Työttömyysetuus estää lykkäyskorotuksen kertymisen

Jos lähestyt eläkeikää ja saat työttömyysetuutta, eläkelaskurista tai työeläkeotteelta saamasi arvio tulevan eläkkeesi määrästä saattaa olla harhaanjohtava.

Eläkearvioissa ei ole huomioitu sitä, että lykkäyskorotusta ei kerry niiltä kuukausilta eläkeiän täyttämisen jälkeen, joilta Kela tai työttömyyskassa maksaa työttömyyspäivärahaa, soviteltua työttömyyspäivärahaa tai työmarkkinatukea.

”Tällaisessa tapauksessa on parasta ottaa yhteyttä eläkeneuvontaamme oikean eläkearvion saamiseksi”, suosittelee eläkeasiantuntija Pirta Toivonen.

”Lykkäyskorotus tarkoittaa, että jos ei jää eläkkeelle heti alimmassa mahdollisessa iässä, siitä saa hyvitystä. Jokainen alimman eläkeiän yli lykätty kuukausi tuo eläkkeeseen 0,4 prosenttia lisää. Tämän tavoitteena on kannustaa jatkamaan töissä, ja silloin kertyminen työttömyysetuuksien ajalta ei olisi linjassa tavoitteen kanssa.”

Lykkäyskorotus otettiin käyttöön vuoden 2017 alussa, kun eläkeuudistus astui voimaan. Korotusta voi kertyä aikaisintaan 1.1.2017 alkaen.

Alimman eläkeiän täyttymiseen saakka työttömyyspäivärahasta kertyy eläkettä normaaliin tapaan sekä ennen että jälkeen uudistuksen. Lue täältä lisää eläkkeen kertymisestä.

Tavoitat eläkeneuvontamme puhelimitse numerosta 010 195 623 tai sähköpostitse osoitteesta elakeneuvonta@veritas.fi.