kyselyjä esimerkiksi siitä, voiko työtuloa muuttaa itse tai missä vaiheessa vuotta tahansa. Vastaus molempiin kysymyksiin on kyllä vain.”

Vain yrittäjä tietää, milloin hänen työtilanteensa on oleellisesti muuttunut. Juuri siksi ilmoituksen työtulon muutoksesta pitää tulla häneltä itseltään.

Muutos pitää perustella

Uusi työtulo tulee voimaan heti ilmoituksenjättöpäivänä. Takautuvasti työtuloa ei ole mahdollista muuttaa.

”Ennen kirjallista muutosilmoitusta kannattaa jutella vakuutusneuvojan kanssa. Neuvoja kertoo, miten uusi työtulo vaikuttaa vakuutusmaksuihin, eläkkeeseen ja sosiaaliturvaan”, Nyyssönen sanoo. 

Kokemukseni mukaan yrittäjät ovat suorapuheista ja rehellistä porukkaa.

Samalla eläkeyhtiö varmistaa, että työtulon muuttaminen on perusteltua. Asia selvitetään keskustelemalla yrittäjän työpanoksesta, eli esimerkiksi työtunneista, normaalin työpäivän kulusta ja liikevaihdosta.

”Kokemukseni mukaan yrittäjät ovat suorapuheista ja rehellistä porukkaa. He kertovat avoimesti oman tilanteensa ja syynsä korottaa tai alentaa työtuloa.”

Vaikutus alkaa heti

Eläkkeen karttumiseen ja vakuutusmaksuihin uusi työtulo alkaa vaikuttaa välittömästi, mutta Kelan etuuksiin pienellä viiveellä, sillä Kela käyttää laskelmissaan edellisessä verotuksessa vahvistettua työtuloa.

”Jos kuitenkin olet korottanut työtuloasi vähintään 20 prosentilla ja haet päivärahaa, ota yhteyttä Kelaan ja kerro korotuksesta. Tietyissä tilanteissa he ottavat uuden työtulon huomioon”, Nyyssönen vinkkaa.

Kaikissa mieltä askarruttavissa työtulo- ja maksuasioissa YEL-asiantuntija kehottaa yrittäjiä tarttumaan epäröimättä luuriin ja soittamaan Veritakseen.

”Me olemme täällä sitä varten, että voimme auttaa. Vaikka prosessi on kaikille sama, niin jokaisen yrittäjän tilanne on ainutlaatuinen. ”

Ohjeet työtulon muuttamiseen:

  1. Kun työpanoksesi kasvaa tai vähenee, ota yhteyttä Veritakseen.
  2. Vakuutusneuvojasi kyselee työtilanteestasi ja antaa esimerkkejä erisuuruisten työtulojen vaikutuksista vakuutusmaksuihin ja sosiaaliturvaan.
  3. Päättäkää yhdessä, mikä on sinulle sopivin uusi työtulo.
  4. Tee kirjallinen ilmoitus työtulon muutoksesta joko vakuutusotteellasi, VerNet-verkkopalvelussa, sähköpostitse tai postitettavalla muutoslomakkeella.
  5. Veritas vahvistaa työtulosi.
  6. Uusi työtulo tulee voimaan ilmoituspäivänä.

Muuta työtuloasi VerNetissä