Yrittäjä, työtön vai jotain siltä väliltä

Työ- ja elinkeinotoimisto ratkaisee, pidetäänkö yrittäjää työttömyysturvan kannalta työttömänä vai ei.

Työttömyysturva nimensä mukaisesti auttaa niitä, joilla töitä ei ole − siksi sinunkin on lopetettava yritystoimintasi ja luovuttava YEL-vakuutuksestasi, jos haluat työttömyysetuutta.

“Muiden paitsi ammatinharjoittajien ja toiminimiyrittäjien on myös poistettava yrityksensä verottajan rekisteristä. Yrityksen voi kuitenkin jättää kaupparekisteriin odottamaan tulevaisuuden varalle”, kertoo kassanjohtaja Sami Aapro Ammatinharjoittajien ja yrittäjien työttömyyskassa AYT:stä.

yrittajan-tyottomyysturva-veritas-infograafi-fi.png

Joka tapauksessa työttömyyden alkaessa tulee ottaa yhteyttä TE-toimistoon. Siellä selvitellään, täytätkö työttömän työnhakijan kriteerit ja millaista tukea voit saada. Jos työssäoloehto täyttyy, eli olet harjoittanut yritystoimintaa vähintään 15 kuukautta 12 420 euron vakuutustasolla, sinulla on oikeus päivärahaan.

”Ne, jotka ovat täyttäneet työssäoloehdon työttömyyskassan jäsenyysaikana, saavat päivärahan ansiosidonnaisena. AYT esimerkiksi maksoi jäsenilleen viime vuonna etuuksia lähes 7 miljoonan euron edestä. Ilman kassajäsenyyttä Kela maksaa etuuden peruspäivärahana”, Aapro toteaa.  

Ansiosidonnainen päiväraha lasketaan siitä vakuutussummasta, jonka olet ilmoittanut työttömyyskassaan. Summa voi enimmillään olla eläkevakuutuksesi suuruinen.

Kaikkia päivärahahakemuksia ei kuitenkaan hyväksytä. Yleisin hakemuksen hylkäämisperuste on se, että TE-toimisto katsoo yritystoiminnan jatkuvan edelleen.

”Yrittäjä ei siis ole työtön, vaan työllistää edelleen itse itsensä.”

Lisäksi tietyt sosiaalietuudet, kuten eläkkeet tai opiskelu voivat estää päivärahan saamisen. Nämä rajoitukset koskevat niin palkansaajia kuin yrittäjiäkin.

Lue lisää AYT:n tai Suomen Yrittäjäin työttömyyskassan sivuilta.