Työeläkeote uudistui

Työeläkeote ei ole enää kaikilla samannäköinen. Otteen sisältö määräytyy sen mukaan, minkä ikäinen olet.

Syynä muutokseen on eläkeuudistus. Eri ikäluokilla on nykyään omat eläkeikänsä. Kaikkien eläkeikää ei myöskään ole vielä vahvistettu.

”Tänä vuonna eläkeikänsä ja eläkearvionsa voivat työeläkeotteelta tarkistaa vuonna 1964 tai sitä ennen syntyneet. Tätä nuorempien eläkeikä vahvistetaan vasta, kun he täyttävät 62 vuotta”, valaisee eläkeneuvonnan asiantuntija Pirta Toivonen.

Jos näet otteella eläkeikäsi, näet myös, mihin saakka sinulle kertyy eläkettä. Sekin on syntymävuosikohtaista.

”Työeläkeote on hyvä työkalu ihmiselle, joka pohtii, milloin eläkkeelle kannattaisi jäädä. Siitä saa käsityksen, miten se vaikuttaa eläkkeen määrään, jos jatkaa töissä. Tämä tieto kannattaa hyödyntää eläkesuunnitelmia tehdessään.”

Voit hyödyntää otetta myös, vaikka olisitkin jo eläkeikäsi täyttänyt mutta et vielä ole eläkkeellä. Jos olet syntynyt vuonna 1954 tai sitä ennen, eläkeikäsi ei muuttunut eläkeuudistuksessa, vaan se on edelleen 63 vuotta. Eläkettä sinulle kertyy, kunnes täytät 68 vuotta.

”Sellaisessa tilanteessa suosittelemme ottamaan yhteyttä eläkeneuvontaamme, jos on täyttänyt jo eläkeiän ja saa työttömyyspäivärahaa. Sitä eläkeote ei osaa huomioida. Samaten työnantajan ottaman lakisääteisen lisäeläkkeen määrä kannattaa aina tarkistaa meiltä, vaikka se otteelta löytyisikin.”

Tavoite-eläkeikä tasoittaa elinaikakertoimen vaikutusta

Jos olet syntynyt vuonna 1955–1958, työeläkeote sisältää myös tavoite-eläkeikäsi. Tavoite-eläkeikä kertoo, mihin saakka sinun pitäisi lykätä eläkkeelle jäämistä, jotta sinulle kertyisi lykkäyskorotusta vähintään elinaikakertoimen vähennyksen verran.

”Kun siirtää eläkkeen ottamista eläkeiän yli, saa eläkkeeseensä lykkäyskorotusta. Jokainen lykätty kuukausi tuo eläkkeeseen 0,4 prosenttia lisää. Lykkäämällä voi siis hieman loiventaa elinaikakertoimen vaikutusta”, Toivonen vinkkaa.

Jos olet syntynyt vuonna 1959 tai myöhemmin, voit laskea arvion tavoite-eläkeiästäsi ja eläkkeesi määrästä eläkelaskurillamme. Jos olet yrittäjä, voit tehdä saman yrittäjän eläkelaskurilla.

Työeläkeotteen tarkistaminen tärkeää iästä riippumatta

Vaikka eläkeikääsi ei olisikaan vielä vahvistettu, näet työeläkeotteeltasi, paljonko sinulle on karttunut eläkettä viime vuoden loppuun mennessä. Kun syötät tämän summan ja palkkasi määrän eläkelaskuriimme, saat karkean arvion vanhuuseläkkeestäsi ja myös eläkeiästäsi.

”Kun työuraa on vielä edessä paljon eikä esimerkiksi ansioiden kehityksestä ole varmaa tietoa, laskurin tulos kannattaa ottaa suuntaa-antavana esimerkkinä. Sen sijaan on erittäin tärkeää tarkistaa, että työeläkeotteelta löytyvät kaikki työsuhteet, jotta eläkkeestä ei tulevaisuudessa jää uupumaan mitään.”

Työeläkeote 2017

  • Voit tarkistaa oman työeläkeotteesi osoitteessa www.tyoelake.fi.
  • Otteelle on listattu, mistä työstä sinulle on karttunut eläkettä ja kuinka paljon.
  • Työeläkeote on tärkeää tarkistaa huolellisesti, sillä tuleva eläkkeesi perustuu siihen. Katso täältä ohjeet, miten sen teet.
  • Jos et tarkista otettasi verkossa, lähetämme sen sinulle postitse kolmen vuoden välein. Saat työeläkeotteen vuonna 2017, jos olet syntynyt touko–elokuussa.
  • Jos eläkeikääsi on enintään viisi vuotta aikaa, ote kolahtaa postiluukustasi kerran vuodessa.