Suomen eläkejärjestelmä kärkikastia maailmassa

Suomi on sijoittunut kansainvälisessä Mercer Global Pension Index -vertailussa kärkikolmikkoon. Mercer-indeksissä arvioidaan eri maiden eläkejärjestelmiä eläkkeiden riittävyyden, järjestelmän kestävyyden ja hallinnon luotettavuuden näkökulmasta.

Eläketurvakeskuksen tiedotteen mukaan Suomi sijoittui kymmenen parhaan joukkoon jokaisessa arvioidussa kategoriassa. Parhaat pisteet Suomi sai eläkejärjestelmien hallinnon luotettavuudesta ja läpinäkyvyydestä – jo viidettä kertaa peräkkäin. Tässä kategoriassa Suomi oli selvä ykkönen.

”Tämä hieno asema on saavutettu pitkäjänteisellä ja viisaalla eläkejärjestelmän kehittämisellä 1960-luvulta saakka. Järjestelmä perustuu tehokkaaseen yhteisvakuuttamiseen ja arvokkaaseen solidaarisuuteen sekä vastuullisesta vakuutettujen eduista huolehtimiseen. On hienoa saada työskennellä Suomen eläkejärjestelmän toimeenpanijana”, Veritaksen varatoimitusjohtaja, sijoitusjohtaja Niina Bergring sanoo.

Vertailun mukaan eläkejärjestelmäämme voisi edelleen kehittää eläkkeiden riittävyyden ja järjestelmän kestävyyden osalta. Riittävyyttä voitaisiin kohentaa korottamalla minimieläketurvan tasoa ja jakamalla eläkeoikeutta puolisoiden kesken. Rahastoinnin lisääminen ja ikääntyvien työllisyysasteen nosto puolestaan parantaisi järjestelmän kestävyyttä.

Tutustu Mercer Global Pensions Index -raporttiin.