Osa-aikaeläkkeen loppuminen kirvoitti kysymystulvan

Eläkeneuvonnassamme on puhelin pirissyt viime aikoina ahkerasti. Yhä useammin langan päässä on soittaja, joka on kuullut osa-aikaeläkkeen poistuvan vuoden 2017 eläkeuudistuksessa.

Eläkekäsittelijä Mirka Salmi kertoo vastaavansa tiedusteluihin osa-aikaeläkkeestä tämän tästä. Suurimmalla osalla kysymys kuuluu, pitäisikö nyt vielä äkkiä hakeutua osa-aikaeläkkeelle, ennen kuin on myöhäistä.

”Jos on täyttänyt 61 vuotta ja haluaa keventää työmäärää, niin silloin osa-aikaeläke voi olla sopiva ratkaisu. Osa-aikaeläkettä saadakseen pitää siirtyä kokoaikatyöstä osa-aikatyöhön”, Salmi opastaa.

”On hyvä muistaa, että työnantajalla ei ole velvollisuutta järjestää osa-aikatyötä eläkkeelle haluavalle, vaan asiasta pitää sopia.”

Joustaa voi myös eläkeuudistuksen jälkeen

Jouston määrä ei Salmen mukaan eläkeuudistuksessa kuitenkaan vähene, sillä uutena eläkevaihtoehtona on vuodesta 2017 alkaen osittainen varhennettu vanhuuseläke.

”Osittainen vanhuuseläke on aivan erilainen kuin osa-aikaeläke, myös määrältään. Siihen ei esimerkiksi vaikuta mitenkään se, käykö töissä ja kuinka suuret ansiot ovat. Osa-aikaeläkettä saavan ansioissa taas ei saisi tapahtua juuri lainkaan muutoksia.”

Myönnetyt osa-aikaeläkkeet jatkuvat

Uutiset eläkeuudistuksesta ovat saattaneet herättää huolta myös heissä, jotka jo saavat osa-aikaeläkettä. Heille Salmella on rauhoittavia terveisiä: ”Kaikki jatkuu ennallaan.”

Haluatko lisätietoa osa-aikaeläkkeestä? Katso videolta Mirka Salmen vinkit, kenelle osa-aikaeläke sopii, miten sitä haetaan ja mitä muuta kannattaa huomioida: