YEL-laskuri näyttää, miten YEL-työtulo vaikuttaa etuuksiisi

Uusi YEL-laskuri auttaa arvioimaan, mikä on sopiva YEL-työtulo juuri sinulle.

Yrittäjänä tai itsensätyöllistäjänä eläkkeidesi ja päivärahojesi perusta on YEL-vakuutukseesi vahvistettu YEL-työtulo. Se määrää myös, kuinka paljon maksat YEL-vakuutusmaksuja.

”YEL-työtulolla on varsin kauaskantoisia vaikutuksia, mutta toisaalta se voi nousta arvoon arvaamattomaan jo piankin. Mitoittamalla YEL-työtulonsa oikein yrittäjä ja itsensätyöllistäjä turvaa eläkkeen lisäksi itselleen myös riittävän sairauspäivärahan, vanhempainpäivärahan ja oikeuden työttömyyspäivärahaan”, valaisee YEL-asiantuntijamme Christel Wedenberg.

Ota YEL-laskuri heti testiin.

Mikä ihmeen YEL-työtulo?

Palkansaajalla eläkkeen ja etuuksien perustana on palkka. Kaikki yrittäjät eivät nosta palkkaa, joten palkka ei sovellu yrittäjän turvan perusyksiköksi.

Yritysmuotojen ja -toimintojen moninaisuuden vuoksi ei ole olemassa kaikille yrittäjille yhteistä ansion määrettä. Siksi yrittäjän etuuksien perustana käytetään YEL-vakuutukseen määriteltävää YEL-työtuloa.

”YEL-vakuutuksesta kertyy eläkettä ihan samojen sääntöjen mukaan kuin palkkatyössä olevillekin. Myös eläke-etuudet ovat samat. Ainoana erona on, että palkan sijaan pohjana käytetään YEL-työtuloa. Siksi YEL-työtulo kannattaisi mitoittaa mahdollisimman lähelle sitä palkkaa, joka maksettaisiin yrittäjän työtä tekemään palkatulle työntekijälle”, Wedenberg vinkkaa.