Tulorekisteri tulee, mikä muuttuu arjessa?

Tulorekisteri tuo muutoksia työnantajan arkipäiviin: palkkojen ilmoittamisen rytmi vaihtuu, sähköiset palvelut lisääntyvät ja palkkajärjestelmät tulee päivittää ajan tasalle.

Vastapainoksi ilmoittaminen yksinkertaistuu ja päällekkäisyydet vähenevät.

”Ei enää erillisiä vuosi-ilmoituksia Verohallinnolle, työttömyysvakuutusrahastolle, Kelalle ja työeläkelaitokselle. Ensi vuonna pelkkä tulorekisteri riittää”, sanoo palvelupäällikkö Anne Haapa-alho.

Tulorekisteri välittää palkkatiedot eteenpäin eri viranomaisille. Tietoja käyttävät ne tahot, joilla on siihen laillinen oikeus  ja vain siinä laajuudessa, joka heidän toimintaansa kuuluu.

”Me näemme vain eläkevakuuttamisen kannalta oleelliset tiedot, aivan kuten ennenkin. Myös vakuutuslaskut lähtevät edelleen meiltä asiakkaalle ilman välikäsiä.”

Vuosi-ilmoittamiseen tottuneelle työnantajalle tulorekisterin tuoma muutos voi tuntua isolta: jatkossa jokaisen työntekijän palkka pitää ilmoittaa rekisteriin viiden päivän sisällä palkanmaksusta.

”Uusi rutiini kenties kuulostaa työläältä, mutta urakasta selviää helpolla. Palkkajärjestelmän voi ohjelmoida hoitamaan ilmoitukset  automaattisesti”, Haapa-alho vinkkaa.

Työnantaja, huomioi nämä:

1. Vuosi- ja kuukausi-ilmoittaminen loppuu.

2. Työntekijöiden palkkatiedot ilmoitetaan tulorekisteriin viiden päivän kuluessa palkkapäivästä.

3. Jokaisesta palkkailmoituksesta lähtee sinulle TyEL-lasku. Jos haluat mieluummin koko kuukauden kaikki palkanmaksut yhdellä laskulla, sovi siitä erikseen meidän kanssamme.

4. Helpota työpäiviäsi ja automatisoi ilmoittaminen.

  • Tarkista viimeistään ensi syksynä, että käyttämäsi palkkajärjestelmä on yhteensopiva tulorekisterin kanssa.
  • Jos käytät tilitoimistoa, varmista, että heidän järjestelmänsä ovat valmiina tulorekisteriä varten ja anna heille valtuudet toimia rekisterissä puolestasi.

5. Paperilomakkeiden käyttö loppuu ja kaikki tiedot ilmoitetaan sähköisesti.

6. Päätät itse, ilmoitatko rekisteriin vain pakolliset tiedot vai myös täydentäviä tietoja. Mitä enemmän tietoja ilmoitat, sitä vähemmän joudut tekemään palkkatietoihin liittyviä selvittelytöitä jälkikäteen.

Huom! Tämä vuosi toimitaan vielä vanhan tutun mallin mukaan. Muutokset tulevat voimaan 1.1.2019.


Lisätietoja tulorekisteristä ja ilmoituksen pakollisista ja täydentävistä tiedoista löydät osoitteesta www.tulorekisteri.fi

Seuraa myös Veritaksen uutisia: kerromme tulorekisterin tuomista muutoksista pitkin vuotta.

Tulorekisteri on sähköinen tietokanta, johon jokainen palkkoja maksava taho jatkossa ilmoittaa työntekijöidensä ansiotiedot. Vuoden 2020 alusta kaikki palkka-, eläke- ja etuustiedot löytyvät rekisteristä.